Vanilja-luumuboston
Vanilja-luumboston maistuu ihanasti joululle. Pullataikinan väliin pyöräytetään maitorahhkan pyöristämään luumumarmeladia.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
- Kasvis
Ainekset
Pullataikina:
- 2 ½ dl maitoa
- 1 pussi kuivahiivaa tai
- 25 g tuoretta hiivaa
- 1 muna
- 1 ¼ dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 rkl kardemummaa
- noin 6-7 dl vehnäjauhoja
- 100 g voita tai margariinia
- ¼ tl sahramia
luumutäyte:
- 1 prk (200 g) luumusosetta (torttutäytettä)
- ½ tl kanelia
- 1 rkl konjakkia
Vaniljatäyte:
- 1 pss vaniljakastikeaineksia
- 2 rkl perunajauhoja
- 2 dl maitoa
- 200 g maitorahkaa
voiteluun:
- muna
päälle:
- raesokeria
- pursotettavaa sokerikuorrutetta
Valmistusohje
Vanilja-luumuboston leivotaan helposti näin:
1. Valmista pullataikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon tai veteen. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää taikinanesteeseen sahrami. Huom! Kuivahiiva lisätään jauhoihin sekoitettuna hieman kädenlämpöä kuumempaan nesteeseen. 2. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Jauhoja on riittävästi kun taikina irtoaa kädestä, mutta on silti pehmeää. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. 3. Sekoita luumusoseen joukkoon mausteet. Valmista vaniljatäyte. Sekoita kastikeainekset ja perunajauhot keskenään. Lisää joukkoon maito ja sekoita tasaiseksi. Sekoita lopuksi joukkoon rahka. 4. Kauli taikina noin 30 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä päälle ensin luumutäyte ja sen päälle rahkatäyte. Kääri rullalle ja leikkaa 12 osaan. 5. Laita palat voideltuun pyöreään irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Anna kohota. 6. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Peitä pullan pinta foliolla tai leivinpaperilla loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa. 7. Koristele pulla jäähtyneenä sokerikuorruteraidoilla.
Katso myös: Joulupulla – suosituimmat joulupullat pikkupullista kransseihin
Katso myös Anna.fi/ruoka: Piparipullat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vanilja-luumuboston