Ruoka

10 helppoa vinkkiä vähentää suolan käyttöä

Liika suolan käyttö rasittaa sydäntä ja verenkiertoelimistöä. Pidä huolta terveydestäsi ja opi välttämään suolan turhaa käyttöä.

Suola viimeistelee ruoan, tuo raaka-aineiden aromit esille ja korostaa niiden makua – mutta liika on aina liikaa.

Suolan käytön vähentäminen on vaikeaa

Vaikka omiin ruokailutottumuksiin ei kuuluisi suolan lisääminen ruokaan, sitä voi silti kertyä päivän mittaan tarpeettoman suuri määrä. Saamme jopa 80 prosenttia suolasta piilosuolana, eli suolana, jota emme itse lisää ruokaan.

Suurimmat suolan lähteet ruokavaliossamme ovat valmisruoat, lihavalmisteet, kuten leikkeleet ja makkarat, leipä ja muut viljavalmisteet, juustot ja valmiit mausteseokset. Välipalat ja naposteltavat sisältävät myös hurjasti piilosuolaa.

Nauti suolaa vain teelusikallinen päivässä

Suomalaisten suolan saanti on suosituksiin nähden liian suurta. Miehet saavat päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa, kun aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa (vajaa 1 tl) päivässä.

Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä. Alle 1-vuotiaan ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa eikä suolapitoisia elintarvikkeita tai suolaa sisältäviä maustesekoituksia, Suomen Sydänliitto kertoo.

Verenpaine alenee, kun käyttö vähenee

Runsas natriumin eli käytännössä suolan saanti kohottaa ja saannin vähentäminen alentaa verenpainetta. Runsas suolan saanti lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa myös verenpaineesta riippumatta.

Runsas suolan käyttö lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan ja voi siten altistaa osteoporoosille. Lisäksi se lisää mahalaukun syövän riskiä, laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja syöpälääkäri Timo Joensuu kertovat  keväällä 2017 ilmestyneessä Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena (Kirjapaja) kirjassaan.

Kirjassa annetaan 10 helposti toteutettavaa neuvoa millä suolan käyttöä on helppo vähentää:

1. Käytä kotona mineraalisuolaa

Lopeta ”trendisuolavalmisteiden” käyttö, kuten vuori-, ruusu- ja sormisuolat. Niiden mineraalimäärät ovat käytännön kannalta merkityksettömiä.

Käytä mineraalisuolavalmisteita, joissa osa natriumista on korvattu kaliumin tai magnesiumin suoloilla ja joihin on lisätty jodia. Suosi pintasuolaa, jolloin maistat sen helpommin eikä maku huku muiden makujen joukkoon.

Trendisuolan mineraalimäärät ovat käytönnön kannalta merkityksettömiä.
Trendisuolavalmisteiden mineraalimäärät ovat käytännön kannalta merkityksettömiä.

2. Vaihda leipä- ja viljatuotteet vähemmän suolaisiin

Leivät ja viljatuotteet ovat yksi suurin yksittäinen suolan lähde. Myslin sijaan suosi suolattomia hiutaleita tai varovasti mineraalisuolalla suolattuja.

3. Vaihda leivän päällysteitä

Vältä suolaisia leikkeleitä kuten meetvursteja, ilmakuivattuja kinkkuja ja suolaisia juustoja. Laita leivälle salaattia ja muita vihanneksia, itse tehtyä hummusta tai pähkinälevitettä. Suosi levitteenä esimerkiksi maukasta hummusta.

4. Erota arkiruokailu ja juhlaruokailu

Säästä graavikala, mädit, sillit ja makkarat juhlahetkiin.

5. Ole tarkkana valmisruokien kanssa

Laita mielummin ruokaa itse kuin ostat valmisruokia tai prosessoituja elintarvikkeita. Tutki pakkausselosteet. Kokoamme Kotiliedessä monipuolisen viikon ruokalistan sinulle joka viikko, valmista itse maukkaat ateriat.

6. Vältä valmiita mausteseoksia

Jopa lihaliemikuutio voi olla voimakkaasti suolainen. Tiesitkö, että muun muassa sitruunapippurisekoituksessa voi olla suolaa jopa 30 prosenttia painosta?

7. Hapolla makua

Erehdytä makuaistiasi lisäämällä ruokiin happoja kuten sitruunaa, sipuleita, yrttejä ja etikkaa.

8. Syö ravintolassa harkitusti

Ravintolaruoka on tutkitusti suolaisempaa kuin kotona tehty.

9. Etsi tietoa verkosta

Finellin tietokannasta pystyt hakemaan eniten-vähiten-toiminnolla eri ruoka-aineryhmittäin suolapitoisuuksia.

10. Sydänliiton Sydänmerkki

Sydänmerkki elintarvikkeen pakkauksessa neuvoo löytämään vähemmän suolaisen vaihtoehdon.

Kokkaa itse ja voit säädellä suolan määrään

Kokosimme yhteen helppoja kotiruokaohjeita, joita on helppo toteuttaa ja ottaa vaikka evääksi työpaikalle. Ohessa on myös paljon leivontaohjeita ja itse tehdyn myslin ohje. Itse tekemällä vältät turhan piilosuolan ja voit säädellä helposti suolan käyttöä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 10 helppoa vinkkiä vähentää suolan käyttöä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.