Avokadoreseptejä aamiaiselta herkutteluhetkiin

Väli-Amerikasta kotoisin oleva avokado on muodoltaan päärynämäinen. Nahkamaisen kuoren väri vaihtelee vaaleanvihreästä lähes mustaan. Keskiosan suuri siemen poistetaan ennen syöntiä.

Kypsän avokadon tuntee, kun sen pinta antaa hieman periksi varovaisesti painettaessa. Raaka avokado kypsyy muovipussissa huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Avokadon hedelmäliha on pehmeää, lähes kermamaista. Maku on mieto ja pähkinämäinen. Avokadon hedelmäliha tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen, mutta tummumista voi estää valelemalla hedelmälihan sitruunamehulla. Avokado sisältää runsaasti hyvänlaatuista rasvaa.

Avokadoa voi syödä sellaisenaan suoraan lusikalla kuoresta alkupalana ja hedelmäisissä tai suolaisissa salaateissa. Etenkin katkaravut sopivat hyvin avokadon kanssa.

Parhaat avokadoreseptit

Avokadotahna sopii sipaistavaksi leivän päälle, ja meksikolainen guacamole maistuu niin tortillojen kera kuin dippikastikkeenakin.

Avokadosta ja jogurtista pyöräytetty vihreä pirtelö on helppo, nopea ja terveellinen välipala tai aamiaisjuoma.

Täytetty avokado on vaivaton alkuruoka, jonka valmistamiseen tarvitaan avokadon lisäksi ainoastaan hiukan mausteita ja tomaattia.

Avokadokeitto on nopea ja raikas alkukeitto. Pienet avokadoleivät puolestaan sopivat paitsi alkupalaksi myös juhlien pikkusuolaiseksi.

Vadelmilla ja melonilla kruunattu avokadosalaatti on herkullinen ja hiukan juhlavakin alkusalaatti. Ruokaisampi salaatti syntyy avokadosta, perunasta ja rucolasta. Sitruunainen peruna-avokadosalaatti saa suolaisuutta ilmakuivatusta kinkusta.

Avokadopasta on ollut viime aikoina todellinen hittiherkku. Tässä reseptissä avokado saa kaverikseen paahdettuja miniluumutomaatteja.

Todella helppo avokadojälkiruoka syntyy, kun sitruunalla maustettu avokadon hedelmäliha soseutetaan ja sekoitetaan vaniljajäätelön kanssa.

Avokadon ja jäätelön ystävän mieleen on myös hiukan vaativampi avokadojäädyke, joka maustetaan appelsiinilla ja mintulla.

Lue myös:
Hedelmät ruoanlaitossa
Sitrushedelmät sopivat moneen
Jälkiruokia banaanista
Ruoka.fi: Avokadomousse

Kuvat: Norman Ojanen, Kristiina Kurronen ja Jorma Marstio

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Avokadoreseptejä aamiaiselta herkutteluhetkiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X