Reseptit
yli 60 min
8
Kiitos

Täytetty kalkkuna

Muhkeasta, hedelmillä täytetystä kalkkunasta nauttii koko suku. Täytetty kalkkuna vaatii hieman vaivaa, mutta mehevä lopputulos on vaivan väärti.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Täytetty kalkkuna:

1 (4-5 kg) pakastekalkkuna
50 g voita
1 sitruuna
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Hedelmäinen hasselpähkinätäyte

2 omenaa
200 g kuivattuja pehmeitä aprikooseja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
100 g hasselpähkinöitä
2 dl vaaleita kuivattuja leivänmuruja
1 dl hienonnettuja tuoreita yrttejä, kuten lehtipersiljaa, korianteria, timjamia
50 g voita
1 kananmuna
2 tl suolaa

Kalkkunan valeluun:

50 g voita

Kalkkunan kastike:

3 dl paistolientä + vettä
kypsän kalkkunan hedelmätäyte
2 rkl konjakkia tai madeiraa
0.5 dl kermaa

Valmistusohje

1. Anna kalkkunan sulaa jääkaapissa 2 vuorokautta.

2. Nosta kalkkuna huoneenlämpöön noin 4 tuntia ennen kypsentämistä. Poista sydän ja kaularanka sekä halutessasi maksa. Pyyhi kalkkuna talouspaperilla kuivaksi pinnalta ja vatsaontelosta.

3. Valmista täyte. Kuori ja pilko omenat. Saksi aprikoosit pienemmiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Rouhi pähkinät pienemmiksi. Sekoita kulhossa täytteen ainekset ja sekoita joukkoon sulatettu voi sekä kevyesti vatkattu kananmuna. Mausta seos suolalla.

4. Irrota nahka varovasti rintalihoista työntämällä kämmen nahkan ja lihan väliin. Hiero pehmeää voita, sitruunaa ja mausteita nahan alle ja vatsaonteloon. Täytä kalkkunan vatsa täytemassalla.

5. Sido kalkkuna paistolangalla kiinni koivista ja siivistä tiukasti kylkiä vasten. Nosta kalkkuna uunivuokaan rintapuoli alaspäin, jotta rintafileet pysyvät mehukkaina. Lisää uunivuokaan hieman vettä. Kypsennä kalkkunaa 200-asteisessa uunissa ensin puolisen tuntia. Käännä lintu ympäri ja pistä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan.

6. Alenna lämpötila 150-asteeseen ja jatka kypsentämistä, kunnes paistomittari näyttää 80-astetta. Kypsyyttä voit kokeilla pistämällä koiven paksuimpaan kohtaan reiän cocktailtikulla. Kun reiästä valuva neste on kirkasta, kalkkuna on kypsä. Valele kalkkunaa kypsentämisen aikana kolmisen kertaa sulatetulla voilla.

7. Poista kalkkunasta paistolangat. Kaiva hedelmätäyte sisältä kattilaan kastiketta varten. Anna kalkkunan vetäytyä folion alla tovi ennen leikkaamista. Valmista paistoliemestä kastike. Nosta kattilaan paistolientä ja lisää hieman vettä tarvittaessa. Lisää alkoholi. Anna kastikkeen kiehua 5 minuuttia. Siivilöi kastike ja painele hieman hedelmätäytettä siivilän läpi kastikkeen joukkoon, jotta kastike paksunee. Lisää kerma ja keitä vielä muutama minuutti. Tarkista maku.

8. Tarjoa täytetty kalkkuna timjamiperunoiden kanssa.

Vinkki: Keitä sisäelimet laakerinlehden ja maustepippureiden kanssa pieneksi liemeksi ja lisää kastikkeeseen makua antamaan.

Lue myös: Täytetty kalkkuna ranskalaiseen tapaan

Katso myös: Karpalokastike kalkkunalle

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Sitruunakalkkuna maistuu makoisalta ruusukaalien ja jännittävän karpalohillokkeen kera

Keskustelu

Kommentoi juttua: Täytetty kalkkuna

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X