Aasialainen ruoka houkuttelee

Aasian ikivanhat keittiöt ovat hyvien makujen ehtymätön runsaudensarvi. Thairuoka on tullut useille suomalaisille jo tutuksi lomamatkoilta.

Hapan, makea, suolainen ja karvas sekoittuvat aasialaisessa keittiössä täydelliseksi makujen harmoniaksi.  Kaikkien kauppojen hyllyillä ei ole aasialaisen ruoan perusmausteita, kuten tuoretta inkivääriä, korianteria ja sitruunaruohoa. Tee siinä tapauksessa retki marketin etnisten ruokien hyllylle, josta löytyy valmiita kastikkeita ja tahnoja korvaamaan osan tuoreista mausteista. Etnisistä erikoisruokakaupoista löytyy kaikki tarvittavat ainekset aasialaisiin ruokalajeihin.

Tulinen thaimalaainen ruoka cashewpähkinä-broilerivokki nautitaan nuudeleiden tai basmatiriisin kera. Valkosipuli, chili, soija- ja osterikastike maustavat vokissa pikapaisteut aasialaiset vihannekset. Hapanimelä kiinalainen possuvokki tarjotaan riisin kera.

Indonesialainen mausteinen maapähkinäkastike, satay, maustaa grillatut lihavartaat. Lisäkkeenä maistuvat siitakesienillä, valkosipulilla ja soijalla maustetut riisinuudelit ja chilipavut.

Japanilaisen ruoan ystävä nauttii tempurasta. Soija, limetti, inkiväärisiirapilla raikastettu polttava wasabitahna ja hillotut inkiväärilastut antavat kala-kasvistempuralle potkua.

Intialaisten mausteiden huumaa

Masalat ovat intialaisen ruoan salaisuus. Masala-mausteseoksiin käytetään kanelia, kaardemummaa, neilikkaa ja juustokuminaa eli jeeraa. Arkiset kasvikset muuttuvat mausteisessa kastikkeessa suussa sulaviksi.

Kokeile intialaista linssi-juustopataa sekä perunaa ja kukkakaalia keltaisessa kastikkeessa. Tarjoa ruoan kanssa raitasalaatteja mangochutneysäilykettä sekä Phulka-leipäsiä.

Vietnamilaisia kalaruokia

Vietnamilaisittain valmistettu kala kypsennetään grillaamalla tai uunissa banaaninlehteen tai leivinpaperiin käärittynä.

Kaukoidän kalakeitto on mausteisen lämmin ja raikas. Lisämakua antaa aromaattinen sitruunaruoho. Joukkoon voi lisätä muutamia katkarapuja.

Nuudelit –aasialaista pastaa. Vehnänuudelit voivat sisältää myös kananmunaa. Pane vehnänuudelit kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi, valuta ja tarjoa. Riisinuudelit kypsyvät muutamassa sekunnissa. Monissa ohjeissa riisinuudelia kehotetaan ensin liottamaan kylmässä vedessä. Seuraa pakkauksen ohjeita. Läpikuultavat lasinuudelit valmistetaan mung-pavuista. Niitä käytetään usein keitoissa tai kevätkääryleiden täytteissä.

Ärhäkkä chili antaa ruokaan polttavaa tulisuutta. Mitä pienempi palko, sen tulisempi maku. Pyöreä habanero-chili on vahvin. Poista siemenet.

Paksoi on itämainen kasvis, jonka maku muistuttaa pinaattia ja parsaa. Irrota lehdet, huuhdo ja silppua. Pikapaista vokissa tai lisää keittoon.

Itämaisittain keitetty riisi. Riisi voi olla tuoksuvaa basmati- tai jasmiiniriisiä, tarttuvaa sushiriisiä tai pyöreäjyväistä lisäkeriisiä. Seuraa pakkauksen keitto-ohjeita. Yleensä riisi kehotetaan lisäämään hyvin huuhdottuna kylmään veteen. Riisiä tarvitaan puolet veden määrästä. Vesi kuumennetaan kiehuvaksi ja riisin annetaan hiljalleen hautua kypsäksi. Usein riisi kypsennetään erillisessä höyrykeittimessä.

Avainsanat

Keskustelu

Chili on ihanaa ja siihen tulee himo! Kokeile rohkeasti erilaisia chilejä, niissä on erilaisia makuvivahteita. Ja vinkki rohkealle: thaimaalaiset jättävät chilissä siemenet poistamatta. Tulee vähän ekstrapotkua.

on todella ihanaa ruokaa ,meillä mökki paikkakunnalla ,yksi Vienamilainen on perustanut sellaisen keittiön josta saa tilata kotiin annoksia,kivaa kun tulee yllätys viaraita saa helposti ruuat .

Kommentoi juttua: Aasialainen ruoka houkuttelee

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X