Ruoka

Ananas piristää ruoat ja jälkkärit – näin tunnistat kypsän ananaksen ja kuorit sen helposti

Syötäväksi kypsä ananas on helppo tunnistaa ja kuoria. Kokeile myös herkullisia reseptejä!

Ananas lienee meillä tunnetuin ja suosituin tropiikissa kasvava hedelmä, jonka Kolumbus toi Eurooppaan toiselta löytöretkeltään. Unohda purkkiananakset ja poimi ostoskoriisi tuore tropiikin hedelmä. Ero maussa on kuin yöllä ja päivällä. Tuore ananas on makeaa ja herkullista, melkein kuin karkkia söisi.

Lue myös: Mango – tunnista kypsä mango ja opettele helppo tapa hedelmän kuorimiseen ja paloitteluun

Ananas muistuttaa suurta käpyä, jonka päällä kasvaa lehdistä koostuva ananaksen kruunu. Paksun kuoren alta paljastuva hedelmäliha on vaaleankeltaista ja mehukasta. Se sisältää runsaasti erityisesti A-, B- ja C-vitamiineja. 

Tuoreessa ananaksessa on entsyymiä, joka pehmittää lihan, estää hyytelöitymisen, hapattaa maidon sekä pehmittää muut hedelmät hedelmäsalaatissa. Säilykeananaksissa tämä entsyymi on suurimmaksi osaksi tuhoutunut. Myös tuore mango, papaija ja kiivihedelmät sisältävät samaa entsyymiä.

Näin tunnistat kypsän ananaksen

Suomeen ananakset tuodaan raakoina Etelä- ja Väli-Amerikasta, sillä kypsät hedelmät kestävät huonosti kuljetusta. Raaka ananas on kova ja kiinteä, mutta kypsyy huoneen lämmössä muutamassa päivässä. Valitse hedelmä, jonka kuori on ehjä ja lehdet vihreät.

Kypsää ananasta ei voi tunnistaa sen kuoren värin perusteella, vaan käsin tunnustelemalla ja haistelemalla. Ananaksen tulee olla painava, ja sormella painettaessa sen pinta saa antaa vain vähän periksi. Kypsä ananas myös tuoksuu makealta, mutta ylikypsä puolestaan haisee käyneelle.  

Varmin keino tunnistaa kypsä ananas on kokeilla lehtiruusukkeen keskimmäisiä lehtiä. Kypsästä ananaksesta lehdet irtoavat helposti. Kypsä hedelmä kannattaa säilyttää jääkaapissa ja ottaa se hetkeksi huoneenlämpöön ennen tarjoilua aromien ja maun parantamiseksi.

Kuori ja pilko kypsä ananas helposti

Ananaksen paksu kuori täytyy poistaa ennen kuin hedelmä syödään. Myös puumainen sisus poistetaan yleensä.

  1. Aseta ananas kyljelleen. Leikkaa molemmat päät pois terävällä veitsellä.
  2. Aseta hedelmä pystyasentoon ja leikkaa kuori muutaman sentin liuskoina pois. Liikuta veistä ylhäältä alaspäin. Pyöritä ananasta leikkuulaudan päällä sitä mukaa, kun etenet. Leikkaa mahdollisimman vähän keltaista hedelmälihaa pois. Pienet ruskeat silmät voit leikata pois pienemmällä veitsellä tai veitsen kärjellä.
  3. Leikkaa ananas pystysuunnasta ensin keskeltä halki. Halkaise lohkot vielä pystysuunasta katsoen puoliksi, jotta saa neljä samankokoista lohkoa.
  4. Leikkaa lohkojen terävä kärki eli ananaksen kova ydin pois.
  5. Paloittele mieleisiksesi paloiksi.

Kokeile herkullisia ananasreseptejä

Tuore ananas sopii niin jälkiruokiin, leivontaan kuin erilaisiin juomiin ja koristeluuun. Sen maku sopii erinomaisesti myös suolaisiin ruokiin, kuten lihan- kalan ja linturuokien kaveriksi. Ananas kestää hyvin kuumennusta. Kokeile ananasta grillattuna tai nauti herkusta vaikka sellaisenaan.

Ananaksen muikeita makupareja ovat muun muassa chili, limetti, inkivääri, kookos, kardemumma, kinuski ja rommi. Kokosimme alle ohjeita, joissa tropiikin suosikki on parhaimmillaan.

Ananas sulostuttaa jälkiruoat 

Ananaspannacotta keitetään kookosmaidosta ja maustetaan rommipohjaisella kookosliköörillä. Pannacotat voi valmistaa jääkaappiin odottamaan tarjoilua jo edellisenä iltana. 

Hillottu ananas, limettimuruseos ja mascarponekerma muodostavat suussa sulavan yhdistelmän raikasta ja makeaa sekä pehmeää ja rapeaa. 

Kesällä kannattaa ehdottomasti kokeilla grillattua ananasta! Grillattu ananas toimii ihanasti kuuman kinuskikastikkeen kera. Aikuisten kastike terästetään tilkalla rommia, lasten annoksesta sen voi mainiosti jättää pois. Saat kinuskikastikkeeseen huikean hyvän makuvivahteen, kun korvaat osan valkoisesta sokerista aromikkaalla muscovadosokerilla. 

Grillattu ananas sopii jälkiruoaksi myös jäätelön kanssa sellaisenaan tai pistaasi-limettikastikkeen kera. Ananaksen kaveriksi grilliin voi sujauttaa myös muita hedelmiä, kuten persikkaa tai nektariinia. Yhtä hyvin voit pariloida hedelmät kauniin raidallisiksi ja makoisiksi myös parilapannulla. 

Kreikkalaiseen tyyliin kootut jälkiruokavartaat tehdään ananaksesta ja halloumijuustosta. Marinoi ananas-halloumivartaat ennen grillausta sokeriliemessä, jota säväyttävät rommi, inkivääri ja chilikastike. Tähteeksi jääneen liemen voi tarjota kastikkeena ja kaveriksi pyöräyttää pallon vaniljajäätelöä. Suolainen juusto ja makea ananas ovat loistavan koukuttava yhdistelmä, josta grillin lämpö tekee entistä parempaa.

Ananas sopii leivontaan

Jos sitruuna-marenipiirakka lukeutuu suosikkeihisi, pidät varmasti myös näistä makeista leivoksista. Muhkeat ananasleivokset täytetään pehmeällä ananascurdtahnalla ja kuorrutetaan suloisella marengilla.

Porkkanakakku on monen lemppari, johon ananas tuo makeutta, mehevyyttä ja mukavan hedelmäisen vivahteen. Muutoin tässä ohjeessa on kaikki tutut porkkanakakun elementit: lämpimiä makuja kanelista, inkivääristä ja neilikasta sekä tietysti iki-ihana tuorejuustokuorrute. 

Ananaskakku on maukas ja mehevä klassikkokakku, joka tehdään suositun keikauskakun tapaan: ananasviipaleet taiteillaan kakkuvuoan pohjalle ja päälle kaadetaan taikina. Kaveriksi vielä pallo vaniljajäätelöä ja herkkuhetki on taattu.

Auringon säteet valtaavat kahvipöydän, kun kahvin seuraksi pöytään kannetaan troppisen makea kookos-ananaspiirakka, jossa maistuu ihanasti myös inkivääri ja limetti. 

Ananas höystää salsat ja salaatit 

Jos kaipaat nopeaa ja helppotekoista piristystä vaikkapa grilliruoalle, tee ihana ananssalsa. Makean hedelmän seurana on kurkkua, punasipulia sekä korianteria ja tuoretta minttua. 

Raparperi-ananaschutney hurmaa hedelmäisellä mausteisuudellaan. Chutney sopii tarjoiltavaksi esimerkiksi grillattujen lihojen kanssa. Kokeile ananaschutneytä vaikkapa possun kanssa. 

Itsetehty salsa voittaa kaupan valmiit mennen tullen. Tämä makeantulinen salsa saa luonnetta, kun paahdat ananaksen makeaksi grillissä ja hienonnat mukaan myös jalapenoa.  Makean tulinen paahdettu ananassalsa sopii melkeinpä minkä vain grilliruoan lisukkeeksi. Kokeile sitä esimerkiksi grillipihvin ja -broilerin kyljessä tai teriyaki-tofuvartaiden kaverina. 

Mansikka-ananassalsa on kesäisen raikas vaihtoehto mansikkahillolle. Helppo hedelmäinen salsa maistuu Karibian tapaan kookoslettujen ja kanelisokerilla maustetun kermavaahdon tai jäätelön kera.

Lue myös Anna.fi: Grillattu hedelmä kruunaa kesäaterian – näillä vinkeillä onnistut!

Ananas makeuttaa juomat 

Ananas sopii erinomaisesti myös smoothien ja drinkkien joukkoon. Esimerkiksi ananaksesta, mantelijuomasta ja banaanista syntyy mausteiden kanssa upea smoothie. Smoothien kullankeltainen väri tulee kurkumasta.

Keltainen ananaspirtelö viilentää ihanasti kuumana kesäpäivänä. Soseuta neljä ainesosaa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja saat nopeasti raikkaan herkullisen kesäjuoman. Kokeile myös maukasta ananasjuomaa, johon tulee ananaksen lisäksi muun muassa jogurttia, jäätelöä ja kookoshiutaleita. 

Inkivääri-ananascocktail on keväisen keltainen ja raikas juoma, joka sekoitetaan ananasmehusta ja inkiväärishotista. Alkoholiton versio tehdään inkiväärimehutiivisteestä.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ananas piristää ruoat ja jälkkärit – näin tunnistat kypsän ananaksen ja kuorit sen helposti

Leksa

Vanha artikkeli mutta ihan pakko kommentoida. Ananaksen hieman kovaa ydintä ei kannata leikata pois koska siinä kohtaa -ja vain siinä – on ananaksen sisältämä terveellinen entsyymi bromelaiini. (Tietoja ko entsyymistä ja sen eduista kannattaa googlettaa.)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.