Bataatti

Vaikka bataattia kutsutaan makeaksi perunaksi, kasvit eivät ole sukulaisia. Tätä herkullista, heleän väristä juuresta voi kuitenkin käyttää aivan perunan tapaan.

Bataatti eli sweet potato on kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta. Kolumbus toi bataatin Eurooppaan, josta se on levinnyt kaikille trooppisille alueille.

Bataattia viljellään Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa sekä jonkin verran Välimeren maissa. Se vaatii kasvaakseen lämmön lisäksi paljon kosteutta ja siksi Ranskaa pohjoisemmassa bataatti ei menesty. Meille bataattia tuodaan pääosin syksyllä ja talvella Israelista ja Etelä-Afrikasta, kesällä Yhdysvalloista.

Maku, koko ja näkö

Bataatin kuori voi olla joko vaaleankeltainen tai roosan- jopa purppuranpunainen. Kuori on ohut ja samantyyppinen kuin perunan. Bataatin malto on joko valkoista, kuivaa ja helposti tummuvaa tai keltaista, mangon väristä ja mehukasta.

Punakuoriset bataatit ovat yleensä suurempia ja painavampia. Niiden malto vetistyy helpommin keitettäessä ja maku on imelämpi kuin kuivamaltoisten lajikkeiden. Bataatit kasvavat usein suuriksi jopa 1 – 5 kilon painoisiksi. Suomessa kaupoissa olevien bataattien koko vaihtelee 100 grammasta puoleen kiloon.

Bataatin maku on jauhoisen makea. Se sisältää runsaasti tärkkelystä ja sokeria sekä A- ja C-vitamiinia. Parhaimmillaan bataatti on, kun se on sileäkuorinen ja kiinteä.

Käyttö

Bataattia käytetään sekä perunan että lantun tapaan liha- ja kalaruokien lisäkkeenä. Bataatin voi keittää vedessä tai kypsentää uunissa. Sen voi viipaloida ja paistaa pannulla tai kypsentää mikrossa. Bataattisosetta käytetään laatikkoruokien ja keittojen valmistukseen tai piirakan täytteeksi.

Bataatti sopii kuorittuna ja paloiteltuna erilaisiin pataruokiin muiden vihannesten kanssa, jotka tasoittavat sen makeaa makua. Käytä bataattiruokien maustamiseen sitruunan mehua ja yrttimausteita tai valkosipulia.

Säilytys

Bataatti säilyy parhaiten +12 – 16 asteessa. Jos lämpötila on alle 10 astetta, bataatit pilaantuvat helposti. Kypsennettyjä bataatteja voi säilyttää jääkaapissa kelmun alla noin 3 päivää. Bataatti kannattaa käyttää noin viikon sisällä ostohetkestä.

Kokeile Kotilieden bataattireseptejä:

Bataattilaatikko
Bataattivuohenjuustorisotto
Bataattiporkkanakeitto
Bataattilohkot jogurttikastikkeessa
Imelletty bataattivuoka

Teksti: Leena Kalliokoski

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Bataatti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X