Ruoka

Avokado on parasta syöntikypsänä – kokkaa helpot hedelmäiset herkut alkupaloista jälkiruokaan

Avokado pursuaa vitamiineja ja terveellistä rasvaa. Hedelmän maku on mieto ja neutraali, koostumus kermaisen täyteläinen. Juuri siksi avokado sopii täydellisesti erilaisiin ruokiin alkupaloista aina jälkiruokiin asti.

Avokado vakiinnutti paikkansa suomalaisten keittiöissä viimeistään avokadopastan myötä. Pehmeän makuinen hedelmä päätyy usein myös salaattiin, leivälle tai smoothien joukkoon, mutta sitä kannattaa kokeilla rohkeasti myös makeissa herkuissa. Kokosimme parhaat reseptit ja ideat.

Avokado tunnetaan hedelmänä joka on syötävän herkullinen vain täydellisen kypsyisenä. Sekä raaka että ylikypsä avokado on maultaan typeää, suorastaan pahaa. Kypsän avokadon maku lempeän mieto ja kermaisen pehmeä.

Syöntikypsän avokadon tunnistat kaupassa hellästi puristelemalla. Täydellinen yksilö antaa painettaessa hieman periksi ja sen kuori on tumman ruskea. Älä kuitenkaan painele avokadoja turhaan, sillä painelu saa hedelmälihan tummumaan.

Kovemmat yksilöt ovat vielä vihreitä ja raakoja. Ne kypsyvät kuitenkin huoneen lämmössä parissa päivässä erityisesti, jos niiden lähellä on runsaasti etyleeniä erittäviä kasviksia. Jos ostat kerralla useita avokadoja, pidä osa pöydällä ja loput jääkaapissa myöhempää käyttöä varten.

Mitä avokadosta voi tehdä?

Avokado on oleellinen osa eteläamerikkalaista ja kaakkoisaasialaista ruokakulttuuria, mutta sitä kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti muihinkin makuihin yhdistellen.

Nappaa alta ideaoita, reseptejä ja inspiraatiota.

Avokado: soseuta tahnaksi, smoothieksi tai tarjoa vaikka leivän päältä

Erilaiset avokadotahnat ja -dipit ovat tyypillisimpiä tapoja käyttää avokadoa. Meksikolainen guacamole eli avokadodippi on todellinen klassikko, jota voit tarjota vaikkapa tacojen tai tortillojen täytteenä tai nachojen kaverina. Avokadotahna puolestaan on helppo levite leivän päälle.

Tahnojen lisäksi avokadoa kannattaa muhentaa myös keittojen sekä smoothien sekaan, joihin se tuo kermaisen pehmeää makua ja koostumusta.

Esimerkiksi oikeasti maukas vihersmoothie on helppo pyöräyttää avokadosta, pinaatista sekä vehnänoraasta ja raikastaa sitruunan tai limetin mehulla. Ruokaisa ja täyttävä juoma sopii niin aamu- tai välipalajuomaksi kuin vaikka lounaaksi.

Avokadoleipä on trendiherkku muutaman vuoden takaa. Helpoimmillaan se valmistuu muhentamalla tai viipaloimalla avokadon puolikas leivän päälle. Makupariksi voi yhdistää vaikka kylmäsavulohta, kananmunia tai mansikoita ja vuohenjuustoa.

Hauska ja herkullinen idea on täyttää avokadonpuolikas maukkaalla rapucevichellä tai tuunata klassiset paholaisen munat avokadolla astetta vehreämmiksi.

Avokado maistuu salaateissa

Salaatteihin avokado tuo ruokaisuutta, pehmeyttä ja ihania makuelämyksiä. Viipaloi avokadoja raikkaaseen salaattiin esimerkiksi kananmunan, parmankinkun ja dijoninsinappikastikkeen kaveriksi. Avokado käy mainiosti myös cobbin salaattiin yhdessä broilerin, sinihomejuuston, kananmunien ja pähkinöiden kera. Kesällä salaatin voi raikastaa tuoreilla marjoilla.

Erityisen ihanaa avokado on poke-kulhossa yhdessä lohen, makean mangon ja tulisen seesamikastikkeen kera sekä tacosalaatissa yhdessä grillatun broilerin, maissilastujen ja cheddarjuuston kanssa.

Avokado rikastaa lämpimät ruoat

Aiemmin avokadoa pidettiin vain kylmien ruokien aineksena, mutta viimeistään avokadopasta todisti, että se sopii loistavasti myös lämpimien ruokien raaka-aineeksi sekä toki myös grillattavaksi.

Texmex-herkkujen kaverina avokado on verraton. Kuutioi hedelmää vaikkapa nachovuoan päälle. Ihana idea on tehdä avokadosta maukas kastike ja sujauttaa sitä mausteisten makkaroiden seuraksi hodareiden väliin.

Thai-avokadokeitto on samettisen pehmeä ja täyteläinen sosekeitto, joka maustetaan limellä, tabascolla sekä kookosmaidolla. Keitto tarjoillaan tuoreen chilin ja korianterin kera, jotka täydentävät thaihenkistä makumaailmaa.

Avokadoja makean nälkään

Kermaisen koostumuksen ja lempeän makunsa ansiosta avokado sopii loistavasti myös makeaan herkutteluun. Hemmotteluhetkeen sopii vegaaninen raakasuklaavanukas, jonka pohjan avokado muodostaa yhdessä banaanin kanssa.

Jaffa-raakakakku maistuu nimensä mukaan raikkaan appelsiiniselta. Avokado pitää huolen siitä, että raakakakun suutuntuma on ihanan samettinen.

 Lue myös Anna.fi: Hurmaannu chilistä, kaakaosta, valkosipulista, korianterista… Näillä ohjeilla onnistut meksikolaisen keittiön herkuissa

Avokadon käsittely

Avokadon käsittely on helppoa. Parhaiten pääset herkkuun käsiksi kun halkaiset hedelmän terävällä veitsellä. Keskellä lymyävä kivi on helppo poistaa napauttamalla veitsi kunnolla kiinni kiveen. Kypsän hedelmän kivi irtoaa kevyesti vetäisemällä.

Hedelmälihan voi irrottaa kuoresta lusikalla kovertamalla. Kauniita avokadokuutioita saa helpoimmin, kun hedelmälihan ruuduttaa tylpällä veitsellä ja irrottaa kuoresta pienellä lusikalla.

Hedelmäliha on raikkaan vihreää, mutta tummuu nopeasti. Tummumista voi ehkäistä sitruunan tai limetin mehulla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Avokado on parasta syöntikypsänä – kokkaa helpot hedelmäiset herkut alkupaloista jälkiruokaan

Kerma

”Unohda hetkeksi kermaiset pastakastikkeet. Täyteläinen avokado ajaa saman asian tervellisemmin”

Ei kermassa mitään epäterveellistä ole. Sensijaan itse pastassa ja leivässä on.

http://openheart.bmj.com/content/3/2/e000409
Conclusions The current available evidence found no significant difference in all-cause mortality or CHD mortality, resulting from the dietary fat interventions. RCT evidence currently available does not support the current dietary fat guidelines.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.