Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Wontonkeitto – aasialaisista nyyteistä tehty keitto

Wontonkeitto on kiinalainen klassikko. Kiinalaiset taikinanyytit, won­tonit tarjotaan usein kasvis­ten ja kirkkaan liemen kanssa. Voit käyttää ohjeemme sieni­liemen sijaan myös kasvislien­tä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Dumplig-taikina

  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • ¼ tl suolaa
  • 2 dl kylmää vettä

Sieniliemi

  • 2 l vettä
  • 2 dl kuivattuja suppilovahveroita
  • 1 sipuli kuorineen
  • 3 rkl misotahnaa
  • ¼–½ tl suolaa

Täyte

  • 300 g jättikatkaravunpyrstöjä (raakoja)
  • 10 cm:n pala purjoa
  • 100 g pak choi -pinaattikiinankaalia
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • ½ dl seesamiöljyä
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • ¼ tl suolaa

Lisäksi

  • 2 porkkanaa
  • 1–2 pak choi -pinaattikiinankaalia
  • 10 siitakesientä
  • 1 nippu thaibasilikaa

Valmistusohje

Wontonkeitto tehdään helposti näin:

  1. Valmista dumplingtaikina. Mittaa neljä ja puoli desilitraa vehnäjauhoja ja 1/4 teelusikallista suolaa kulhoon. Sekoita joukkoon vettä puolen desin erissä, kunnes taikina pysyy koossa. Tarvitset yhteensä noin kaksi desilitraa kylmää vettä. Vaivaa hetki ja kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin tekeytymään noin 30 minuutiksi.
  2. Valmista liemi mittaamalla kattilaan kaksi litraa vettä, kaksi desilitraa kuivattuja suppilovahveroita, yksi sipuli kuorineen ja kolme ruokalusikallista misotahnaa.  Keitä lientä noin 20 minuuttia. Siivilöi ja lisää makusi mukaan suolaa.
  3. Valmista täyte liemen kiehuessa. Kuivaa 300 grammaa sulaneita jättikatkaravunpyrstöjä talouspaperilla ja poista mahdolliset kuoret ja suolet. Huuhtele kymmenen senttimetrin pala purjoa ja sata grammaa paksoita. Nosta ravut, purjot ja paksoit monitoimikoneen leikkuuterällä varustettuun kulhoon. Lisää joukkoon yksi ruokalusikallinen inkivääriä raastettuna, puoli desilitraa seesamiöljyä, yksi ruokalusikallinen kalakastiketta, yksi teelusikallinen sokeria, puoli teelusikallista rouhittua mustapippuria sekä 1/4 teelusikallinen suolaa ja käytä konetta, kunnes massa on tasaista.
  4. Jaa taikina 24 osaan ja kauli palat pyöreiksi pohjiksi. Jaa jokaiselle pohjalle täytettä ja sipaise taikinan reunoille vettä. Sulje taikina puolikuuksi. Käännä kuun kärjet kohti toisiaan samalla kun reuna nousee ylöspäin. Paina kärjet napakasti kiinni toisiinsa.
  5. Leikkaa kaksi kuorittua porkkanaa poikittain kolmeen osaan ja sen jälkeen tikuksi. Huuhtele yhdestä kahteen paksoita ja leikkaa kannat pois. Irrota paksoista lehdet. Puhdista ja lohko tai viipaloi kymmenen siitakesientä.
  6. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää porkkanat ja wontonit. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Lisää paksoit sekä sienet, ja jatka keittämistä vielä pari minuuttia.
  7. Viimeistele wontonkeitto thaibasilikalla ja tarjoa heti.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2021.

Lue myös: Kiinalaiset nyytit

Lue myös Anna.fi/ruoka: Dumplingit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Wontonkeitto – aasialaisista nyyteistä tehty keitto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.