Ruoka

Appelsiinikakku ihastuttaa raikkaudellaan – kokosimme kahvipöydän mehevimmät sitruskakut

Appelsiinikakku on sitrussesongin herkullisin leivonnainen. Tässä liuta sitrusten raikastamia kahvipöydän kakkuja, ole hyvä!

Appelsiinikakku tuo auringonsäteet talven ja alkukevään kahvipöytään. Komeileeko pöydässäsi mieluummin huikea appelsiinin raikastama täytekakku vai suussa sulava appelsiinijuustokakku? Vai pitäydytkö mieluummin perinteisessä: klassikkopari appelsiini ja suklaa ihastuttavat myös kahvikakussa. 

Appelsiini sopii monin tavoin hyödynnettäväksi leivonnassa. Hyödynnä sitruksesta mehu, käytä viipaleet kakkujen koristeena tai raasta taikinaan hedelmän kuoriosa. Ole kuitenkin tarkka ja hyödynnä vain oranssi kuorikerros, sillä valkoinen maistuu ikävän kitkerälle. 

Myös appelsiinimarmeladi tuo kakkuihin raikkaan appelsiinisen makuvivahteen ja sopii erityisen hyvin suklaan makupariksi ja täytekakkujen kerroksiin. 

Appelsiinikakku: Juustokakut

Juustokakku on monen lemppari, johon appelsiini tuo herkullista raikkautta ja kepeyttä. Leivo herkkua kerralla koko pellillinen tai hunnuta herkku makealla marengilla

Appelsiini-valkosuklaajuustokakku valmistuu ilman uunia, sillä pohja syntyy Digestive-kekseistä ja täyte hyydytetään liivatteella. Lisäksi tehdän vielä hurmaava mantelipraliini, jota murustetaan valmiin leivonnaisen päälle. Kakku vaatiin hieman enemmän vaivannäköä, mutta se palkitaan suussa sulavalla lopputuloksella. Kakun voi myös pakastaa ja tarjota raikkaana jäädykeleivoksena.

Appelsiinikakku: Kahvikakut 

Kuivakakut ovat kahvipöydän klassikoita. Ja aivan erityisen ihania ja raikkaita niistä saa appelsiinilla höystettyinä. Yhdistä makupariksi suklaata tai leivo kakku vaihkeeksi gluteenittomana

Alkuvuodesta kannattaa ehdottomasti hyödyntää veriappelsiinien lyhyt sesonki. Veriappelsiinikakun teossa on hyödynnetty sitrusta monella tapaa: taikinan sekaan on raastettu kuorta ja mehua on käytetty niin kakkua mehevöittävään siirappiin kuin päällistä koristavaan kuorrutteeseenkin. Näyttävät kakun koristeet syntyvät sokerikuorrutetuista hedelmäviipaleista. Sesongin ulkopuolella veriappelsiinit voi vallan mainiosti korvata myös tavallisilla appelsiineilla.

Appelsiini-mantelikakut maustetaan jouluisasti appelsiinin kuoriraasteella, pomeranssilla ja mantelilla. Supermehevät kahvikakut sopivat loistavasti myös ruokalahjaksi. 

Appelsiinikakku: Täytekakut

Täytekakku kruunaa juhlapöydän. Appelsiinipassionkakku täytetään kreemillä ja appelsiinilohkoilla. Käytä koristeluun ronskisti kermaa ja hedelmiä. Kakkupohjat valmistetaan mantelijauheesta ja valkuaisista, joten leivonnainen sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Suklaa-appelsiini-moussetäytekakku on juhlapöydän kuningatar ja todellinen suklaanystävän unelma. Suklaisten kakkukerrosten välissä vuorottelee appelsiinimarmeladi ja appelsiinilla maustettu suklaamousse. Kokoa kakun koristeeksi komea keko konvehteja ja macaron-leivoksia ja valmistaudu vastaanottamaan suosionosoitukset. 

Suklaiset appelsiinikakut 

Suklaa ja appelsiini on lyömätön yhdistelmä ja appelsiini-suklaamoussekakku herättää taatusti ihastusta kahvipöydässä. Tuhdin näköinen kolmikerroksinen suklaamoussekakku on raikkaan appel­siinimousseker­roksen ansiosta ihanan pehmeä ja maukas.

Appelsiini-suklaakakku vaikuttaa vaatimattomalta, mutta leivonnaisen pintaa peittävä suklaakuorrute kätkee sisäänsä mantelimassalla mehevöitetyn ja appelsiinimarmeladilla maustetun suklaisen kakun. Tämä appelsiinikakku on parhaimmillaan, kun se saa levätä rauhassa jääkaapissa yön yli. 

Lue myös Anna.fi: Veriappelsiini piristää aamupalaa ja sulostuttaa jälkiruokaa – poimi 4 erilaista ohjetta

Juttua täydennetty 13.1.2023: lisätty reseptilinkkejä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Appelsiinikakku ihastuttaa raikkaudellaan – kokosimme kahvipöydän mehevimmät sitruskakut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.