Vehnäjuuri
Juuri on leivän sielu. Kehittyäkseen se vaatii lähes viikon ajan ruokkimista ja lämmintä huolenpitoa.
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
Ainekset
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl vettä
- 1 rkl hunajaa tai
- 1 rkl luonnonjogurttia
Valmistusohje
3 dl juurta Valmistusaika 5 vrk
1. PÄIVÄ Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (24–28 astetta). Sekoita jauhot ja vesi. Kaada juuri tiiviiseen lasitölkkiin. Jos haluat, voit lisätä joukkoon hunajaa tai jogurttia käymisprosessia edistämään. Säilytä juurta huoneenlämmossä (23–28 astetta), vedottomassa paikassa vuorokauden ajan.
2.-5. PÄIVÄ Lisää juureen noin 1 ½ dl vehnäjauhoja ja desilitra kädenlämpöistä vettä. Toista prosessi kahden päivän ajan.
Viidentenä päivänä juuri on valmis käytettäväksi. Valmiin hyvinvoivan juuren tuoksu on hapan ja rakenne kevyesti hyllyvä. Ensimmäistä kertaa juurella leipovalle juuren haju saattaa tuntua voimakkaalta.
Säilytä juurta ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa. Ruoki sitä lisäämällä joukkoon pari kertaa viikossa puoli desilitraa vettä ja jauhoja.
Kun otat juuren käyttöön, lisää purkkiin aina saman verran vettä ja jauhoja kuin otit juurta.
Jos et leivo säännöllisesti, juuri kannattaa pakastaa pieninä erinä. Kun otat juuren käyttöön, sulata se ja ruoki sitä parin päivän ajan vedellä ja jauhoilla. Näin varmistat, että juuri herää kunnolla.
Ohje: Teemun ja Markuksen Leipäkirja (Teos).
Lisää reseptejä:
Siemenleipä Ruoka.fi:
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vehnäjuuri
Minkä verran juurta käytetään taikinaan ? Onko riippuvainen taikinan koosta ?