Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Täydellinen savulohi

Monelle kesä ei tule ilman itse savustettua lohta. Täydellinen kypsyys varmistetaan digitaalisella lämpömittarilla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Savustettu lohi:

  • 1 kg kirjolohta

Suolaliemi:

  • ½ l vettä
  • ½ dl merisuolaa

Lisäksi:

  • noin 2 dl savustuslastuja, esim. leppää
  • 50 g sulatettua voita
  • 2 tl valmista BBQ-mausteseosta

Valmistusohje

Savulohi tehdään näin:

1. Valmista suolaliemi. Kiehauta kattilassa 1/2 l vettä ja 1/2 dl merisuolaa. Sekoita, kunnes suola on sulanut. Jäähdytä liemi alle 10 asteiseksi jääkaapissa.

2. Nypi ruodot 1 kg kokoisesta kirjolohifileestä ja leikkaa filee kuuteen annospalaan niin, että leikkuupinta osuu nahkaan saakka, mutta ei kuitenkaan riko sitä. Kun suolaliemi on alle 10-asteista, nosta kalafilee kapealle ja korkealaitaiselle vadille nahkapuoli ylöspäin. Kaada suolaliemi päälle ja anna kalan suolaantua 20 minuuttia.

3. Lämmitä grilli matalalle lämmölle, hiiligrilli epäsuoralle lämmölle, noin 120 asteeseen. Kostuta noin 2 dl savustuslastuja kevyesti ja nosta kaksinkertaisen foliopalan päälle. Kääri löyhäksi nyytiksi niin, että savu pääsee raoista ulos. Nosta nyytti grillausritilälle lämpenemään muutamaksi minuutiksi. Nosta talouspaperilla kuivattu lohifilee grillausalustan päällä kuumaan grilliin, nahkapuoli alaspäin.

4. Aseta fileen paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari. Sulje grillin kansi. Kun kalan sisälämpötila näyttää yli 40 astetta, valele kalaa muutaman kerran voisula-mausteseoksella, jossa on 50 g sulatettua voita ja 2 tl valmista BBQ-mausteseosta. Savulohi on valmis, kun sisälämpötila näyttää 45 astetta.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 13/19.

Katso myös: Savustetut perunat ja ruskeavoimajoneesia

Katso myös Anna.fi/ruokaSavustettu kirjolohifilee, grillikasvikset ja yrttiöljykastike


Kommentoi

Kommentoi juttua: Täydellinen savulohi

JJ

pari sokerinplaa savustuspönttään lisäksi. antaa kullankeltaisen värin kalalle

Vastaa käyttäjälle JJPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.