Ruoka

6 tuotetta, joita huippukokki ei ikinä ostaisi ruokakaupasta: ”Saa olla maailmankirjat sekaisin, jos tarttuisin näihin”

Pakastevihannessekoitukset ja valmiiksi marinoidut lihat voi suosiolla jättää kauppojen hyllyille. Huippukokki Sasu Laukkonen listaa tuotteet, joita ammattilainen ei koskaan ostaisi.

Mitä huippukokki ei ostaisi ruokakaupasta? Kun esitimme tämän kysymyksen Michelin-tähdellä palkitun ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkoselle, selvisi, että on paljonkin tuoteryhmiä, joita ruoka-alan ammattilainen pyrkii välttelemään.

”On montakin hyllyä, joiden ohi kävelen”, Laukkonen sanoo.

Listasimme Laukkosen avulla 6 suosittua tuotetta, joita ei ammattilaisen ostoskorista löydy. Tietyt tuotteet ovat laadukkaampia itse valmistettuina – tai niistä on tarjolla parempiakin vaihtoehtoja, jos ei itse jaksa kokata. 

1. Pakastevihannesmixit

Pakastevihanneksissa ei Laukkosen mukaan ole sinänsä mitään vikaa – esimerkiksi yksittäin pakastetut edamamet ja herneet ovat kelpoa tavaraa.

Sen sijaan erilaiset vihannessekoitukset ovat ongelma.

”Kasvisten maku on täysin eri, jos ostaa tuoreena kukkakaalin, porkkanan ja paprikan erikseen, kuin että jos ostaisi valmiin aasia-mixin, joka on joskus pilkottu jossain. Eikä tietoakaan siitä, kauanko vihannekset ovat olleet siellä pussissa”, Laukkonen sanoo.

”Kun ne jäiset vihannekset lyö pannuun, mikään niistä ei maistu siltä, miltä ne maistuisi tuoreena. Rakennekin on jännä.”

Ajatus helposti käytettävistä vihannessekoituksista on Laukkosen mukaan hyvä, mutta epäilyksiä hänessä herättää myös se, paljonko ravintoaineita kasviksissa on todella jäljellä.

”Nousee vähän huoli puseroon. Lopputuote on niin erilainen kuin tuoreesta valmistettu.”

Lue myös: Pakastaminen säästää rahaa, aikaa ja ruokahävikkiä – Satu, 54, pakastaa voipaketitkin: ”Pakastin on meidän ruokakauppamme”

2. Valmiiksi marinoidut lihat

Suomalaisten suosimat valmiiksi marinoidut lihat, kuten hunaja- ja teriyakikanat, eivät ole ammattilaisen suosiossa. Siihen on montakin syytä.

”Tykkään itse siitä, että voin tehdä ruoan, jossa raaka-aine on ihan naku. Eli siinä ei olisi valmiiksi mitään pohjamakua.”

Lihaa ostaessa kyse pitäisi olla raaka-aineen laadusta, eikä sen mausta, Laukkonen sanoo. Kun raaka-aine on kunnossa, se tarvitsee lisättyjä makuja ja mausteita selvästi vähemmän.

Valmiiksi marinoitujen tuotteiden suuri suosio enteilee hänestä sitä, että moni ei juurikaan välitä raaka-aineen laadusta.

”Se on itsensä huijaamista, jos ajattelee hunajamarinadin olevan vastaus kaikkeen ruoanlaittoon. Näitä ostaessa allekirjoittaa myös se, että on valmis syömään e-aineita.”

Hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita on syöty Suomessa jo 30 vuotta.
Hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita on syöty Suomessa jo 30 vuotta. © Jonne Räsänen

3. Valmiiksi kypsennetyt grillilihat

Useimmissa ruokakaupoissa myydään valmiiksi kypsennettyjä kokonaisia broilereita, kanankoipia tai muita lihoja. Näitä ei Laukkosen ostoskorista löydy.

”Saa olla maailmankirjat kyllä aika sekaisin, että semmoisen ostan.”

Syy on sama kuin valmiiksi marinoitujen lihojen kohdalla: Laukkonen suosii laadukasta raaka-ainetta, jonka voi itse valmistaa ja maustaa.

4. Paistopisteen tuotteet

Laukkonen ymmärtää hyvin, miksi paistopistetuotteet ovat suosittuja. Hän itse kuitenkin välttelee niillä asioimista.

Syy on se, että tuoreiden paistopistetuotteiden elinkaari on tosiasiassa hyvin lyhyt: kun tuoreet riisipiirakat ehtii viedä kaupasta kotiin, ne eivät enää olekaan niin kovin tuoreita.

”Mieluummin ostan esipaistettua kotiin, paistan silloin kun haluan ja syön heti. Se on paljon parempaa.”

Lue myös: Riisipiirakkatesti: Maistoimme paistopisteiden piirakat – katso testivoittaja!

5. Markettien pullat ja viinerit

Isoja laatueroja on nähtävissä myös leivoshyllyllä. Kun Laukkonen ostaa leivonnaisia, hän välttelee tuotteita, joissa käytetään paljon leivontamargariinia tai allergiavapaiksi kehitettyjä, teollisia kreemejä. Tällaisia ovat esimerkiksi valmiit pullapitkot ja viinerit.

”Näiden täyte maistuu teolliselta, ja maku on suorastaan pelottava”, Laukkonen sanoo.

Jos ei jaksa itse leipoa, mutta pullaa tekee mieli, Laukkonen suosii aina tuotteita, joissa on käytetty oikeaa voita.

”Jos sen yhden pullan syö, niin parempi vaihtoehto kannattaa ottaa maun kannalta.”

Teolliset viineripullat eivät ole ammattilaisen suosikkien joukossa.
Teolliset viineripullat eivät ole ammattilaisen suosikkien joukossa. © Mirva Kakko

6. Hedelmät ja vihannekset, jotka eivät ole satokaudessa

Kun navigoi hedelmähyllyjen välissä, satokausiajattelu kannattaa. Jokaisella hedelmällä ja vihanneksella on vuosittain oma muutaman viikon kautensa, jolloin se on erityisen herkullinen.

”Kun hedelmä tai vihannes tuoksuu jo ohi kävellessä, silloin tietää, että nämä ovat nyt hyviä”, Laukkonen sanoo.

Kun tuote ei ole satokaudessa, sen voi jättää suosiolla kauppaan. Esimerkiksi vesimeloneita moni ostaa ihan väärään aikaan vuodessa, Laukkonen sanoo.

”Sitten se meloni viedään kotiin, ja mietitään, että onpa kovaa ja saippuaisen makuista.”

Satokauden tuotteet kannattaa tarkistaa Satokausikalenterista.

Lue myös: 4 x terveellinen hedelmä – ravitsemusterapeutti vinkkaa, mitä hedelmiä kannattaa napata kauppakassiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 tuotetta, joita huippukokki ei ikinä ostaisi ruokakaupasta: ”Saa olla maailmankirjat sekaisin, jos tarttuisin näihin”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.