Ruoka

Kastike kalalle – kokosimme parhaat kylmät ja lämpimät soosit

Miten valita oikea kastike kalalle? Entä miten maustaa kastike makoisaksi? Vaihtoehtoja on lukemattomia, mutta ohjeillamme onnistut varmasti.

Kastike kalalle voi olla kylmä tai lämmin sekä eri tavoin maustettu. Sitruunainen kastike on perinteinen valinta kalalle, mutta perinteisiä reseptejä voi varioida ja kehitellä oman maun mukaan.

Sopiva kastike kalalle riippuu siitä, mitä kalaa ollaan valmistamassa. Rasvaiselle kalalle, kuten lohelle kannattaa valita raikas kastike, joka sitruunalla ja tilillä maustettuna tasapainottaa ja tuo lisää makua annokseen. Lohi kestää vahvojakin mausteita, joten sen seurassa viihtyy myös ronski remoulade. Vaalean kalan kanssa kannattaa tarjota lempeämmän makuista kastiketta. 

Lämmin kastike kalalle 

Lämpimällä kastikkeella kalaan saa upeita makuelämyksiä ja parhaimmillaan lopputulos on ravintolatasoinen. Klassiset lämpimät kastikkeet kuten valkokastike tai munakastike sopivat mainiosti esimerkiksi valkolihaisten, pannulla paistettujen kalojen seuraksi yhdessä esimerkiksi lohkoperunoiden sekä grillikasvisten kanssa. 

Vaalea kastike kalalle on perinteisesti maitopohjainen valkokastike ja kalaruokien tuttu lämmin kastikekumppani. Maultaan se on mieto ja sopii siksi erinomaisesti esimerkiksi seitifileen kanssa. Vaalea kastike kalalle kiehautetaan maitoon ja makua sille antavat esimeriksi voi, suola ja pippuri. Mausteeksi voi ripauttaa myös muskottipähkinää tai vaikkapa piparjuurta. 

Piparjuuri-valkokastike on hitusen raikkaampi versio perinteisestä maitopohjaisesta kastikeklassikosta, jota tarjotaan esimerkiksi lipeäkalan kanssa. Piparjuuri on kalan mainio makupari, joka sopii hyvin vaikkapa paistetun ahvenen seuraan. 

Sitruunainen kastike kalalle syntyy superhelposti vain neljästä raaka-aineesta: kermasta, vehnäjauhoista, sitruunasta ja pippurista. Sitruunakermakastike sopii kalan lisäksi myös kasvisruokien kylkeen. 

Myös keitetyt kananmunat sopivat kalaruokien seuraan. Perinteinen kananmunakastike on lämmin kastike kalalle ja sopii erityisesti lämpimien kalaruokien kuten paistettujen kalojen ja uunikalaruokien lisukkeeksi. Voit lisätä kananmunakastikkeeseen myös yrttejä makusi mukaan.

Hollandaise on kastikeklassikko ja tuttu tarjottava erityisesti parsan kanssa, mutta se sopii loistavasti myös kalaruokien, kuten lohen kylkeen. Hollandaisen pohjana toimii voi ja munankeltuaiset, ja se maustetaan tavallisimmin sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla, joskus myös sinapilla.

Kylmä kastike kalalle 

Kylmän kastikkeen valmistaminen on vaivatonta, mutta niitä ei kannata missään tapauksessa pitää vähemmän hienostuneina kuin lämpimiä kastikkeita. Kylmä kastike on usein raikas ja tuo kalan mausta esiin eri vivahteita kuin mitä lämpimillä kastikkeilla saisi esiin. Kylmiä kastikkeita tarjotaan paljon esimerkiksi lohen tai savustetun kalan kanssa. Kylmät kastikkeet sopivat hyvin myös juhlien noutopöytään.

Kylmä kastike on nappivalinta myös graavikalalle. Mausteeksi graavilohen kastikkeeseen sopii esimerkiksi sinappi ja tilli.

Kylmistä kastikkeista etenkin kermaviilipohjaiset kastikkeet maistuvat kalaruokien kanssa. Kermaviilikastikkeen voi maustaa kalan kanssa erinomaisesti yhteen sopivalla tillillä, muilla yrteillä tai vaikkapa puna- tai kevätsipulilla. Makua voi terästää tilkalla sitruunamehua, pippurilla sekä tarvittaessa suolaripauksella. Ennen tarjoilua kastikkeen kannattaa antaa maustua hetki viileässä ennen tarjoilua. Ennen tarjoilua maut on hyvä vielä tarkistaa, sillä ne tekeytyvät ja tasapainottuvat levättyään hetken kylmässä. 

Makua kylmään kermaviilipohjaiseen kastikkeeseen voi tuoda myös kapriksilla tai muilla etikkapohjaisilla aineksilla, kuten maustekurkuilla tai kurkkusalaatilla. Tarjoa kermaviilikastiketta esimerkiksi uunilohen, paistettujen muikkujen tai vaikkapa lämminsavukalojen kanssa. 

Kermaviilikastike onnistuu myös keitetyillä kananmunilla rikastettuna. Hienonna kananmunat pieniksi, sekoita kermaviiliin ja tarjoa kalaruoan kanssa kananmuna-sinappikastiketta.

Kermaviilin sijaan kylmä kastike kalalle onnistuu myös jogurtti- tai ranskankermapohjaisena. Jogurttikastike sopii ihanasti esimerkiksi kalapuikkojen kaveriksi. Ranskankerma puolestaan on sen verran tuhtia, että paras makupari sille on rasvaiset, punalihaiset kalat kuten lohi ja kirjolohi.

Majoneesipohjaiset kastikkeet kalalle

Myös majoneesipohjainen kastike sopii hyvin kalan kaveriksi. Mausta kastike esimerkiksi tillillä, joka kuuluu ehdottomasti kalan parhaisiin makupareihin. Tee vaikka maukasta tilliaiolia eli tillillä ja valkosipulilla maustettua majoneesikastiketta.

Remoulade on oiva kastike kalalle ja erityisen hyvin se sopii savu- ja loimulohen sekä kalapuikkojen lisukkeeksi, sillä kastikkeen voimakkaat aromit saattavat jyrätä miedon makuisen vaalean kalan alleen. Kokeile remouladekastiketta myös kalahampurilaisen välissä. 

Sahrami antaa majoneesipohjaiselle kastikkeelle pirteän keltaisen värin ja hienostuneen maun. Sahramikastike sopii loistavasti yhteen esimerkiksi lohipastramin kanssa.

Lue myös Anna.fi: Ei aina uunilohta! Näillä resepteillä kalaruoka onnistuu ja saat herkullista vaihtelua ruokapöytään

Juttua muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 1.9.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kastike kalalle – kokosimme parhaat kylmät ja lämpimät soosit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.