Ruoka

Anni Hautalan rakastama gluteeniton mandariinikakku on outo mutta superhelppo – ja paranee vanhetessaan

Gluteeniton mandariinikakku Nigella Lawsonin tapaan villitsi juontaja Anni Hautalan täysin jo vuosia sitten. Outo mandariinikakku on myös maailman helpoin, hän sanoo.

Gluteeniton mandariinikakku on todella helppo, mutta valmistus vie kuitenkin lähes kolme tuntia. Mistä on kysymys?

”Olen viettänyt varmasti yhteensä useita viikkoja elämästäni katsoen televisiosta ruokaohjelmia”, Hautala kertoo uudessa Annin ruokakirja 2 (Otava) kirjassaan.

Lue myös: Anni Hautalan nopea uunilohi

Yksi mieleenpainuvimmista henkilöistä ja Annin esikuva ruokaohjelmien saralla on keittiöjumalatar Nigella Lawson.

”Nigella Lawson on ollut yksi ehdottomista suosikeistani. Minäkin haluan komeron sijaan ruokahuoneen, jossa on kaikkia mahdollisia raaka-aineita. Minäkin haluan hipsiä iltamyöhällä upeassa yöasussa haukkaamaan palan suklaakakun kyljestä muiden huomaamatta”, Hautala tunnelmoi keittokirjassaan.

Hautala tunnetaan todellisena herkkusuuna. Hänen keittokirjoissaan ei kitsastella sokerista eikä voista, kuten ei Nigella Lawsoninkaan ruokaohjeissa. Yksi Nigellan legendaarisimmista leivontaohjeista on mandariinikakku, jonka keittiöjumalatar kokkasi Suomessakin nähdyssä tv-ohjelmassa vuosia sitten.

”Tämä resepti on säilynyt käytössä siitä asti, kun sen hullulla kiireellä kirjoitin ylös katsoessani sen valmistumista telkusta. Kakku vain paranee parin päivän ajan vanhetessaan ja on gluteeniton. Kirjassa sen nimi on maailman helpoin ja oudoin mandariinikakku”, Hautala kertoo kakun hyvistä puolista.

Gluteeniton mandariinikakku löytyy Annin ruokakirjasta.

Gluteeniton mandariinikakku

8–10 hengelle

Valmistusaika lähes 3 tuntia

  1. Pese mandariinit huolellisesti. Laita ne kokonaisina kattilaan, peitä vedellä ja keitä niitä kaksi tuntia matalassa lämpötilassa. Valuta siivilässä, kaada keitinliemi pois. Anna mandariinien jäähtyä. Poista kannat ja halkaise mandariinit niin, että saat siemenet pois.
  2. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Soseuta mandariinit kuorineen tehosekoittimessa. Lisää sokeri, kananmunat, mantelijauho ja leivinjauhe ja sekoita taikinaksi.
  3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (halkaisija 20 cm) ja paista noin tunti. Jos kakku alkaa tummua liikaa, laita päälle suojaksi esimerkiksi folio. Anna jäähtyä vuoassaan. Koristele tomusokerilla ja tarjoile.

Ohjeeseen korjattu oikea sokerin määrä 2 1/2 – 3 dl. Alkuperäisessä englanninkielisessä ohjeessa on 225 g sokeria. Sokeri painaa noin 85 g / 1 dl. Lientä ei säästetä, se kaadetaan pois. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anni Hautalan rakastama gluteeniton mandariinikakku on outo mutta superhelppo – ja paranee vanhetessaan

tuula

pannaanko 2dl sokeria keitinveteen kun keitetään mandariinit

Armi

Kts ohje kohta 2.

Sunna

Mihin se säästetty keittoliemi menee?

Vierailija

Se liemi heitetään pois.

Sanna Mansikkamäki

Etsimme Annin käyttämän alkuperäisen ohjeen. Keitinliemi vain siivilöidään pois, sitä ei tarvitse säästää.

Ihmettelen vaan

Samaa kysyn kuin Tuula – eli tuleeko 2 dl sokeria keitinveteen? Ja mitä tehdään säästetyllä keitinliemellä???

Sanna Mansikkamäki

Tarkistimme Annin käyttämän alkuperäisen ohjeen, keitinlientä ei säästetä. Se vain siivilöidään pois.

Ewa

Samat kysymykset,mutta kukaan ei vastaa???!!!?

Sanna Mansikkamäki

Etsimme Annin käyttämän alkuperäisen ohjeen ja tarkistimme liemiasian. Sitä ei käytetä mihinkään, joten sen voi kaataa pois.

Paula

Voiko muuta hedelmää laiittaa kuin mandariinia, esim päärynää?

Sanna Mansikkamäki

Luulen, että tämä ohje toimii nimenomaan vain sitrushedelmillä. Mutta voisihan sitä tietysti kokeilla soseuttaa päärynän ja tehdä päärynäsoseesta kakun. Päärynä on vain niin erilainen hedelmä kuin pikkusitrukset. Kokeillahan aina voi, ja lopputulos voi yllättää.

Iita

Miksei sitä vaan soseuta noita mandariineja miksi pitää keittää vedessä?? Mie en käsitä.

Merja

Jos ei tarvi olla gluteeniton ja haluaisi tehdä tämän kakun, eikä siis löydy mantelijauhoja, niin voiko käyttää vehnäjauhoja? Jos siis käyttää vehnäjauhoja, niin onko määrä sama?

Tiina

Olen bongannut samankaltaisen ohjeen Rick Steinin Meksikoon sijoittuvasta ruoka- /matkaohjelmasta. Hyvää on. Siinä tosin mandariinien keittoajaksi riittää noin 30-40 minuuttia ja tosi pehmeitä ovat kyllä jo siinä vaiheessa. Ja lisäksi ohjeessa on oliiviöljyä.

Aliida

Sokerista kysyjä. Lue ohje. Erityisesti kohta 2. Siinä on sokeri.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.