Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Cioppino - äyriäispata

Cioppino eli äyriäispata tehdään Amerikan malliin. Italialaisilta kalastajilta San Franciscon alueelle kulkeutunut äyriäispata valmistettiin tavallisesti päivän saaliista.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Cioppino – äyriäispata

  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3-4 lehtisellerin vartta
  • 3-4 kypsää luumutomaattia kaltattuna
  • 3 rkl tomaattisosetta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 25 g voita
  • 4 dl kuivaa valkoviiniä
  • 3 dl kalalientä (gluteeniton)
  • ¼ tl murskattuja fenkolinsiemeniä
  • ¼ tl suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • veitsenkärjellinen cayennenpippuria ja sahramia
  • noin 20 tuoretta simpukkaa, esimerkiksi sydänsimpukoita
  • 12-18 raakaa jättikatkaravun pyrstöä
  • noin 500 g fileroitua, ruodotonta ja nahatonta vaaleaa kalaa, kuten kuhaa tai ahventa
  • ½ sitruunan mehu

Pinnalle

  • tuoretta hienonnettua basilikaa tai lehtipersiljaa

Valmistusohje

Cioppino – äyriäispata tehdään helposti näin:

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa lehtisellerit viipaleiksi. Kalttaa eli kuori tomaatit, poista pehmeä sisus ja leikkaa malto kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi kattilassa. Lisää sipulit ja lehtisellerit. Anna hautua pehmeiksi. Sekoita joukkoon tomaatit, tomaattisose, valkoviini ja kalaliemi sekä mausteet. Anna porista kannen alla 20 minuuttia.

2. Harjaa ja huuhdo simpukat juoksevan veden alla puhtaiksi ja nypi pois parrat. Tarkista jokainen simpukka ja heitä pois ne, jotka eivät sulkeudu. Leikkaa katkaravun kuori selkäpuolelta halki ja poista musta suoli. Poista kalafileistä ruodot ja paloittele.

3. Lisää pataan simpukat, katkaravunpyrstöt ja paloiteltu kala. Peitä kannella ja anna kiehua miedolla lämmöllä 3-5 minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet ja katkaravut ja kala on kypsää.

4. Tarkista nesteen määrä ja maku. Mausta cioppino sitruunamehulla. Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa tai lehtipersiljaa. Tarjoa cioppino maalaisleivän kera.

Lue myös:  Kokkaa simpukoista, ostereista ja hummerista – 6 ohjetta äyriäisten ystäville

Lue myös Anna.fi/ruoka: Paras pataruoka x 5: mausteisen maukkaat ja mehevät liha- kasvis- ja kalapadat


Kommentoi

Kommentoi juttua: Cioppino - äyriäispata

Sinun täytyy kommentoidaksesi.