Ruoka

20 hurmaavaa tilapuotia – ihastu näihin kohteisiin tänä kesänä!

Kotimaisten tilapuotien valikoimaan kuuluu mitä ihanimpia tuotteita. Tänä kesänä kotimaanreissu kannattaakin suunnitella siten, että matkan varrelle sattuu mahdollisimman monta maatilaa, joiden puodeissa todella kannattaa piipahtaa!

Suomen maaseudulta löytyy tilapuoti jos toinenkin. Kotiliesi kokosi yhteen ihanimmat maatilojen yhteydessä toimivat myymälät, joista kannattaa kesäreissulla pysähtyä ostamaan suussa sulavia herkkuja. Kerro kommenteissa, mikä on mielestäsi ihanin kotimainen tilapuoti!

Huom! Tarkista tilapuotien aukioloajat tilojen nettisivuilta! Suuri osa tilapuodeista on auki pääasiassa kesäkaudella, ja osa on auki vain sopimuksen mukaan.

Lue myös: Suomen parhaat taukopaikat: pysähdy ja pidä tauko täällä!

Etelä-Suomi

Knehtilän tila

Knehtilän luomutila tuottaa monipuolisia viljatuotteita, ja tilapuodin tarjontaan kuuluvatkin esimerkiksi rikottu ohra, hiivaleipäjauhot, vehnäleseet ja kaurajauhot. Knehtilän oman tuotesarjan lisäksi puodissa on myynnissä myös muita luomuelintarvikkeita kuten mehuja, hilloja ja eteerisiä öljyjä, tuoreita kausituotteita lähituottajilta sekä käsitöitä ja design-tuotteita. Puodin yhteydessä toimii viihtyisä kahvio.

Osoite: Haapasaarentie 75,  05470 Hyvinkää

tilapuoti, 20 hurmaavaa tilapuotia, tilapuodit Suomessa, maatilamyymälä, maalla, maatila, myymälä, puoti, luomu, Kirkkonummen maatilapuoti

Kirkkonummen maatilapuoti

Maatilapuodin monipuoliseen valikoimaan kuuluu erilaisia elintarvikkeita kuten tuoreita vihanneksia, kalaa, teetä ja kuivattuja sieniä. Valikoima elää vuodenaikojen mukaan. Lisäksi puodissa myydään villasukkia, myssyjä ja koriste-esineitä. Maatilapuodin yhteydessä toimii kahvila, ja sen lähistöllä sijaitsee myös Rehndahlin kotieläintila.

Osoite: Eestinkyläntie 316, 02480 Kirkkonummi

Alitalon viini- ja omenatila

Alitalon omenatila eli Ciderberg Oy myy viinimyymälässään tilalla valmistettuja viinejä, siidereitä, viidereitä sekä kuohuviinejä. Tilan erikoisuus on suuren suosion saavuttanut viideri, joka on herukasta valmistettu mieto ja raikas seurustelujuoma. Alitalon kuiva viideri palkittiin vuonna 2016 Suomen Tilaviinikilpailussa parhaana kuohuvana juomana.

Osoite: Pietiläntie 138, 08800 Lohjansaari, Lohja

Syrjälän lammastila

Hurmaavassa Portaan kylässä Tammelassa sijaitsee Syrjälän luomulammastila, jonka tilamyymälästä saa ostaa villalankoja, lampaantaljoja, käsitöitä ja lammassäilykettä. Myymälän pakastimesta löytyy toisinaan myös karitsan- ja lampaanlihaa.

Osoite: Turkukuja 27, 31340 Porras

Krannin tila

Lisäaineettomia lähiviljatuotteita myyvä Krannin tilamyymälä toimii tunnelmallisessa navetassa. Myynnissä on tuoreita myllytuotteita kaurasta, vehnästä, ohrasta ja rukiista sekä hunajaa ja munia.

Osoite: Lepsämäntie 626, 01830 Nurmijärvi

tilapuoti, 20 hurmaavaa tilapuotia, tilapuodit Suomessa, maatilamyymälä, maalla, maatila, myymälä, puoti, luomu, Malmgårdin kartano

Malmgårdin kartano

Kartanon puodissa myydään tilan omien viljojen jauhoja ja siemeniä sekä rypsiöljyä, hilloja, mehuja ja viinietikoita. Lisäksi myynnissä on tilan panimon juomia, jotka valmistetaan tilan viljasta. Malmgårdin kartano on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn, joten tilan vilja on luomua.

Osoite: Malmgård 47, 07720 Malmgård

Suttisen tila

Pälkäneellä Laitikkalan kylässä sijaitseva Suttisen tila myy tilamyymälässään kesäisin omien peltojen mansikoita, vadelmia, kaaleja, avomaakurkkua, pinaattia ja sokerimaissia. Vanhan ajan kauppatunnelmaa huokuvasta tilamyymälästä löytyy myös muiden kotimaisten pienyrittäjien tuotteita, esimerkiksi marjaisia jatkojalosteita ja paikallisen juustolan juustoja.

Yläkerran vinttipuodista löytyy suomalaisia, käsityönä tehtyjä käyttö- ja sisustustuotteita.

Osoite: Kissalammintie 43, 36660 Laitikkala

Kinnarin tila

Kinnarin tilan pihapiirissä sijaitsee tunnelmallinen tilamyymälä Pioni ja Piironki, josta voi ostaa sisustus-, lahja- ja puutarhatuotteita. Valikoimasta löytyy muun muassa tilan jauhotuotteita, pipareita ja näkkileipiä.

Osoite: Soramäentie 1, 15880 Hollola

Okeroisten myllypuoti palvelee ympäri vuoden jauhomyymälänä. Kesäisin puolestaan avaa ovensa kahvila-herkkumyymälä vanhassa ohravarastossa.

Osoite: Kotipellontie 46, 15820 Lahti

Kankaisten tila

Navettapuodissa myydään Kankaisten tilalla tuotettuja mansikoita, herukoita ja vadelmia sekä tilan marjoista tehtyjä mehuja ja hilloja. Lisäksi saatavilla on oman leipomon leivonnaisia ja tilan herneitä sekä muiden suomalaisten pientuottajien tuottamia elintarvikkeitä kuten leipää, juustoja, sinappeja, marjajauheita, viljatuotteita ja talkkunaa. Puodista saa myös käsityönä tehtyjä lahja- ja sisustustavaroita.

Puodin yhteydessä toimii kahvila, ja pihassa on nähtävillä kotieläimiä. Tilalla on myös marjojen itsepoimintaa.

Osoite: Kankaisten Kylätie 58, 13270 Hämeenlinna

tilapuoti, 20 hurmaavaa tilapuotia, tilapuodit Suomessa, maatilamyymälä, maalla, maatila, myymälä, puoti, luomu

Keski-Suomi

Järvensivun tila

Pienen maitotilan myymälästä saa ostaa tilan tuotteita kuten suomenkarjasonnin lihaa pakasteena ja ternimaitoa pakasteena. Saatavilla on myös tilalla tehtyä juustoa, jugurttia ja viiliä, mikäli tuotteet tilaa etukäteen. Valikoimasta löytyy myös muun muassa Kinnusen myllyn jauhoja ja luonnonkosmetiikkaa.

Osoite: Vinkiäntie 590, 35400 Längelmäki

Tertin kartano

Tertin kartanon herkkupuodissa myydään ruokatuotteita, jotka on valmistettu Tertin omista raaka-aineista Tertin kartanon perinteisellä reseptiikalla. Kesäisin ruokatuotteita kuten savumuikkuja, näkkileipiä ja kartanon mehuja saa ostaa kartanon tunnelmallisesta tallipuodista, muina aikoina puoti toimii kahvilan yhteydessä. Viljamakasiinin suojista löytyy puolestaan muotiaitta, jossa myydään muun muassa silkkihuiveja ja italialaisia käsintehtyjä nahkalaukkuja.

Osoite: Kuopiontie 68, 50350 Mikkeli

Topin maatila

Topin maatilamyymälän valikoimasta löytyy yli 2000 luomu- ja lähiruokatuotetta. Tarjolla on monenmoisia herkullisia ruokatuotteita kuten savolaista luomutalkkunaa, luomuvalkosuklaata, luomuspelttiä ja luomukolaa. Lisäksi saatavilla on muun muassa ekopesuaineita ja kasvipohjaista luonnonkosmetiikkaa.

Osoite: Kaartotie 8, 73460 Muuruvesi

Lue myös: Saako pohjoissavolaisesta Muuruveden kylästä Suomen parhaat herkut? ”Meillä on maailman puhtainta ruokaa”

tilapuoti, 20 hurmaavaa tilapuotia, tilapuodit Suomessa, maatilamyymälä, maalla, maatila, myymälä, puoti, luomu

Itä-Suomi

Ollinmäen viinitila

Ollinmäen viinitilan myymälästä voi ostaa tilan omia viinejä, viinpohjaisia hyytelöitä ja tervapontikkasinappia. Myymälän lisäksi vanhassa, linnamaisessa luonnonkivinavetassa pääsee ihmettelemään viininvalmistusta tai istahtamaan ravintolaan viinilasillisen äärelle.

Osoite: Anttolantie 1640, 52100 Anttola

Aholammen tila

Tilapuoti tarjoaa asiakkaille oman maan mansikkaa ja vadelmaa sekä muita lähialueen puutarhamarjoja ja luonnonmarjoja. Myymälän valikoimasta löytyy tilan resepteillä valmistetut marjajalosteet sekä muita lähiruokatuotteita kuten juustoja, sesongin vihanneksia, viljatuotteita sekä grillimakkaroita.

Osoite: Haukjärventie 36, 46230 Valkeala

Länsi-Suomi

Anttilan tila

Kokemäellä sijaitsevan tilan myymälässä myydään kesäisin tilan herneitä ja puutarhamarjoja sekä tilan mehuasemalla valmistettuja marjamehuja sekä tilalimonadeja. Saatavilla myös metsämarjoja tuoreena ja jalosteina. Valikoimassa myös naapuritilojen suoramyyntituotteita, esimerkiksi jauhoja ja hunajaa, sekä seppä Jari Sandholmin taontatöitä.

Osoite:  Sonnilantie 111, 32800 Kokemäki

Isontuvan tila

Isontuvan tilan jäätelöbaari palvelee vanhassa, hirsirakenteisessa kanalassa. Myymälä-kahviosta voi ostaa tilan jäätelöitä nautittavaksi joko heti tai myöhemmin. Valikoimasta löytyy myös pakastettua ternimaitoa ja naudan pala- ja jauhelihaa.

Osoite: Mäenpäänraitti 66, 21840 Karinainen

Lakeuden Highland

Lakeuden Highland kasvattaa ylämaankarjaa, ja tilan puodista saakin ostaa tilan lihatuotteita monipuolisesti. Valikoimasta löytyy niin pihvilihaa kuin lihajalosteitakin. Lisäksi tilapuodissa myydään muun muassa Vatajanrannan Vuohitilan juustoja ja jäätelöä sekä Peltoperän Luomun kuivattuja luomuyrttejä.

Osoite: Perälänmäentie 209, 61270 Luopajärvi

tilapuoti, 20 hurmaavaa tilapuotia, tilapuodit Suomessa, maatilamyymälä, maalla, maatila, myymälä, puoti, luomu

Lappi

Korpihilla

Tunnelmallinen herkkupuoti toimii Korpihillan kartanokahvilan yhteydessä. Herkkupuodista voi ostaa Korpihillan palkittuja tuotteita, jotka syntyvät käsityönä luonnonmarjoista ja -yrteistä. Valikoimasta löytyy muun muassa alkoholitonta, Kuohuva Kuusenkerkkä -juomaa ja hillamarmeladimakeisia sekä erilaisia hyytelöitä, siirappeja, etikoita ja mausteita.

Osoite: Holtinojantie 5, Riisitunturi, 97925 Tolva, Posio

Ahvenanmaa

Marskogens Lamm

Lammastaloutta harjoittavan perhetilan tilapuodista saa ostaa muun muassa lampaanlihaa, makkaraa sekä lampaantaljoja. Lisäksi puodissa myydään ahvenanmaalaisia juustoja, hunajaa sekä tyrni- ja omenatuotteita.

Osoite: Landströmsgatan 21, Svartsmara, 22310 Pålsböle

Amalias Limonadfabrik

Limonaditehtaassa valmistetaan ahvenanmaalaisista marjoista ja hedelmistä herkullisia limonadeja perinteisin käsityömenetelmin. Tilamyymälässä pääsee maistelemaan tehtaan limonadeja ja ostamaan limonadisuosikkinsa kotiinviemisiksi.

Osoite: Lemlandsvägen 1865, 22610 Lemland

Kommentoi

Kommentoi juttua: 20 hurmaavaa tilapuotia – ihastu näihin kohteisiin tänä kesänä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.