Ruoka

Airfryer-reseptit – katso Kotilieden suosikkiohjeet keittiön monitoimilaitteella kokkailuun

Airfryer eli ilmafriteerauskeitin tai kiertoilmakypsennin on valloittanut suomalaisten sydämet. Airfryerilla voi tehdä samoja ruokia kuin uunissa, uppopaistamalla tai pannulla paistaen, mutta nopeammin, vähemmällä rasvalla ja energiatehokkaammin. Lue vinkit airfryerin käyttöön.

Airfryer on keittiön monitoimilaite, joka parhaassa tapauksessa korvaa niin friteerauskeittimen, uunin kuin mikronkin. 

Mikä airfryer on? 

Airfryer on pieni pöydälle sijoitettava keittiölaite, joka kypsentää ruoan kuumalla kiertoilmalla. Siksi airfryeria kutsutaan myös nimillä kiertoilmakypsennin ja ilmafriteerauskeitin. 

Alun perin airfryer on suunniteltu korvaamaan nimen omaan friteerauskeitin ja kypsentämään uppopaistetut ruoat huomattavasti kevyemmin. Airfryerissa rasvaa ei  nimittäin tarvita lainkaan tai sitä voi sipaista ruoan pintaan vain kevyesti antamaan makua ja lisäämään rapeutta. 

Airfryer on kuitenkin huomattavasti monikäyttöisempi kuin pelkästään uppopaistamiseen tarkoitetut laitteet ja moni korvaa airfryerilla myös uunin ja mikron. Airfryerilla voit paistaa, paahtaa ja lämmittää ruokia sekä kypsentää vaikka leivonnaisia, kuten muutaman pullan, sämpylän tai vaikka aamiaiscroissantit.

Siinä missä mikroaaltouuni lämmittää monet ruoat pehmeiksi ja jopa vetisiksi, airfryerin kuuma kiertoilma tekee valmistettavasta ruoasta pinnaltaan rapeaa jättäen sisuksen meheväksi. Esimerkiksi edellispäivän pizza ja lohkoperunat ovat airfryerissa uudelleen lämmitettyinä kuin vastapaistettuja.

Yleensä ruoka kypsyy airfryerissa vähintään puolet nopeammin kuin uunissa. Se johtuu siitä, että pieni paistotila kuumenee nopeasti. Kun ruoat lisäksi sijoitetaan väljästi airfryerin ritiläkoriin, kuuma ilma kiertää ruoan ympärillä tehokkaasti. Siksi tehokaskin airfryer-laite kuluttaa vähemmän energiaa kuin tavallinen uuni, mistä on hyötyä etenkin silloin, ruokaa valmistetaan vain pieni annos kerrallaan. 

Airfryerin käyttö 

Airfryer-laitteen käyttö on pääsääntöisesti helppoa: laitteeseen säädetään lämpötila ja kypsennysaika – esilämmitystä ei tarvita. Monissa laitteissa on myös valmiita kypsennysohjelmia tietyille ruokalajeille. Kypsennysaikaan vaikuttavat laitteen teho ja koko sekä se, miten paljon ja kuinka tiiviisti ruoka on aseteltu kypsennyskoriin. 

Eri valmistajien laitteiden välillä on eroja ja siksi oman airfryerin käytön oppii parhaiten kokeilemalla ja tarkkailemalla ruoan kypsymistä: kurkkaa koriin muutaman kerran kypsennyksen aikana, ettei ruoka pääse palamaan. Ruokaa kannattaa myös sekoittaa välillä kypsennyksen aikana, jotta koko annos kypsyy varmasti tasaisesti. 

Mitä ruokia airfryerissa voi valmistaa?

Airfryer sopii kaikkien niiden ruokien valmistukseen, jotka perinteisesti on friteerattu öljyssä tai paahdettu uunissa: lohkoperunoita ja uunijuureksia, kanaa ja lohta, leivitettyjä mozzarellatikkuja sekä oikeastaan kaikkia perinteisesti uppopaistettuja ruokia. Myös uuniperuna kypsyy airfryerissa puolet nopeammin uuniin verrattuna.

Lisäksi airfryerissa voi kypsentää muutaman aamiaissämpylän, muffinin tai vaikka munkin päiväkahville tai viikonloppubrunssille. Jotkut kypsentävät airfryerilla myös kokonaisen kakun tai rapean granolan. Lisäksi airfryerilla voi uudelleen lämmittää edellispäivän tähteet.

Sen sijaan airfryeriin ei kannata laittaa kovin nestepitoisia raaka-aineita. Esimerkiksi nestemäinen frittitaikina voi jämähtää laitteeseen kiinni tai vaihtoehtoisesti valua frittikorin rei’istä laitteen pohjalle. Paneroidut ruoat sopivat airfryeriin paremmin.

Airfryer ja leivinpaperi

Moni käyttää airfryerin suojana leivinpaperia, mutta kaikki valmistajat eivät suosittele tätä, sillä korin pohjan peittämällä ilmavirtaus laitteen sisällä vähenee ja teho heikkenee. 

Lue lisää Anna.fi: Tätä keittiökapinetta todella rakastetaan ja vihataan – valtavaksi kasvaneessa suomalaisessa Airfryer-ryhmässä ”käydään välillä kovaakin vääntöä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Airfryer-reseptit – katso Kotilieden suosikkiohjeet keittiön monitoimilaitteella kokkailuun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.