Ahvenreseptejä kesäkeittiöön

Suomen kansalliskala ahven on petokala, joka elää järvissä ja rannikon vesissä. Parhaimmat ahvenet kalastetaan keväällä tai alkusyksystä. Ahventa voidaan käyttää esimerkiksi keitoissa, paistettuna pannulla tai uunissa sekä savustettuna tai grillattuna.

Pienet ahvenet sopivat parhaiten keittoihin ja liemiin. Vihreä ahvenkeitto saa raikasta väriä kevät sipulista, salaattifenkolista ja lehtiselleristä.

Grillatut ahvenet onnistuvat parhaiten halsterissa. Ne kypsyvät nopeasti grillillä, avotulella tai hiilloksella.

Ahvenfileistä voi valmistaa ruoan monella tavalla. Kokeile paistettuja ahvenfileitä veneperunoiden kera tai höyrytettyä ahvenfileetä, jossa kalan aromit tulevat hienosti esiin.

Hapankorppupaneroiduissa ahvenfileissä on rapea kuori, jonka alla kala säilyy mehevänä.

Ruodottomat ahvenpyörykät ovat erityisesti lasten mieleen. Pyörykät voi keittää kattilassa kypsiksi ja isompi määrä valmistuu kätevästi uunissa. Pyörykkätaikinaa voi muunnella sekoittamalla siihen erilaisia mausteita tai vaikkapa tuoreita yrttejä.

Uudet perunat maistuvat ahvenruokien lisukkeena. Kesäinen kevennetty munavoi antaa mukavasti makua perunoihin ja sopii kalaruokien kanssa.

Lue myös:
Ahven, oiva ruokakala
Kalaruoka on kevyttä ja ravinteikasta

Kuvat: Mirva Kakko

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ahvenreseptejä kesäkeittiöön

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X