Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Vanhanajan lihaliemi

Tee itse maukas lihaliemi, käytä kastikkeisiin tai nauti sellaisenaan pasteijan kanssa. Kotilieden vanhanajan lihaliemireseptillä onnistut varmasti!

Ainekset

Vanhanajan lihaliemi:

  • 1,5-2 kg ossobuco-lihaa (lisäksi ydinluuta, häränhäntää)
  • 3-4 l vettä
  • 2 tl suolaa
  • 5-10 valkopippuria
  • 5-10 maustepippuria
  • 4 porkkanaa
  • 1 pieni palsternakka
  • 1-2 purjoa (vaaleat osat)
  • pala selleriä
  • 2 sipulia
  • 1 mausteneilikka
  • maustekimppu (laakerinlehti, timjamia, persiljaa)

Valmistusohje

 

  1. Laita liha- ja luupalat kattilaan kylmään veteen. Mausta suolalla ja anna liemen hitaasti kuumentua. Kuori pinnalle muodostuva vaahto kerralla pois.
  2. Lisää liemeen pippurit ja kuoritut, halkaistut juurekset. Purjon vaaleat osat voit sitoa kimpuksi. Jos haluat liemeen tummaa väriä, leikkaa juurekset paksuiksi viipaleiksi ja paahda kuivassa, kuumassa pannussa ja lisää toinen sipuleista kuorineen.
  3. Kuori toinen sipuli ja kääntele voissa pannulla kullanruskeaksi. Paina sipuliin mausteneilikka ja lisää se kypsymisen puolessa välissä liemeen. Anna liemen olla lähellä kiehumispistettä tiiviin kannen alla yhtäjaksoisesti 4-5 tuntia. Siivilöi liemi ja anna sen jäähtyä seuraavaan päivään.
  4. Kuori kertynyt rasva jäähtyneen liemen päältä pois ja pakasta liemi. Viileässä paikassa liemi säilyy rasvakakun alla noin viikon.
  5. Tarkista lihaliemen maku. Lisää vettä, jos tarpeen. Mausta esimerkiksi portviinillä tai madeiralla. Tarjoa vanhanajan lihaliemi aterian alussa pienten piiraiden tai levypiirakan kanssa.

Vinkki:

  • Ota keitetty liha talteen ja käytä pienten lihapiiraiden täytteeseen.
  • Kypsän lihan voi myös jauhaa ja käyttää laatikkoruokiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vanhanajan lihaliemi

Mummu

Hei. Lihalientä pitää keitellä pidempään. Itse keitin vuorokauden.. Auttaa nivelvaivoihin.. Ja vau millainen aistikas maku lisäilen ruokiin ja erityisesti keittoihin. Bueno.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.