Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Varpuliha

Jyväskylän perinneruoka on varpuliha. Tämä resepti peräisin saarijärveläiseltä emäntä Kyllikki Kautolta. Tässä reseptissä laitetaan paisti varpujen tai varvuista punotun ristikon päälle suoraan leivinuunin arinalle ilman suolaa. Parin kilon paisti saa kypsyä miedossa lämmössä nelisen tuntia. Varvuista tulee paistiin oma arominsa. Paisti maistuu yrttikastikkeen kanssa ja suolattomaan paistiin voi jokainen lisätä itse vähän yrttisuolaa. Koska perinteistä vasikanpaistia harvoin saa, käytetään sen asemesta naudanpaistia.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
0 annosta

Ainekset

Varpuliha:

  • noin 1,5 kg Pikkuvasikan tai juottovasikan takareisi tai naudanpaisti
  • Koivun, lepän tai pajun varpuja

Valmistusohje

 

  1. Kypsentämiseen tarvitaan varpuja. Parhaita ovat koivunvarvut, mutta myöskin lepän- ja pajunvarpuja on käytetty. Valitse paistettavaksi lihapala, jossa on mahdollisimman vähän leikkauspintaa, niin paistista ei valu lihasmehuja ulos.
  2. Pikkuvasikan tai juottovasikan takareisi tai jopa koko pikkuvasikan ruho pannaan joko suoraan uuninarinalle ladotun paksun varpukerroksen päälle tai pienempi paisti uunipellille ladottujen varpujen päälle. Varpuja pitää olla niin paksulti, ettei liha pääse koskettamaan pohjaan.
  3. Paista miedossa uuninlämmössä, noin 100-130 asteessa useamman tunnin ajan. Tähteistä ja kuivemmista kohdista valmistetaan varpulihakastike tai -keitto.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Varpuliha

Sinun täytyy kommentoidaksesi.