7 x toffeeta ja kinuskia! Maapähkinäfudge, pika- ja paahtokinuski, kermakola ja muut ohjeet
Kermaista, tahmeaa ja ihanan makeaa. Täydellinen kinuski on tätä kaikkea ja vielä enemmän. Kokosimme seitsemän tahmaista houkutusta sekä vinkkejä kinuskin keittoon.
Kinuskin perusohje on varsin yksinkertainen: Pikakinuskiin tarvitset vain kermaa ja sokeria, molempia yhtä paljon. Kerma voi olla kuohukermaa tai kahvikermaa, sokeriksi puolestaan käy kidesokeri, erikoishieno Siro-sokeri tai astetta aromikkaampi fariinisokeri, ruokosokeri tai muscovado.
Myös kookoskerma ja -sokeri sopivat kinuskiin. Niistä syntyy tumma kookoskinuski, joka hurmaa esimerkiksi jäätelön ja eksoottisten hedelmien kastikkeena. Koska kookossokeri yksinään ei saa aikaan riittävän sakeaa koostumusta, kannattaa joukkoon lisätä myös muscovadoa. Jos haluat väriltään vaaleampaa kinuskia, vaihda tummat sokerit kidesokeriin. Hyvää niinkin!
Kokeile kookoskinuskia myös kakkujen täytteissä. Tahmatassun limetti-kookoskakku kootaan pähkinäisistä marenkilevyistä, kirpeän makeasta limettitahnasta, kookoskinuskista ja kermavaahdosta. Ulkonäön suhteen ei kannata olla turhan tarkka, vaan täytteet saavat pursuta välistä rennosti ja houkuttelevasti.
Sokerin voi myös paahtaa pannulla ennen kerman lisäämistä, jolloin lopputuloksena on ihanan aromikas paahtokinuski. Ole kuitenkin nopea ja tarkka, sillä sokeri palaa helposti! Paahtokinuskista ja uunin lämmössä suussasulaviksi muhineista omenoista syntyy hetkessä hurmaavat kinuskiomenat. Ne ovat herkkua sellaisenaan, vielä parempia vaniljajäätelön kanssa.
Kinuskia voi myös maustaa. ”Salted caramel” eli kinuskin viimeistely suolahipuilla on viime aikojen superhitti, mutta myös vanilja, kaneli, lakritsinjuurijauhe, minttuöljy tai alkoholiesanssi tuovat mukavan vivahteen makeaan herkkuun. Jos pidät rouheista sattumista, sekoita joukkoon pähkinöitä, kuivahedelmiä tai -marjoja. Sekaan voi lisätä myös maapähkinävoita. Siten saat makeanhimotukseen nopeasti helpotusta tuovan maapähkinäfudgen.
Loraus siirappia antaa kinuskille paahteisuutta ja väriä, glukoosisiirappi puolestaan parantaa karamellimassan rakennetta. Niitä kannattaa lisätä esimerkiksi kermakolakaramelleihin, syntisen imeliin makeisiin, jotka sopivat esimerkiksi lahjaksi toiselle sokerihiirelle. Jähmettyvän karamellimassan valmistuksessa kannattaa käyttää apuna lämpömittaria. Massa on sopivaa, kun mittari näyttää 122 astetta.
Kinuski vie kielen mennessään:
Affogato espresso-kinuskikastikkeella
Ruoka.fi: Omenainen kinuskikakku
Kommentoi
Kommentoi juttua: 7 x toffeeta ja kinuskia! Maapähkinäfudge, pika- ja paahtokinuski, kermakola ja muut ohjeet