Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Tarkan emännän kauraleipä

Tarkan emännän kauraleipä on opiskelijan toiveleipä. Ensin syödään aamulla kaurapuuroa ja sitten leivotaan illaksi lopusta kaurapuurosta muhkeita leipiä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Kauraleipä

  • 50 g hiivaa
  • noin 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 7-8 dl vehnäjauhoja (noin 500 g)
  • noin 0,5 l tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa
  • 50 g voita, margariinia tai 0,5 dl öljyä

Valmistusohje

Kauraleipä tarkan emännän ohjeella:

Kauraleipä leivotaan tähteeksi jääneestä kaurapuurosta ja vehnäjauhoista. Tällä reseptillä saat kaksi leipää. Ohjeen on antanut Kotilieden lukija, Elvi Väinölä, joka kertoo siitä näin:

”Ohjeen olen oppinut lapsuudenkodissani. Äitini oli hyvin tarkka emäntä, eikä mitään pantu hukkaan. Jollei kaurapuuroa paistettu seuraavana päivänä, teki äitini aina tätä leipää. Kun kyllästymme kaupan mauttomaan ”höttöön”, keitän kunnon annoksen kaurapuuroa. Iltateellä saamme ”jäteleipää” niinkuin lapset sitä aikanaan kutsuivat.”

  1. Liota hiiva veteen. Lisää suola ja puolet jauhoista. Sekoita hyvin ja anna olla noin 10 minuuttia.
  2. Lämmitä sillä aikaa vähän kaurapuuroa ja lisää puuro yhdessä loppujen jauhojen ja rasvan kanssa taikinan alkuun. Alusta hyvin ja anna taikinan nousta kunnolla.
  3. Leivo kaksi pitkulaista leipää, kohota ne liinan alla.
  4. Pinnan voit sivellä vedellä tai voisulalla tai jättää jauhoiseksi. Paista kauraleipiä 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Saatat pitää myös kaurateeleivistä.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Puurolla pannari paranee – kaurapannukakku


Kommentoi

Kommentoi juttua: Tarkan emännän kauraleipä

Sipe

Helppo ja käytännöllinen, koska ohjeen noudattamiseen tai tarveaineiden etsimiseen ei mene aikaa. Näitä tarveaineita löytyy varmaan valmiiksi useammasta ruokakomerosta.
Kiitos ohjeesta – kopioin hätäisimmille peruskoululaisille, joilla on aina ”kiire” jonnekkin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.