
Paras jauheliharuoka – kurkkaa koko perheen suosikit
Jauheliha on arkiruoanlaiton ässä: helppo, nopea ja mahtavan monipuolinen raaka-aine. Pienellä vaivalla se taipuu myös fiiniksi viikonloppuruoaksi. Nappaa tästä kymmenen maukasta ohjetta.
Jauheliharuoka pelastaa arjen kiireessä. Kun haluat ottaa jauhelihasta kaiken irti muista nämä pari vinkkiä: Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoan valmistusta ja paista se sitten laakealla paistinpannulla kovassa lämmössä, jotta liha ruskistuu eikä ala kiehua. Jos pannusi on pieni, voit paistaa jauhelihan myös kahdessa erässä.
Sika-naudan ja naudan paistijauhelihan lisäksi kannattaa kokeilla myös karitsaa, broileria ja kalkkunaa. Eikä vegenkään kannata ohittaa näitä ohjeita, sillä suurin osa ruoista onnistuu myös härkiksestä tai nyhtökaurasta.
Lue myös: Broilerin jauhelihasta syntyy maukasta arkiruokaa – 6 helppoa reseptiä
1. Jauheliharuoka aasialaisella twistillä
Jauhelihan aasialainen twisti syntyy chilistä ja limetistä sekä soija- ja kalakastikkeesta. Lorauta pannulle seesamiöljyä ja paista liha kovassa lämmössä murumaiseksi seokseksi. Viimeistele maku tuoreella chilillä, korianterilla, limetillä ja kevätsipulilla. Voit tarjota ruoan sellaisenaan riisin kera tai rentona sormisyötävänä salaatinlehteen kääräistynä.

Resepti: Aasialainen jauhelihapannu
2. Spagettivuoka on koko perheen suosikki jauheliharuoka
Makaronilaatikko on herkkua ja spagetti ja jauhelihakastike on herkkua. Kun nämä kaksi ihanuutta yhdistää, on lopputuloksena koko perheen uusi suosikkiruoka. Mehevä juustokuorrute tekee spagettivuoasta ihan luksusta.
Resepti: Spagettivuoka
3. Lihapullat lähi-idän tyyliin
Lihapullat maistuvat aina. Nämä pyörykät tehdään karitsan jauhelihasta ja maustetaan lähi-idän tyyliin kurkumalla, kanelilla ja juustokuminalla. Pinjansiemenetkin sopivat mainiosti joukkoon – lisää niitä sekä pyöryköiden sekaan että valmiin ruoan päälle. Karitsapullat maistuvat vielä vähän paremmilta tomaattikastikkeen kera, joka saa ryhtiä valkosipulista ja yrteistä. Tarjoa lisänä rapeakuorista leipää, jolla viimeisetkin maut saa kaavittua lautaselta suuhun.

Resepti: Mausteiset karitsapullat lähi-idän tyyliin
4. Paras bolognesekastike syntyy hitaasti hautumalla
Spagetti bolognese on klassikko, josta teet tällä ohjeella vielä himpun verran herkumpaa. Oikea maku tulee pekonista, joukkoon raastetuista kasviksista, reilusta lorauksesta punaviiniä sekä yrteistä. Salaisuus on viinin ja tomaatinhappamuuden taittavassa sokeriripauksessa ja pitkässä haudutusajassa.
Resepti: Spagetti bolognese
5. Itsekseen valmistuva jauheliharuoka: Jauheliha-papu-perunasosevuoka
Kun mielesi tekee jotain todella proteiinipitoista, tuhtia ja täyttävää ruokaa, tartu tähän reseptiin. Juustolla herkuksi kuorrutetun perunasoseen alta paljastuu muheva jauhelihakastike, jonka joukkoon on kumottu tölkillinen papusekoitusta. Ruoka valmistuu vikkelästi myös arki-iltana, kun teet muusin ja täytteen valmiiksi jo edellisenä iltana ja paistat laatikon samana päivänä.
Resepti: Jauheliha-papu-perunasosevuoka
6. Tomaattinen jauhelihakastike
Tomaattinen jauhelihakeitto on arkiruokien kärkikastia: helppoa, nopeaa ja maukasta, josta nokare smetanaa tekee erityisen hyvää. Kun keität kerralla ison kattilallisen, ratkaiset samalla myös seuraavan päivän ruokapulman. Jauhelihakeitto on nimittäin niitä ruokia, joiden maku paranee, kun se saa maustua yön yli jääkaapissa.
Resepti: Jauhelihakeitto
7. Lihamureke juustosydämellä
Miksi tehdä tavallisa lihamureketta, kun siihen voi myös iskeä Välimeren parhaat maut: tomaattia, valkosipulia ja yrttejä. Luksuslihamurekkeen mehevöittää parmesaanijuusto.
Lue myös Anna.fi: Mitä ruoaksi jauhelihasta?
Resepti: Luksusmureke juustosydämellä
8. Makean tahmeat broilerivartaat
Maukas jauheliharuoka onnistuu myös kanasta. Nämä japanilaiset tsukune-vartaat tehdään broilerinjauhelihasta ja maustetaan misolla sekä seesamiöljyllä. Jekku piilee siinä, että mureketaikinaan paistetaan osa jauhelihasta. Se tuo vartaisiin erilaista rakennetta ja purutuntumaa. Viime silaus syntyy makeansuolaisesta glaseerauskastikkeesta, joka tekee pinnasta ihanan tahmean.
Resepti: Japanilaiset tsukune-broilerivartaat
9. Jauhelihapata itämaisittain
Rutkasti tuoksuvia mausteita sisältävä jauhelihapata tuo tuulahduksen itämaista eksotiikkaa arkiruokapöytään. Viettelevästi kanelilta, kurkumalta ja juustokuminalta maistuva tuoka tarjotaan couscousin ja raikkaan minttu-jogurtin kera.
Resepti: Itämainen jauhelihapata
10. Ruokaisa jauheliharuoka on myös pannari
Jauheliha tekee pannukakustakin ruokaisan. Kyseessä on eräänlainen pizzan pikaversio, kun lisäät pinnalle myös paprikaa sekä juustoraastetta ja mausteeksi oreganoa. Tässä ohjeessa taikina rikastetaan ohralla ja pähkinäjauholla, joten lopputulos on erityisen mehevä ja maukas.
Resepti: Jauhelihapannukakku
Kommentoi
Kommentoi juttua: Paras jauheliharuoka – kurkkaa koko perheen suosikit
Toimittaja valoja päälle, eihän tuomosia jaksa alkaa kukaan vääntään, eikä nuista ole kukaan ees kuullu. Kebab on paras.