Ruoka Tilaajille

Ruoka oli 1970-luvulla kallista – maksalaatikot ja hernekeitot kokattiin itse, kiekuralenkki toimi pikaruokana

Suomalaiset söivät 50 vuotta sitten osin samoja ruokia kuin nykyisin. Valmisruokia käytettiin vain harvoin. Pitsat ja hampurilaiset tekivät vasta tuloaan Suomeen.

Kun Britanniassa juotiin kello viiden teetä hienoista kupeista, suomalaiset kokoontuivat 1970-luvulla keittiönpöydän ääreen syömään maksalaatikkoa. Tuiki tavallisena arki-iltana äiti saattoi valmistaa nopeasti makkara- tai hernekeittoa tai jauhemaksapihvejä. Jos ruokana oli kalaa, se oli yleensä halvinta lajia, kuten silakkaa. Ellei valurautapannulla sitten paistettu itse pyydettyä saalista.

Yleisin aterian lisuke oli 70-luvulla peruna. Peruna oli osa kouluruokaa lähes joka päivä, mutta niin vain nälkäiset teinit kuorivat niitä kiltisti ruokalautaselle myös päivällisellä. Ja jos joku jaksoi heittää jauhoja ja rasvaa pannulle, saatiin pottujen päälle vielä ruskeaakastiketta.

Viikonloppuna syötiin arkeen verrattuna arkeen verrattuna juhlavasti. Äidit saattoivat hauduttaa uunissa porsaankyljyksiä tai karjalanpaistia.  

Kun lapset vietiin hoitoon mummollaan, saatiin usein edellisen sukupolven ruokaa. Mummon puuhellalla hautui kesäkeitto, ja jälkiruoaksi saatiin kiisseliä. Joulun alla maistui sekametelisoppa kuivatuista hedelmistä. Sokeria ei säästelty, ja sen kulutus olikin 1960–70-luvulla huipussaan. Sokeria syötiin vuodessa yli 40 kiloa henkeä kohden, kun nykyään määrä on alle 30 kiloa.

Äidin tekemä peltilihapiirakka oli 70-luvulla niin herkkua, että siinä olisivat jääneet hampurilaiset kakkoseksi, jos niitä olisi ollut tarjolla.
Äidin tekemä peltilihapiirakka oli 70-luvulla niin herkullista, että siinä olisivat jääneet hampurilaiset toiseksi – jos niitä olisi ollut tarjolla. © Otavamedia

70-luvun ruoka: Punaista lihaa, voita ja perunoita

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruoka oli 1970-luvulla kallista – maksalaatikot ja hernekeitot kokattiin itse, kiekuralenkki toimi pikaruokana

Sinun täytyy kommentoidaksesi.