Reseptit
30-60 min
6
Kiitos

Uunijäätelö

Uunijäätelö on retroherkku vailla vertaa. Uunijäätelö oli muotia muutama kymmenen vuotta sitten. Miksihän se unohdettiin? Kylmän ja kuuman, kirpakan ja makean suloinen liitto hurmaa.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Appelsiinitahna:

200 g voita
200 g (2 dl) sokeria
2 appelsiinia
1 limetti
4 keltuaista

Italialainen marenki:

1 dl vettä
4.5 dl sokeria
6 valkuaista
Mainos

Torttulevy:

3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokiin:

torttulevy
1 l jäätelöä (Tiikeri)

Valmistusohje

1. Valmista appelsiinitahna. Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää sokeri, yhden appelsiinin raastettu kuori sekä appelsiinien ja limetin mehu. Aseta kulhon kiehuvan vesihaudekattilan päälle siten, että kulhon pohja ei osu veteen. Hämmennä seosta, kunnes voi on sulanut ja seos on sileää. Tarkista, että vesi kiehuu vain lievästi poreillen. Lisää keltuaiset ja vatkaa 10 minuuttia, kunnes seos sakenee.

2. Jäähdytä tahna sekoitellen ja pitämällä kulhoa kylmässä vesiastiassa. Pane tahna jääkaappiin.

3. Valmista torttupohja. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi seos munavaahtoon. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille japaista 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

4. Valmista marenki. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Keitä noin 3 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä noin minuutti. Vaahdota valkuaisia hetki ja lisää kuuma siirappi tasaisena nauhana koko ajan vatkaten valkuaisvaahtoon. Vatkaa noin 10 minuuttia, kunnes seos on jäähtynyt. Marenki säilyy jääkaapissa pari päivää.

5. Vuoraa annosvuokien tai uunin kestävän vadin pohja torttulevyllä. Aseta päälle jäätelökuutio tai kokonainen jäätelöpala. Nostele marenkia vuokiin tai peitä vadilla tarjottavan jäätelön pinta ja reunat marengilla. Kuorruta marenkia nopeasti muutaman sekunnin ajan uunin grillivastuksen alla tai ruskista pinta pienellä kaasupolttimolla. Tarjoa uunijäätelö heti.

Uunijäätelöt

Uunijäätelö oli muotia
muutama kymmenen
vuotta sitten. Miksihän
se unohdettiin? Kylmän
ja kuuman, kirpakan ja
makean suloinen liitto
hurmaa. Kuva: Jorma Marstio

Katso myös:  Rahka sopii jälkiruokaan, vanukkaaseen ja mousseen – tässä herkulliset ohjeet

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uunijäätelö

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X