Ruoka

Sipulilajikkeet – kokkaajan opas neuvoo eri lajikkeiden käytöstä

Kokosimme sipulioppaan, jossa paljastamme kahdeksan yleisimmän sipulilajikkeen parhaat ominaisuudet ruoanlaitossa. Tutustu ja kokkaa maukkaammin!

Tunnetko eri sipulilajikkeet?

1. Keltasipuli

Kelta- eli kepasipuli on yleisin ja eniten käytetty sipulimme, jonka lajikkeita on erikokoisia ja -värisiä. Se antaa voimakkaan aromin salaatteihin ja kypsennettäviin ruokiin.

2. Punasipuli

Kepasipulin punainen muunnos, punasipuli on maultaan sisartaan voimakkaampi ja täyteläisempi. Sen malto on valkoinen tai vaaleanpunainen. Joskus punaista kuorta kasvaa valkoisten kuorten väliin. Punasipuli on koristeellinen niin salaateissa, marinadeissa kuin voileipien päälläkin.

3. Hillosipuli

Hillosipuli on kepasipulin pienikokoinen ja valkeamaltoinen muunnos. Hillosipuli säilötään useimmiten etikkaliemeen, mutta se maistuu myös kokonaisena paistettuna, keitoissa ja pataruoissa.

4. Hopeasipuli

Hohdokas hopea- eli valkoinen kepasipuli on näyttävä salaattien koristus, mutta sopii myös kypsennettäväksi.

Makea sipuli on maultaan mieto ja hienostunut. Maku on parhaimmillaan sellaisenaan salaateissa. Sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi perunasalaatissa yhdessä keitettyjen perunoiden, retiisin ja kapriksen kanssa, mausteilla ja viinietikalla höystettynä.

5. Purjosipuli

Purjosipuli eroaa ulkonäöltään muista sipuleista. Se ei muodosta varsinaista sipulia, vaan pitkän varsimaisen lehtituppimuodostelman. Maultaan purjo on sipuliksi mieto.

Purjon voi käyttää kokonaan. Sitä käytetään ruoissa sekä raaka-aineena että mausteena. Se sopii erityisen hyvin keittoihin, pataruokaiin ja paistoksiin sekä sellaisenaan erilaisiin salaatteihin. Palasina keitettynä sitä voit käyttää sitä kalan tai lihan lisäkkeenä.

Halkaise purjo pituussuuntaan ja huuhdo se huolellisesti juoksevan veden alla, Näin saat parhaiten pois lehtityviin jääneen mullan ja hiekan.

6. Salottisipuli

Salotti- eli askalonsipuli on useita pikkusipuleita kasvattava lajike. Ovaalinmuotoisten sipuleiden kuoret ovat ruskeanpunaisia ja maultaan ne ovat erittäin aromikkaita. Niiden tuoksu muistuttaa hivenen valkosipulia.

Nopeasti kypsyvä salottisipuli sopii lyhyen kypsymisajan tarvitseviin ruokiin esimerkiksi lämpimiin tai kylmiin kastikkeisiin. Salaatinkastikkeisiin salottisipuli antaa hienostuneen maun. Sekoita kolme osaa öljyä ja yksi osa viinietikkaa hienonnetun salottisipulin kanssa ja mausta sitruunalla, suolalla ja pippuria. Anna maustua jonkin aikaa viileässä ennen tarjoilua.

7. Banaanisalottisipuli

Banaanisalottisipuli on maultaan miedon aromikas. Se on parhaimmillaan kuullotettuna sekä keittojen ja pataruokien mausteena. Kieritä sipulit voi-öljyseoksessa ja mausta ripauksella sokeria. Ruskista pannulla ja lisää maun mukaan suolaa ja pippuria.

8. Valkosipuli

Valkosipuli eli kynsilaukka on tunnettu sekä mauste- että lääkekasvina. Valkosipuli koostuu 8-12 valkosipulinkynnestä, joita peittää ohut kuori. Väriltään valkosipuli on valkoinen tai vaalean violetti. Nykyään on saatavilla solo-valkosipulia, jossa on vain yksi suuri kynsi.

Valkosipulin maku ja tuoksu ovat voimakkaita, koska se sisältää runsaasti eteerisiä öljyä. Valkosipuli käy mausteeksi niin ruoanlaitossa kuin leivonnassakin ja sellaisenaan nautittavaksi, joko raakana, grillattuna tai uunissa kypsennettynä.

Kynsiä voi marinoida, ja intohimoisimmat valkosipulin ystävät maustavat sillä jopa oluensa ja jäätelönsä. Valkosipulin tuoksun saa pois hengityksestä esimerkiksi pureksimalla persiljaa.

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sipulilajikkeet – kokkaajan opas neuvoo eri lajikkeiden käytöstä

konsta

No nythän tuossa on esitelty sipulilajeja eikä sipulilajikkeita.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.