parsarisotto

6 täydellistä risottoa – näillä ohjeilla onnistut

Risotto on italialainen klassikkoruoka, joka sopii niin arkeen kuin viikonloppuunkin. Tässä kuusi parasta risotto-ohjetta ja vinkit täydellisen risoton valmistukseen.

Risotto on herkullinen ja yllättävän helppo valmistaa, kunhan osaat muutaman niksin.

Satsaa raaka-aineisiin

Ei ole aivan sama, mitä riisiä käytät risottoon. Valitse nimenomaan risottoon tarkoitettu pyöreäjyväinen riisi, kuten arborio tai carnaroli. Niissä on enemmän tärkkelystä kuin perinteisessä pitkäjyväisessä riisissä. Siten rakenteesta tulee kermainen ja pehmeä. Yhtä tärkeää on laadukas liemi ja valkoviini. Parhaan lopputuloksen saat, kun keität liemen alusta alkaen itse, mutta myös hyvällä liemifondilla onnistuu mainiosti.

Lisää lientä vähitellen koko ajan sekoittaen

Liemen tulee olla kuumaa, kun sitä lisätään risoton joukkoon. Jos liemi ei ole kuumaa, riisi ei kypsy tasaisesti. Lisää nestettä vähitellen koko ajan sekoittaen. Älä jätä risottoa seisomaan. Sekoittaminen irrottaa riisistä tärkkelystä ja tekee koostumuksesta sakean.

Viimeistele risotto voilla ja parmesaanijuustolla

Risoton valmistus vie vain noin 20 minuuttia. Älä keitä risottoa liian kypsäksi, sillä riisissä saa olla hieman purutuntumaa. Täydellisen risoton koostumus on aavistuksen puuromainen ja melko löysä. Maistele risottoa kypsennyksen loppuvaiheessa.

Lopuksi risottoon lisätään voita ja parmesaanijuustoa. Ne tuovat makua, rakennetta ja täyteläisyyttä. Kermaa ei tarvita, sillä tärkkelys on tehnyt risotosta sakean ja pehmeän.

Tarjoa risotto heti, sillä koostumus kärsii, mikäli risotto joutuu odottelemaan.

6 täydellistä risotto-ohjetta arkeen ja viikonloppuun

Parsa on kevään odotetuin herkku ja siitä valmistettu risotto parsaruokien parhaimmistoa. Keitä parsa napakan kypsäksi ja lisää se risoton joukkoon vasta lopuksi. Tarjoa parsarisotto sellaisenaan tai paistetun kalan lisukkeena.

parsarisotto

Ohje: Parsarisotto

Parsarisoton ruokaisampi versio höystetään savulohella. Lohi ja parsa ovat klassikkomakupari, joka tässä ohjeessa täydennetään curryjauheella, sitruunalla ja ruohosipulilla. Sitruunan kuorta raastaessasi muista raastaa vain ohut keltainen osa, sillä sisempi valkoinen osa on kitkerää ja pahanmakuista.

savulohi-parsarisotto

Ohje: Savulohi-parsarisotto

Keväinen risotto vie kielen mennessään. Hurmaavan herkullinen hernerisotto tehdään pakasteherneistä sekä sokeriherneenpaloista ja viimeistellään herneenversoilla. Tuore minttu tuo raikkautta ja paahdetut pinjansiemenet makua ja rouheaa purutuntumaa.

keväinen hernerisotto - hurmaava risotto

Ohje: Keväinen hernerisotto

Fenkolirisotto saa upean kullankeltaisen värinsä sahramista. Parmesaanijuusto, sitruuna ja voissa kuullotettu fenkoli takaavat suussa sulavan maun. Fenkolirisotto maistuu sellaisenaan, mutta on myös oivat lisuke paistetulle kalalle.

fenkolirisotto - maukas risotto

Ohje: Fenkolirisotto

Tämän risoton raaka-ainelistan pituus ei päätä huimaa. Yksinkertainen risotto höystetään pinaatilla ja pinjansiemenillä. Maku on silti ykkösluokkaa, sillä pannulla paahdetut pinjansiemenet ovat uskomattoman aromikkaita. Tuore pinaatti lisätään risoton joukkoon vasta lopuksi, jotta sen väri säilyy heleän vihreänä ja rakenne rapean raikkaana.

pinaattirisotto - ihana risotto

Ohje: Pinaattirisotto

Tällä risotolla lyöt vieraasi ällikällä. Risotto frutti di mare valmistetaan kampasimpukoista ja katkaravuista. Makeat kirsikkatomaatit ja tuore basilika ovat herkullinen lisä, jotka tekevät risotosta mielenkiintoisen. Ohjeessa kampasimpukat lisätään risottoon sellaisenaan, mutta voit myös ruskistaa ne pannulla voissa ja lisätä ne risoton pinnalle vasta tarjoiluvaiheessa.

Risotto frutti di mare

Ohje: Risotto frutti di mare

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Melonirisotto hurmaa herkkusuut

Keskustelu

Kommentoi juttua: 6 täydellistä risottoa – näillä ohjeilla onnistut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X