Bataatti antaa hehkua arkiaterialle

Bataatti on Amerikan herkku, joka on meille tullut tutuksi lähinnä kauniin värinsä ja makean makunsa vuoksi. Siitä valmistuu arkista perusruokaa perunan tavoin.

 

Bataatti ei ole sukua perunalle, vaikka sen nimi on englanniksi sweet potato eli makea peruna. Tärkkelyspitoinen bataatti sisältää ravintokuituja, sokeria sekä A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia.

Bataatti on hiukan perunaa makeampi, mutta se täyttää mahan vähemmillä kaloreilla kuin pasta ja riisi. Makean makunsa ansiosta bataatti ei myöskään kaipaa rinnalleen runsaskalorisia lisukkeita.

Bataatti tuo vaihtelua arkiruokaan

Ruoanvalmistuksessa bataattia käytetään perunan tavoin. Parhaimmillaan bataatti on sosekeitoissa, joihin se tuo sopivasti sakeutta ja makeutta. Bataatti-inkiväärikeitto on nopea sosekeitto, josta kookosmaito tekee kermaisen pehmeän.

Bataatti sopii myös tuomaan mukavaa väriä niin muusiin, uunikasviksiin, kasviskiusauksiin kuin laatikko- ja pataruokiinkin. Bataattia voi yhdistellä mutkattomasti muiden juuresten, kuten perunan, palsternakan tai lantun kanssa. Bataattia voi myös grillata, jolloin se kannattaa ensin viipaloida ja esikeittää. Tai kokeile sitä uppopaistettuna. Bataatit ovat erinomainen vaihtoehto ranskalaisille perunoille.

Uunissa bataatti kypsyy nopeasti ihanaksi ateriaksi tai kasvislisukkeeksi. Uunibataatit täytetään mausteisella paputäytteellä, mutta niiden pariksi voi loihtia oman maun mukaan monia erilaisia täytteitä. Uunissa paahdetuista bataateista syntyy myös herkullinen bataatti-rucolapasta.

Maultaan jauhoisen makean bataatin maku-kaveriksi sopivat hyvin eksoottiset mausteet. Intialaisittain maustettu bataatti-pinaatticurry maistuu riisin ja naanleivän kera. Pinnalta ihanan rapeat ja sisältä mehukkaan pehmeät bataattipihvit napsii mielellään jo pannulta suoraan suuhun.

Silkkisen pehmeäksi soseeksi keittyvä bataatti antaa mehevyyttä myös leipätaikinaan, pannukakkuun ja makeisiin leivonnaistaikinoihin. Se sopii myös täytteeksi makeisiin leivonnaisiin ja piirakoihin. Mausteiset ja mehevät bataattimuffinit maistuvat iltateellä tai viikonlopun aamiaispöydässä.

Tiesitkö tämän bataatista?

Bataatti on Etelä-Amerikasta, Perusta kotoisin oleva köynnöstävien koristekasvien, kuten päivänsinen sukuinen trooppinen kiertokasvi. Kolumbus toi bataatin Eurooppaan, josta se levisi kaikille trooppisille alueille.

Bataatin pitkulaisten juurimukuloiden ulkokuori vaihtelee vaaleasta punaisen ruskeaan. Parhaimmillaan bataatti on sileäkuorisena ja kiinteänä. Bataatin malto on joko hehkuvan oranssin punertavaa tai vaaleankeltaista.

Suomessa myytävien bataattien koko vaihtelee 100 gramman luomubataateista noin puolen kilon mukuloihin. Parhaiten bataatti säilyy 12-16 asteessa. Alle 10 asteessa se pilaantuu helposti.

Lisää herkullisia ruokaideoita:
Bataatti
Porkkana värittää arkiaterian
Palsternakka piristää ruokia
Kokin mehevä punajuuri
Ruoka.fi: Bataatti

Kuvat: Pekka Holmström

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Bataatti antaa hehkua arkiaterialle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X