Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Vanhan ajan hapatettu kaurakiisseli-jogurtti eli kiesa

Isoäidin hapatettu kaurakiisseli eli kiesa lohkeilee ihanasti ja maistuu vadelmille. Vanhan ajan resepti on peruja karjalaisen isoäidin keittokirjasta. Kiesaa kutsutaan nykyisin trendikkäästi vegaaniseksi itse tehdyksi hapankaurajogurtiksi.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
0  annosta

Ainekset

Vanhan ajan hapatettu kaurakiisseli-jogurtti

  • 2 l keitettyä jäähdytettyä huoneenlämpöistä vettä
  • 6 dl (luomu) gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 1 dl Boris-juomaa tai (gluteenittomia) hapanleipäpaloja, myös pari probioottikapselin jauhetta auttaa alkuun pääsemisessä

Lisäksi:

  • 1-2 tl suolaa
  • 3 rkl vaahterasiirappia tai muuta makeutusta
  • 200 g vadelmia

Lisäksi:

  • 8 annoskulhoa

Valmistusohje

1. Laita kaurahiutaleet, vesi ja Boris-juoma isoon astiaan. Sekoita kevyesti. Laita päälle kansi tai kelmu. Nosta pimeään paikkaan huoneenlämpöön 2 vuorokaudeksi.

2. Siivilöi kaurahiutaleet nesteestä. Painele kaikki neste siivilän läpi. Käytä kostuneet kaurahiutaleet esimerkiksi sämpylätaikinaan tai smoothien joukkoon, mutta älä heitä pois.

3. Kuumenna siivilöityä nestettä noin tunti miedolla lämmöllä vesihauteen päällä koko ajan sekoitellen. Seos paksuuntuu pikkuhiljaa. Lopullisen lohkeavan muotonsa se saa jääkaapissa.

4. Anna jäähtyä vähän. Sekoita joukkoon suola ja makeutusaine. Ne voi jättää halutessaan myös pois, tai lisätä oman maun mukaan.

5. Lusikoi annoskulhojen pohjalle vadelmia. Kauho päälle kaurakiisseliä. Voit sekoittaa marjoja tai marjasosetta myös kiisselin joukkoon. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Kaurakiisseli säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 17/18.

Lisävirtaa välipalasta:

jogurtti-muromaljat

Jogurtti-muromaljat

kuituinen yön yli -kaurapuuro

Kuituinen yön yli -kaurapuuro

mansikka-jogurttimaljat

Mansikka-jogurttimaljat

Anna.fiLempeä kaura-chiansiemensmoothie


Kommentoi

Kommentoi juttua: Vanhan ajan hapatettu kaurakiisseli-jogurtti eli kiesa

Voi olla ilmankin

Johan oli ohje. Ei viitsi nähdä vaivaa, jos säilyy vain muutaman päivän.

Waleksei

Kiesa on valittu 1980-luvulla Ilomantsin pitäjäruoaksi, yhdessä vatruskoiden yms kanssa. Tämä perinteinen ”vegaaniruoka” on kumminkin jäänyt unohduksiin eikä sitä nykyään missään tarjota. Harmillista että rikas ruokakulttuuri unohtuu, toivottavasti kauran noste auttaa tällaisten herkkujen uutta tulemista

Ihan pihalla

” Kuumenna siivilöityä nestettä noin tunti miedolla lämmöllä vesihauteen päällä koko ajan sekoitellen. Seos paksuuntuu pikkuhiljaa.”
”vesihauteen päällä koko ajan sekoittaen”
En ymmärtänyt tätä ?

Kotilieden ruokatoimitus

Vesihaude tarkoittaa sitä, että isoon kattilaan laitetaan vettä noin 1/3 osa kattilan tilavuudesta. Kattilan päälle laitetaan sekoituskulho / astia, joka pysyy siinä kattilan päällä paikoillaan hyvin. Kattila nostetaan levylle, levy päälle ja odotetaan että vesi kattilassa alkaa poreilemaan. Kiehuva vesi lämmittää sekoituskulhon pohjaa ja näin kauravelli, joka on sekoituskulhossa kuumenee ja sakenee pikkuhiljaa, kun sitä sekoittelee. Vesihaude on parempi tapa kuumentaa joitain ruokia, koska lämpötila astiassa pysyy maltillisena eikä pala pohjaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.