Tilliliha
Tilliliha on suomalainen perinneruoka, josta monella on ikäviä ruokamuistoja. Itse tehty tilliliha on herkkua. Lihan kyytipojaksi keitinliemestä tehdään valkokastike, joka maustetaan hapanimeläksi sokerilla ja etikalla. Tilkka kuohukermaa pyöristää maun.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Munaton
Ainekset
Tilliliha
- 600 g naudan etuselkää tai lapaa
- 1 l vettä
- 1 sipuli
- 2 porkkanaa
- 1 tl suolaa
- 1 laakerinlehti
- 10 maustepippuria
- 10 valkopippuria
- tillinvarsia
Kastike
- 5 dl keitinlientä
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 1-2 tl sokeria
- ½ tl suolaa
- 1 rkl viinietikkaa tai sitruunamehua
- 1 dl tilliä hienonnettuna
- (1 dl kuohukermaa)
Valmistusohje
Tilliliha tehdään helposti näin:
- Ota 600 grammaa naudan etuselkää tai lapaa. Puhdista tarvittaessa lihan pinta. Pane liha kattilaan ja lisää litra kylmää vettä. Kuumenna kiehumispisteeseen. Kuori syntyvä vaahto reikäkauhalla pois.
- Kuori ja paloittele sipuli ja kaksi porkkanaa. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kasvikset, kymmenen maustepippuria, kymmenen valkopippuria, laakerinlehti sekä tillinvarsia liemeen. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 1 ½ –2 tuntia. Kääntele lihapalaa välillä.
- Nosta kypsä liha ja porkkanat leikkuulaudalle. Leikkaa liha kuutioiksi. Siivilöi keitinliemi ja ota desin verran lientä talteen. Jäähdytä liemi ja sekoita joukkoon kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja.
- Kuumenna loppu keitinliemi kattilassa. Kaada suurus ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Keitä sekoittaen viisi minuuttia. Mausta kastike ruokalusikallisella viinietikkaa tai sitruunanmehua, teelusikallisella sokeria, puolikkaalla teelusikallisella suolaa ja desilitralla hienonnettua tilliä. Sekoita halutessasi joukkoon lopuksi desilitra kuohukermaa.
- Lisää lihakuutiot kastikkeeseen kuumenemaan. Pane tilliliha ja porkkanat tarjolle laakeaan kulhoon. Tarjoa tilliliha keitettyjen perunoiden, etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kanssa.
Lue myös: Merimiespihvit, stroganov ja 4 muuta klassikkoruokaa
Lue myös Anna.fi: Testaa, tunnetko perinteisiä suomalaisia ruokia – mitä ovat möttöset, entä puolukkahuuppa?
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tilliliha