Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ylikypsä lampaanpotka ja mustaherukkakastike

Ylikypsä lampaanpotka muistuttaa särää, joka on lemiläinen perinneruoka. Sitä on perinteisesti syöty paistinliemen kera, mutta mustaherukkakastike tuo lampaanpotkaan lisää juhlavuutta.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Ylikypsä lampaanpotka

  • 400 g luullisia lampaanpotkia
  • 2 rkl voita ja öljyä
  • 2 tl suolaa
  • ¼ tl rouhittua mustapippuria
  • 2 porkkanaa
  • pala lanttua
  • pala juuriselleriä
  • 1 sipuli
  • 4–5 valkosipulinkynttä
  • 2 mintunoksaa
  • 1 ½ l vettä
  • ½ l punaviiniä

Mustaherukkakastike

  • 8 dl keitinlientä
  • 2 dl mustaherukkahyytelöä
  • 2 timjaminoksaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 3 rkl huoneenlämpöistä voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • (suolaa)

Valmistusohje

Ylikypsä lampaanpotka tehään helposti näin:

1. Puhdista lampaanpotkista ylimääräiset kalvot ja rasva. Huuhtele juoksevan kylmän veden alla ja kuivaa potkat. Kuumenna voi-öljyseos pannulla ja ruskista potkat kahdessa erässä.

2. Mausta ja nosta lampaanpotkat pataan kuorittujen ja pilkottujen juuresten, sipuleiden ja mintunoksien kanssa. Kiehauta vesi ja viini pannulla ja valuta pataan. Anna potkien hautua uunissa 125 asteessa noin viisi tuntia, kunnes liha on mureaa ja irtoaa hyvin luista. Valele potkia kypsenyksen aikana 1/2 tunnin välein liemellä.

3. Nosta kypsät potkat vuokaan, peitä foliolla ja pidä lämpimässä. Siivilöi liemi. Mittaa liemi kattilaan ja lisää tarvittaessa hieman vettä. Keitä lientä mustaherukkahyytelön ja timjamin oksien kanssa kasaan, kunnes jäljellä on 5 dl lientä.

4. Siivilöi liemi ja valuta takaisin kattilaan. Lisää kerma ja keskenään sekoitetut pehmeä voi ja jauhot. Keitä muutama minuutti, jotta kastike suurustuu. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.

5. Tarjoa ylikypsä lampaanpotka mustaherukkakastikkeen kanssa.

Lue myös: Maukas lammaspata

Lue myös Anna.fi: Oluessa haudutettua karitsanpotkaa


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ylikypsä lampaanpotka ja mustaherukkakastike

MT

Ohjeessa on kaksi kertaa rouhittu mustapippuri 1/2 tl ja toinen 1/4 tl eli mikä mauste on jäänyt pois ja kummalla määrällä❓
Millä voisi korvata punaviinin❓

Uura / Kotilieden toimitus

Hei! Kiitos tarkkaavaisuudestasi. Mustapippuria voi ripauttaa oman maun mukaan. 1/4 tl riittää monelle hyvin. Resepti on korjattu mustapippurin kohdalta. Punaviinin voi hyvin vaihtaa lihaliemeen. Siitä saa kivan maun. Monissa lihaliemissä on valmiiksi suolaa. Jos vaihdat punaviinin lihaliemeen, kannattaa suolaa laittaa ensin puolet, eli yksi teelusikallinen. Ja vasta maistamisen jälkeen lisätä tarvittaessa suolaa.

Vastaa käyttäjälle MTPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.