Ruoka

Ammattilaisen vinkit: näin teet kesän raikkaimman boolin!

Kesän hittibooli tarjoaa silmäkarkkia, raikkaita kotoisia makuja, hivenen hapokkuutta, sopivasti makeutta ja kuplia. Kysyimme ammattilaiselta, mitä aineksia booliin tarvitaan ja kuinka siitä tehdään täydellinen.

Kesäinen booli on mainio tarjottava, kun vieraita on paljon. Mutta mitä asioita pitää ottaa huomioon, kun miettii boolin aineksia? Kysyimme neuvoa Altia Finlandin baarimestarilta ja valmentajalta Tatu Torikalta. Katso Tatun booli-ohje.

Lue myös: Suuren kuohuviinitestin yllättäjä: ”Kuin olisi marjatorttu valahtanut suuhun!”

”Täydellisessä boolissa on jotain hapanta, jotain makeaa, jotain alkoholia ja vettä. Boolin raaka-aineissa yksinkertainen on kaunista”, kertoo Torikka.

Paras kesäinen booli – hapokkuutta ja makeutta sopivassa suhteessa

Kesäinen booli kannattaa aina tehdä hyvin viilennetyistä juomista ja käyttää paljon jäitä.

Booliin saa tarvittavaa hapokkuutta viinistä, kuohuviinistä tai sitruksista. Makeuttajana ja hapokkuuden vastapainona voi käyttää sokerilientä, erilaisia siirappeja, likööriä, limonadia tai mehua. Soodavesi tai kivennäisvesi keventää ja tasapainottaa juoman.

”Kannattaa valita makuja, jotka toimivat keskenään, mainioita makupareja ovat esimerkiksi vadelma ja sitruuna, mansikka ja limetti. Karpalomehusta, viinistä, sokeriliemestä ja persikkalikööristä syntyy erittäin raikas ja maukas booli ”, neuvoo Torikka.

Millainen booli on kesällä pop?

Tatu Torikka uskoo jo jonkun aikaa vallalla olleen juomatrendin pätevän myös tänä kesänä. Kovassa nosteessa ovat edelleen kevyet, raikkaat juomat, joita on helppo valmistaa. Helpoin tapa pilata kesäinen booli on laittaa siihen liikaa alkoholia. Kuten kaikkia muitakin keitoksia, myös boolia kannattaa valmistuksen aikana maistella.

yrttinen ginikannu

”Booleissa korostuvat kesällä kotimaiset raaka-aineet, kurkulla, yrteillä ja marjoilla maustetaan ja koristellaan juomat.  On hienoa, että kotimaiset marjat ovat arvossaan, eikä kaikkea tarvitse kuljettaa Atlantin toiselta puolelta. Toki sitruksista saa helpoimmin juomasekoituksiin tarvittavaa hapokkuutta”, kertoo Torikka.

Kesäjuhlien booliksi Torikka suosittelee mansikkaista juomaa, jonka makeus taitetaan karpalomehulla.

Mansikkainen rubiini-booli

0,75 l mansikkaista kuohuviiniä (esimerkiksi Fresita) 1.5 l sitruunavirvoitusjuomaa (esimerkiksi Sprite) 1 l karpalomehua jäitä (voit jäädyttää jäät karpalomehusta) koristeeksi: pakaste mansikoita ja vadelmia

  1. Viilennä juomat jääkapissa.
  2. Laita boolimaljaan tai -kannuun jäät, mansikkainen kuohuviini, mehu ja limsa.
  3. Sekoita isolla lusikalla ja koristele pakastemarjoilla.

Paljonko juomaa tarvitaan?

Boolin määrä riippuu pitkälti siitä, millaisessa tilanteessa aiot sitä tarjota. Jos booli toimii tervetuliaisjuomana, kaksi desilitraa per henkilö on riittävä määrä. Jos boolia tarjotaan seurustelujuomana, voi kulutuksen laskea kaavalla yksi juoma per tunti per henkilö.

”Mitä pidemmälle juhlat etenevät, sitä vähemmän ihmiset juovat. Harvemmin illan aikana kuluu enemmän kuin kolme annosta juomaa”, kertoo Torikka.

Kesäinen booli hurmaa juhlissa

Lue myös Anna.fi: Näin tehdään Louhisaaren juoma

Artikkelia on muokattu 15.4.2023 klo 13:45

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ammattilaisen vinkit: näin teet kesän raikkaimman boolin!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.