
Vanhan ajan hapatettu kaurakiisseli-jogurtti eli kiesa
Isoäidin hapatettu kaurakiisseli eli kiesa lohkeilee ihanasti ja maistuu vadelmille. Vanhan ajan resepti on peruja karjalaisen isoäidin keittokirjasta. Kiesaa kutsutaan nykyisin trendikkäästi vegaaniseksi itse tehdyksi hapankaurajogurtiksi.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
- Vegaaninen
Ainekset
Vanhan ajan hapatettu kaurakiisseli-jogurtti
- 2 l keitettyä jäähdytettyä huoneenlämpöistä vettä
- 6 dl (luomu) gluteenittomia kaurahiutaleita
- 1 dl Boris-juomaa tai (gluteenittomia) hapanleipäpaloja, myös pari probioottikapselin jauhetta auttaa alkuun pääsemisessä
Lisäksi:
- 1-2 tl suolaa
- 3 rkl vaahterasiirappia tai muuta makeutusta
- 200 g vadelmia
Lisäksi:
- 8 annoskulhoa
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vanhan ajan hapatettu kaurakiisseli-jogurtti eli kiesa
Johan oli ohje. Ei viitsi nähdä vaivaa, jos säilyy vain muutaman päivän.
Kiesa on valittu 1980-luvulla Ilomantsin pitäjäruoaksi, yhdessä vatruskoiden yms kanssa. Tämä perinteinen ”vegaaniruoka” on kumminkin jäänyt unohduksiin eikä sitä nykyään missään tarjota. Harmillista että rikas ruokakulttuuri unohtuu, toivottavasti kauran noste auttaa tällaisten herkkujen uutta tulemista
” Kuumenna siivilöityä nestettä noin tunti miedolla lämmöllä vesihauteen päällä koko ajan sekoitellen. Seos paksuuntuu pikkuhiljaa.”
”vesihauteen päällä koko ajan sekoittaen”
En ymmärtänyt tätä ?
Vesihaude tarkoittaa sitä, että isoon kattilaan laitetaan vettä noin 1/3 osa kattilan tilavuudesta. Kattilan päälle laitetaan sekoituskulho / astia, joka pysyy siinä kattilan päällä paikoillaan hyvin. Kattila nostetaan levylle, levy päälle ja odotetaan että vesi kattilassa alkaa poreilemaan. Kiehuva vesi lämmittää sekoituskulhon pohjaa ja näin kauravelli, joka on sekoituskulhossa kuumenee ja sakenee pikkuhiljaa, kun sitä sekoittelee. Vesihaude on parempi tapa kuumentaa joitain ruokia, koska lämpötila astiassa pysyy maltillisena eikä pala pohjaan.