Ruoka

Baked Alaska on säihkyvä herkkujälkkäri – hurmaa vieraasi upealla jäätelökakulla

Makealla marengilla kuorrutettu jäätelökakku toimii, kun haluat uuden vuoden juhlapöytään jotain herkullista ja hauskaa pientä blingblingiä ja säihkettä unohtamatta.

Baked Alaska ­-jäätelökakku on klassikko, joka sädetikuin koristeltuna sopii täydellisesti uudenvuoden ja talven juhliin. Pehmeän marenkihunnun alta paljastuu piparkakkumurusin ja suklaakonvehdein maustettu jäätelöyllätys.

Lue myös: Marenkia joulupöytään – kokosimme yhteen parhaiden marenkiherkkujen ohjeet!

Esivalmistele pakastimeen

Jäätelökakun voi tehdä suureen, kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan ja esivalmistella pakastimeen odottamaan hyvissä ajoin ennen vieraiden tuloa. 

Ohje: Baked Alaska -jäätelökakku

Tarvitset kakkua varten aavistuksen sulanutta ja pehmeää vaniljajäätelöä, jonka joukkoon voi piilottaa joulun juhlinnasta tähteeksi jääneitä herkkuja: piparkakkuja sekä konvehtirasian pohjalle unohtuneet viimeiset suklaat.

Kun jäätelökakkua lusikoi, makeannälkä lähtee taatusti! Lopputulos ei kuitenkaan ole liian överi, kun raikastat kokonaisuuden aavistuksen pehmenneillä pakastemarjoilla. Karpalot, mustikat, viinimarjat tai vadelmat sopivat kaikki jäätelön höysteeksi.

Kaiken ei tarvitse mennä täysin sekaisin. Puolihuolimattomasti sekoitettu jäätelö toimii parhaiten ja pienet sattumat tekevät makuelämyksestä entistä herkumman. Jäätelöseos kaadetaan kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan, taputellaan tasaiseksi ja laitetaan pakastimeen jähmettymään vähintään kuudeksi tunniksi tai vaikka yön yli. Marenkihuntu tehdään vasta vieraiden saavuttua.

Sveitisiläinen marenki kruunaa kokonaisuuden

Jäätelökakku kuorrutetaan sveitsiläisellä marengilla. Hienosta nimestään huolimatta kyseessä on itse asiassa vain lämpimän vesihauteen päällä vatkattu kuohkea valkuais-sokerivaahto.

italialainen marenki
Ole tarkka, ettein valkuaisten joukkoon eksy pisaraakaan rasvaa, muutoin marenki ei vaahtoudu. Kuva: Paula Kukkonen

Marenki levitetään tarjoiluvadille kumotun jäätelön päälle niin, ettei jäätelöä näy hitustakaan. Ole tarkka, marenki toimii lämpöä eristävänä kerroksena ja hidastaa jäätelön sulamista. Lopputuloksen ei kuitenkaan tarvitse olla tasainen ja viimeisen päälle siloteltu. Rosoinen pinta tekee kakusta kiehtovan ja kauniin.

Marengin pinnan voi halutessaan paahtaa uunissa tai kaasupolttimella eli tohottimella, jos sellainen kotoasi sattuu löytymään. Lämpimän ja kylmän yhdistelmä tuo kakkuun herkullista lisätwistiä. Marenki on kuitenkin jo kypsää, joten tämän vaiheen voi halutessaan jättää väliin. 

Viimeistele jäätelökakku tähtisädetikuin. Jos niissä ei ole riittävästi bling blingiä kerrakseen, voit suihkauttaa marengin pintaan kullan tai hopean hohtoista kimallesuihketta, jota löydät markettien leivontaosastoilta. 

Lue myös Anna.fi: Näin syntyy täydellinen marenki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Baked Alaska on säihkyvä herkkujälkkäri – hurmaa vieraasi upealla jäätelökakulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.