Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Västerbotten-piirakka

Västerbotten-piirakka on rapujuhlien sekä pääsiäis-, juhannus- ja joulupöydän klassikkoherkku. Piirakka (västerbottenspaj) tarjotaan ruotsalaiseen tyyliin mätikastikkeen kanssa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Västerbotten-piirakka

  • 125 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl vettä

Täyte

  • 150 g Västerbottensost-raastetta (ruotsalainen juusto, jota löytyy valmiina raasteena tai palana)
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl vispikermaa
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria myllystä

Mätitahna

  • ½ kurkkua
  • 2 tl limetin mehua
  • 1 dl siian tai muikun mätiä
  • 1 dl ranskankermaa
  • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ¼ tl mustapippuria myllystä
  • 4 rkl tilliä hienonnettuna

Valmistusohje

Västerbotten-piirakka leivotaan helposti näin:

1. Sekoita 125 g voita, 3 dl vehnäjauhoja ja 1 rkl vettä ja anna levätä viileässä tunti. Painele taikina vuokaan ja vuoan reunoille, pistele haarukalla ja esipaista 180 asteessa noin 10 minuuttia.

2. Sekoita 3 kananmunaa ja 2 dl vispikerma, lisää 150 g Västerbottenaost-juustoraastetta. Mausta 1/4 tl suolaa ja parilla pyöräytyksellä mustapippuria. Kaada täyte pohjan päälle ja jatka paistamista 220 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä. Tarjoa västerbotten-piirakka huoneenlämpöisenä.

3. Halkaise 1/2 kurkkua ja poista kosteat siemenet lusikalla. Hienonna kurkku pieniksi kuutioiksi ja mausta 2 tl limetin mehulla. Lisää kurkun kanssa sekoituskulhoon 1 dl mätiä, 1 dl ranskankermaa, 50 g maustamatonta tuorejuustoa, mustapippuria ja 4 rkl hienonnettua tilliä. Sekoita hyvin. Tarjoa Västerbotten-juustopiirakka mätitahnan kera.

Ohje on julkaistu Maalla-lehdessä 7/2019.

Lue myös: Tomaatti-ricottajuustopiirakka, rapea parsapiirakka ja muut suolaiset piirakat noutopöytään

Lue myös Anna.fi: Näin syntyy juustopiirakka-voileipäkakku


Kommentoi

Kommentoi juttua: Västerbotten-piirakka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.