Tiramisu-jälkiruoka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
- Kasvis
Ainekset
- 500 g mascarponejuustoa
- 4 keltuaista
- 1,25-1,5 dl sokeria
- 4 valkuaista
- 2 dl vahvaa espressokahvia
- noin 0,5 dl konjakkia (Monopol)
- noin 200 g savoyard-keksiä
- (tai ohut, kuiva sokerikakkulevy)
- kaakaojauhetta
Valmistusohje
Tiramisu-jälkiruoka on italialainen jälkiruokaklassikko.T ira mi su tarkoittaa ”kohota minut ylös” eli piristä minua. Makeaa jälkiruokaa on syötävä vain sen verran, että siitä tulee pirteäksi. Liika makea väsyttää.
1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri napakaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi lumeksi ja sekoita keltuaisvaahtoon. Lisää mascarpone-juustoa joukkoon sähkövatkaimella vatkaten. Seoksen kuuluu aaltoilla mukavasti, se ei saa olla liian löysää eikä liian pehmeää.
2. Kasta sormimaisen kapeat keksit kylmään, konjakilla maustettuun vahvaan kahviin ja lado puolet kekseistä suorareunaiseen vuokaan. Levitä päälle puolet juustoseoksesta. Kasta loput kekseistä kahviin, levitä keksit juuston päälle ja valuta loput nesteestä kekseille. Levitä loput juustoseoksesta päälle.
3. Anna tiramisun olla jääkaapissa peitettynä 3 tuntia tai seuraavaan päivään. Seulo tiramisun pinnalle kaakaojauhetta ja leikkaa 80-90 g painaviksi annoksiksi. Tiramisu-jälkiruoka säilyy jääkaapissa 6-7 vuorokautta. Juomaksi tiramisun kanssa sopii madeira, amaretto tai vino la Mandorla.
Tiramisu tehdään perinteisesti sormimaisista savoyard-kekseistä, mutta keksien asemesta voit käyttää tiramisuun kahta ohutta, kuivahkoa sokerikakkulevyä (4 kananmunaa, 1,5 dl sokeria, 1,5 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Paista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 225 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa kahdeksi levyksi.) Kostuta levyt vuoassa. Mascarpone-juuston voit korvata sekoittamalla 300 g Hovi-juustoa ja 2 dl ranskankermaa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tiramisu-jälkiruoka
Mascarponea ja valkuaisvaahtoa ei todellakaan kannata sekoittaa sähkövatkaimella. Juustoseoksesta tulee aivan löysää, eikä siitä voi tiramisua tehdä.
Teepä ensin valkuaisvaahto kuivassa astiassa, kaavi sivulle odottamaan vuoroaan. Sen saaminen vaahdoksi on herkkä asia. Sitten keltuaiset ja sokeri vaahdoksi samassa vatkausastiassa – keltuaisvaahto ei ota nokkiinsa, jos aiemmin astiassa vatkattu vakuaisia – toisinpäin kuitenkin tulisi ongelmia. Eli voi käyttää sähkövatkainta, kunhan tekee oikeassa järjestyksessä ja tarpeetonta tiskiä välttäen!
Ihan surkea ohje. Meni ainekset roskikseen, kun ohjeessa työvaiheet ovat väärinpäin. Toivoin saavani tiramisun päiväkahville valmiiksi, jäi nyt tekemättä, koska tarvikkeiden täydellinen kuivaus (minkä valkuaisvaahto vaatii) vie aikaa, ja aikaa oli vain yhden tiramisun tekemiseen, ei tiskaukseen, kuivaukseen ja uuteen kierrokseen. Eipä pidä enää Kotilieden ohjeisiin luottaa yhtään.
Sama. Ihan surkea ohje.
Huippumaukas ja hyvä ohje, nopeakin vielä valmistaa!! Tykkäsin kovasti ja mieskin tykkäsi, kun synttäreilleen tein. Teen nyt uudestaan yhteisen juhlapäivämme kruunuksi
Vaiheet on väärät. Ensin tehtävä keltuaisvaahto, johon sekoitetaan mascarpone. Sitten nöstellaan kevyesti valkuaisvaahto joukkoon. Tällä Kotilieden ohjeella koko tiramisu meni roskiin.