Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Viipaloitua lihaa kiinalaiseen tapaan

Arvostettu kiinalaisen keittiön asiantuntija, Lontoossa asuva Deh-Ta Hsiung vieraili vuonna 2003 Suomessa ja omisti yhden vierailupäivistään Kotilieden lukijoille valmistaen ruokaa kiinalaiseen tapaan.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Viipaloitua lihaa kiinalaiseen tapaan

  • 225-275 g sian- tai naudanlihaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sherryä
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl maissijauhoa
  • 2-4 rkl kasviöljyä
  • 250 g kevätsipulia, purjoa tai sipulia
  • (1 dl kuivattuja sieniä esim.suppilovahveroita tai noin 0,5 l tuoreita)
  • (suolaa)

Valmistusohje

Viipaloitua lihaa kiinalaiseen tapaan tehdään näin:

Viipaloitua lihaa kiinalaiseen tapaan on peräisin Shandongin maakunnasta, joka on kuuluisa purjo- ja sipuliruoistaan. Lihaksi sopii yhtä hyvin sian, naudan tai lampaanliha.

Kotiliedelle tämän reseptin antanut, Deh-Ta Hsiung kertoo kiinalaisesta ruoanlaitosta näin: ”Ei ole niin tärkeää, mitä tehdään, vaan miten ruoka valmistetaan. Aineisten leikkaaminen on ruoan onnistumisen kannalta tärkeää. Ainekset voi viipaloida, kuutioida, suikaloida ja paloitella erikokoisiksi, mutta kiinalaisessa ruoassa samaan ruokaan tulevat ainekset leikataan samanmuotoisiksi ja – kokoisiksi. Näin ainekset kypsyvät tasaisesti ja yhtä aikaa. Ruoka kypsennetään lyhyesti, jolloin sen ravintoarvo, väri, maku ja rakenne säilyvät parhaalla mahdollisella tavalla.”

  1. Leikkaa liha ohuiksi, ison postimerkin kokoisiksi ohuiksi viipaleiksi siten, että lihassyyt ovat suorassa kulmassa veitseen nähden. Sekoita liha maustumaan kulhoon soijakastikkeen, sherryn, sokerin ja maissijauhojen kanssa noin puoleksi tunniksi. Paloittele sipulit.
  2. Kuumenna öljyä vokkipannussa tai paistokasarissa, kypsennä nopeasti sipulit. Kevätsipulit vain muutaman sekunnin ajan, sipuli tai purjo minuutin. Lisää lihapalaset, murenna halutessasi joukkoon sienet (ellei niitä tarvitse etukäteen liottaa). Jos tarpeen, mausta suolalla. Sekoita ja anna kypsyä 1,5-2 minuuttia. Tarjoa kuumana riisin kanssa.

Vinkki:

  • Samaan tapaan voit valmistaa viipaloitua naudanpaistia ja paprikaa mustapapukastikkeessa. Kuumenna öljyssä kevätsipulien kanssa sienien asemesta viipale tuoretta inkivääriä suikaleina ja punaista, tulista chilipippuria noin minuutin ajan hyvällä lämmöllä. Lisää 1-2 vihreää paprikaa ja pari sipulia lihan kokoisiksi paloiksi leikattuna ja pari ruokalusikallista mustapapukastiketta. Sekoita hyvin, kypsennä 1-2 minuuttia. Lisää maustunut liha, sekoita hyvin ja jatka kypsentämistä 2-3 minuuttia välillä sekoittaen. Tarjo kuumana.

Saatat pitää myös kiinalaisesta possuvokista – kokeile!

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Makea, kiinalainen broileri

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Viipaloitua lihaa kiinalaiseen tapaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.