Wontonkeitto – aasialaisista nyyteistä tehty keitto
Wontonkeitto on kiinalainen klassikko. Kiinalaiset taikinanyytit, wontonit tarjotaan usein kasvisten ja kirkkaan liemen kanssa. Voit käyttää ohjeemme sieniliemen sijaan myös kasvislientä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
Ainekset
Dumplig-taikina
- 4 ½ dl vehnäjauhoja
- ¼ tl suolaa
- 2 dl kylmää vettä
Sieniliemi
- 2 l vettä
- 2 dl kuivattuja suppilovahveroita
- 1 sipuli kuorineen
- 3 rkl misotahnaa
- ¼–½ tl suolaa
Täyte
- 300 g jättikatkaravunpyrstöjä (raakoja)
- 10 cm:n pala purjoa
- 100 g pak choi -pinaattikiinankaalia
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- ½ dl seesamiöljyä
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 tl sokeria
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- ¼ tl suolaa
Lisäksi
- 2 porkkanaa
- 1–2 pak choi -pinaattikiinankaalia
- 10 siitakesientä
- 1 nippu thaibasilikaa
Valmistusohje
Wontonkeitto tehdään helposti näin:
- Valmista dumplingtaikina. Mittaa neljä ja puoli desilitraa vehnäjauhoja ja 1/4 teelusikallista suolaa kulhoon. Sekoita joukkoon vettä puolen desin erissä, kunnes taikina pysyy koossa. Tarvitset yhteensä noin kaksi desilitraa kylmää vettä. Vaivaa hetki ja kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin tekeytymään noin 30 minuutiksi.
- Valmista liemi mittaamalla kattilaan kaksi litraa vettä, kaksi desilitraa kuivattuja suppilovahveroita, yksi sipuli kuorineen ja kolme ruokalusikallista misotahnaa. Keitä lientä noin 20 minuuttia. Siivilöi ja lisää makusi mukaan suolaa.
- Valmista täyte liemen kiehuessa. Kuivaa 300 grammaa sulaneita jättikatkaravunpyrstöjä talouspaperilla ja poista mahdolliset kuoret ja suolet. Huuhtele kymmenen senttimetrin pala purjoa ja sata grammaa paksoita. Nosta ravut, purjot ja paksoit monitoimikoneen leikkuuterällä varustettuun kulhoon. Lisää joukkoon yksi ruokalusikallinen inkivääriä raastettuna, puoli desilitraa seesamiöljyä, yksi ruokalusikallinen kalakastiketta, yksi teelusikallinen sokeria, puoli teelusikallista rouhittua mustapippuria sekä 1/4 teelusikallinen suolaa ja käytä konetta, kunnes massa on tasaista.
- Jaa taikina 24 osaan ja kauli palat pyöreiksi pohjiksi. Jaa jokaiselle pohjalle täytettä ja sipaise taikinan reunoille vettä. Sulje taikina puolikuuksi. Käännä kuun kärjet kohti toisiaan samalla kun reuna nousee ylöspäin. Paina kärjet napakasti kiinni toisiinsa.
- Leikkaa kaksi kuorittua porkkanaa poikittain kolmeen osaan ja sen jälkeen tikuksi. Huuhtele yhdestä kahteen paksoita ja leikkaa kannat pois. Irrota paksoista lehdet. Puhdista ja lohko tai viipaloi kymmenen siitakesientä.
- Kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää porkkanat ja wontonit. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Lisää paksoit sekä sienet, ja jatka keittämistä vielä pari minuuttia.
- Viimeistele wontonkeitto thaibasilikalla ja tarjoa heti.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2021.
Lue myös: Kiinalaiset nyytit
Lue myös Anna.fi/ruoka: Dumplingit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Wontonkeitto – aasialaisista nyyteistä tehty keitto