Appelsiini tuo väriä lautaselle – katso maukkaat ohjeet!

Appelsiinisesonki on parhaimmillaan alkuvuodesta, jolloin appelsiinit ovat sekä mehukkaita, maukkaita että edullisia. Aurinkoisen oranssi, raikkaan makea appelsiini piristääkin mukavasti talvikuukausien ruokalistaa.

appelsiinit

Tuttujen oranssien appelsiinien ohella kannattaa kokeilla punaisia tai punertavia veriappelsiineja, joiden paras sesonki ajoittuu helmikuun kieppeille.

Appelsiinit sisältävät runsaasti C-vitamiinia, jota saa parhaiten tankattua popsimalla appelsiineja sellaisenaan, kun hedelmien vitamiinipitoisuus on parhaimmillaan. Appelsiinisesongin aikaan appelsiineja kannattaa kuitenkin hyödyntää lisäksi monipuolisesti ruoanlaitossa ja leivonnassa.

kaalisalaatti

Hedelmäinen kaalisalaatti on hurmaavan värikäs lisukesalaatti, joka sekoitetaan lehti- ja punakaalista sekä appelsiinista ja kruunataan appelsiinikastikkeella ja granaattiomenan siemenillä.

Pariloitu maksa appelsiinin kera valmistuu niin nopeasti, että sitä voisi melkein pitää pikaruokana – varsin terveellisenä ja tyylikkäänä sellaisena tosin.

puuro

Hedelmäinen riisipuuro tarjotaan tuoreiden viikunoiden, appelsiinin, mantelien ja hunajan kera. Lempeä luksuspuuro sopii väli- tai iltapalaksi.

Marokkolainen appelsiinilohi on vaivaton uuniruoka, jolle appelsiini antaa hedelmäisen säväyksen.

hedelmäsalaatti

Appelsiinilohen jälkiruoaksi sopii itämainen hedelmäsalaatti, joka sekoitetaan appelsiineista, mandariineista, persimonista, granaattiomenasta, viinirypäleistä ja taateleista.

Appelsiinipiiraan täytteeksi keitetään raikas kiisseli appelsiinimehusta ja raastetusta appelsiinikuoresta. Hedelmäisen herkkuleivonnaisen kruunaa makea marenkikuorrutus.

appelsiinikakku

Appelsiini-passiokakku hurmaa talven juhlapöydässä. Korea kakku kootaan mantelimarenkipohjista, passionkreemistä, kermasta ja appelsiinilohkoista.

Appelsiinisesongin aikaan kannattaa tietysti muistaa myös aamiaisjuomien klassikko: itse puristettu appelsiinituoremehu. Sitä voi siemailla paitsi sellaisenaan, myös erilaisissa juomasekoituksissa. Kokeile vaikkapa kuplivaa mimosaa viikonlopun brunssilla tai tarjoa kuumaa appelsiinisiideriä talvisten juhlien lämmittäväksi tervetulojuomaksi.

Tuorepuristetusta appelsiinimehusta syntyy myös raikas ja helppo jälkiruoka: appelsiinisorbetti.

Lisää hedelmäisiä ruokaideoita:
Appelsiini-suklaakakku ja muut appelsiinileivonnaiset
Sitrushedelmät sopivat moneen ruokaan
Raikkaat limettireseptit
Herkkuja passiohedelmästä
Ruoka.fi: Appelsiini tuo talveen häivähdyksen aurinkoa

Kuvat: Norman Ojanen, Kristiina Kurronen ja Sampo Korhonen / OM-arkisto

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.