Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Täytetyt poropiparkakut

Perinteiset piparkakut saavat haastajan. Suolakinuskilla täytetyt poropiparkakut leivotaan suklaisesta piparkakkutaikinasta.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
20  annosta

Ainekset

Suklainen piparkakkutaikina

  • 100 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • ¾ dl muscovadosiirappia
  • ¾ dl kuohukermaa
  • ½ rkl jauhettua kanelia
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • 2 tl jauhettua pomeranssinkuorta
  • ½ rkl ruokasoodaa
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 ½ rkl kaakaojauhetta

Vaahdotettu suolakinuskitäyte

  • 100 g voita
  • 2 dl sokeria
  • ½ dl vettä
  • 1 dl kuohukermaa
  • ½ tl merisuolahiutaleita

Täytetyt poropiparkakut, koristelu

  • 2 rkl kaakaojauheella värjättyä pikeeriä
  • 20 punaista pietä karamellia

Valmistusohje

Täytetyt poropiparkakut leivotaan helposti näin:

1. Nosta kattilaan sata grammaa paloiteltua voita, puolitoista desilitraa sokeria, 3/4 desilitraa muscovadosiirappia ja 3/4 desilitraa kuohukermaa. Kuumenna ja kiehauta aineksia, kunnes voi sulaa. Nosta syrjään liedeltä. Lisää puoli ruokalusikallista jauhettua kanelia, yksi teelusikallinen jauhettua inkivääriä, yksi teelusikallinen jauhettua neilikkaa sekä yksi teelusikallinen jauhettua pomeranssinkuorta ja anna jäähtyä.

2. Lisää kattilaan puoli ruokalusikallista ruokasoodaa, 4 1/2 desilitraa vehnäjauhoja ja 2 1/2 ruokalusikallista kaakaojauhetta vähitellen samalla sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä kylmässä yön yli.

3. Pehmennä taikinaa hetken jauhotetulla pöydällä ja kauli ohueksi levyksi. Painele taikinasta noin 40 kpl haluamasi muotoista piparkakkuamuotilla  ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista piparkakkuja 200 asteessa 5–8 minuuttia, koosta riippuen. Anna pipareiden jäähtyä ennen koristelua.

4. Paloittele sata grammaa voita valmiiksi lautaselle. Nosta kaksi desilitraa sokeria ja puoli desilitraa vettä korkealaitaiseen kattilaan kiehumaan. Kuumenna toisessa kasarissa yksi desilitra kuohukermaa ja jätä miedolle lämmölle, jotta se pysyy lämpimänä. Jatka sokerin ja veden keittämistä, kunnes seos muuttuu kauniin karamellin sävyiseksi. Älä sekoita keittämisen aikana. Aikaa kuluu noin 10 minuuttia.

5. Lisää varoen joukkoon lämmin kerma ja vatkaa samalla huolella teräsvatkaimella, kunnes seos lakkaa kuohumasta. Nosta kattila syrjään. Lisää puolet voista kuutio kerrallaan samalla vatkaten. Kun puolet voista on lisätty, nosta seos jääkylmän vesiastian päälle. Lisää loput voista ja vatkaa, kunnes seos jäähtyy. Nosta täyte jääkaappiin pariksi tunniksi.

6. Täytä puolet pipareista. Vaahdota jäähtynyt seos sähkövatkaimella kaksinkertaiseksi. Kääntele lusikalla seoksen joukkoon puoli teelusikallista merisuolahiutaleita.

5. Sekoita pikeerin joukkoon vähän kaakaojauhetta ja lusikoi täyte pursotinpussiin. Koristele kansipuoli halumallasi tavalla. Punainen karamelli pysyy paikoillaan, kun puristat alle pienen nokareen pikeeriä.

6. Levitä täyte lusikalla tai veitsellä koristelemattomille piparkakuille ja nosta kanneksi varoen koristellut piparit. Tarjoa täytetyt poropiparkakut glögin kanssa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2021.

Lue myös: Näin teet piparitaikinasta vieläkin parempaa – ota oppia aasialaisilta

Lue myös Anna.fi: Piparkakku-suklaatahna


Kommentoi

Kommentoi juttua: Täytetyt poropiparkakut

Suvi

Taikinasta puuttui kananmuna,mikä yleensä pipareissa on.Liekö se syynä siihen,että piparini levisivät muodottomiksi ja paloivat uunissa,jääden silti taikinamaiseksi.Täysi epäonnistuminen tuli mulla siis tämän reseptin kanssa.Tein toki glut.jauhoilla,mutta tähän mennessä on hyvin hyvin onnistunut korvata kaikkien reseptien jauhot niillä.😊

Sinun täytyy kommentoidaksesi.