Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Valkoviinissä keitetyt ravut

Loppukesästä ja alkusyksystä vietetään rapujuhlia. Silloin saksiniekkoja nautitaan perinteisesti paahtoleivän, voin, tillin ja snapsien kera. Tällä ohjeella rapujen keittäminen onnistuu kotikokiltakin.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Valkoviinissä keitetyt ravut:

  • 40 kpl rapuja
  • 10 l vettä
  • ½ l kuivaa valkoviiniä
  • 350 g karkeaa merisuolaa
  • 10 sokeripalaa
  • 2 punttia tilliä

Tarjolle:

  • paahtoleipää
  • tilliä
  • voita

Valmistusohje

1. Tarkista, että kaikki 40 rapua ovat eläviä, ja huuhtele ne huolellisesti. Pese ravut tarvittaessa puhtaalla harjalla tai huuhdo huolellisesti. Anna rapujen levähtää puolisen tuntia kädenlämpöisessä vedessä. Tämä estää saksien irtoamisen.

2. Mittaa 10 l vettä, 1/2 l kuivaa valkoviiniä, 350 g karmeaa merisuolaa ja 10 sokeripalaa isoon, noin 15 litran kattilaan. Lisää veteen puntti tilliä. Keitä vettä viitisen minuuttia. Kumoa ravut kerralla kiehuvaan veteen. Painele rapuja reikäkauhalla veden alle. Keitä rapuja kolme minuuttia siitä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen rapujen lisäämisen jälkeen. Poista liemestä tilli ja lisää veteen nippu tuoretta tilliä. Jäähdytä ravut mahdollisimman nopeasti. Nosta kattila altaaseen ja juoksuta altaaseen kylmää vettä. Vaihda tilli vielä kerran jäähtymisen aikana.

3. Ravut ovat parhaimmillaan maustuttuaan vuorokauden keitinliemessä.

Ohje on julkaistu Maalla-lehdessä 7/19.

Katso myös: Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!


Kommentoi

Kommentoi juttua: Valkoviinissä keitetyt ravut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.