Vuonna 1941 lanttumunkit korvaavat liharuoan
Lanttumunkki on arjen kasvisruokaa. Syksyinen lanttu maistuu nytkin lantun ystäville Kotilieden vuoden 1941 ohjeen mukaan valmistettuna. Ohje julkaistiin näillä saatesanoilla tuolloin: "Vanhat hyvät lanttumunkit on syytä ottaa ruokalistaan liharuokien korvikkeena. Makea tuoksu täyttää keittiön, kun herkulliset lanttumunkit käristyvät pannussa."
- Kasvis
Ainekset
Lanttumunkit
- lanttuja
- vettä keittämiseen
- suolaa
paistamiseen
- voita
lanttujen päälle
- tähteeksi jäänyttä lanttua hienonnettuna
- vähän lanttujen keitinlientä tai maitoa
- ruskistettua sipulia
- suolaa
- sokeria
- pippuria
- (kananmunaa)
- korppujauhoja
Valmistusohje
Lanttumunkit tehdään vuoden 1941 ohjeella näin:
- Leikkaa lantut paksuhkoiksi viipaleiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Ota viipaleista pyöreällä muotilla samankokoisia pyörylöitä ja nosta ne voideltuun pannuun. Hienonna tähteeksi jääneet reunat ja lisää joukkoon runsaasti hienonnettua, kuullotettua sipulia, vähän lanttujen keitinlientä tai maitoa, suolaa, sokeria tai siirappia, pippuria, korppujauhoja ja halutessasi kananmunan.
- Levitä seosta lanttukakuille ja paista kuumassa uunissa ennen tarjoamista. Tarjoa puolukkahillon ja keitettyjen ohrasuurimoiden tai sienimuhennoksen kanssa.
(Huom: Vuonna 1941 ei kaikissa Kotilieden resepteissä ollut tarkkoja määriä ainesosille, kuten ei tässäkään reseptissä)
Katso myös Anna.fi: Lanttukukko
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vuonna 1941 lanttumunkit korvaavat liharuoan