Alkusyksyn omenaherkut

Syksyn omenatarjonta on nyt kaikkein monipuolisimmillaan. Helteinen kesä vauhditti omenan kypsymistä paria viikkoa normaalivuotta aikaisemmaksi. Myös omenien maku on tänä vuonna erinomainen, sillä omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä.

Kesäomenia, kuten Valkeaa Kuulasta ja Samoa on ehditty maistella jo elokuusta lähtien. Nyt ovat syöntivuorossa syysomenat Heta, Sandra, Jaspi, Collina, Raike ja Julyred. Talviomenien Lobon ja Aroman kypsymistä odotellaan lokakuulle saakka.

Omenaa jokaiseen päivään

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla on kulunut, mutta tieteellisestikin oikeaksi todistettu väite. Parhaan satokauden aikaan omena maistuu tuoreena ja raikkaana sellaisenaan.

Omenasta voi löytää niin makeaa kuin hapanta, mutta myös mausteisuutta, kuten muskottia tai anista. Toisinaan omenassa tunnistaa voin, kerman tai juuston aromia, joskus mantelia tai hunajaa – lajikkeen mukaan.

Omenaa voi viipaloida leivälle ja pilkkoa salaatteihin. Kokeile vaikka saksanpähkinöillä maustettua kesäkurpitsa-omenasalaattia tai mehukasta omenaslaw-salaattia.

Omena sopii niin kalan kuin lihankin kaveriksi. Kasviksista sen parhaita kumppaneita ovat punajuuri, selleri ja kaalit. Helpon punajuuri-omenasalaatin kruunaa piparjuurella maustettu kermaviilikastike, ja sellerikeiton kaveriksi pyöräytetään pähkinäinen omenasalsa.

Myös pata-, keitto-, uuni- ja vokkiruokia omena raikastaa ja keventää. Omenainen kanakeitto on helppo arkiruoka, jota kannattaa keittää kerralla reilu kattilallinen. Omenainen possupata puolestaan on täydellistä sunnuntairuokaa syksyisiin viikonloppuihin.

Jälkiruokiin ja leivontaan omena sopii tietysti mitä parhaiten. Vanilja ja kaneli pitävät omenasta, mutta myös korianterinsiemenet ja anis ovat sille pirteä makupari.

Vaniljaista omenasosetta voi käyttää syksyn mittaan leivonnassa tai vaikka paahtoleivän päällä.

Omenakiisseli on helppo arkijälkkäri, joka saa makua kaneliripauksesta. Päivitetty versio uuniomenoista syntyy, kun omput täyttää mantelimassalla sekä rusinoilla ja tarjoaa vanilja-kinuskikastikkeen kera.

Omenapiirakka on syksyn klassikkoleivonnainen, josta löytyy lukemattomia versioita. Perinteinen ja helppo omenapiirakka syntyy Marjan omenapiirakan reseptillä, haastetta kaipaava puolestaan voi kokeilla itävaltalaista omenastruudelia, joka on ihana yhdistelmä ohutta, rapeaa kuorta ja pehmeää, makeaa täytettä.

Lue lisää omenasta:
Herkutellaan omenoiden aikaan
Omenapiirakka kahdeksalla eri tavalla
Omena mehuksi
Kotikokin suositut omenalajikkeet
Omenapiirakka x 9

Kuvat: Kristiina Kurronen ja Norman Ojanen, lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Avainsanat

Keskustelu

Tein mielestäni hyvää hilloa Omenasta ja Tyrnistä kokeilkaapa ja maistelkaapa.

Tyrni on kallista ostaa, mutta omenasta saa ihan yksinkin hyvää kompottia ja hilloa.

Kommentoi juttua: Alkusyksyn omenaherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X