Blini on keskitalven herkku – ohjeet parhaaseen taikinaan ja täytteisiin
Blinitaikina – perinteinen vai erikoisruokavalioon sopiva?
Blini on venäläisestä keittiöstä tuttu, perinteisesti tattari- ja vehnäjauhoista valmistettu ohukainen, jonka miedosti hapan maku saadaan aikaan antamalla taikinan käydä huoneen lämmössä muutaman tunnin ajan, jopa seuraavaan päivään asti. Taikinaan voi lisätä myös olutta tuoman lisää makua ja rapeutta. Kuohkean rakenteen salaisuus piilee valkuaisvaahdossa, joka lisätään taikinaan juuri ennen paistamista.
Perinteisten blinien lisäksi kannattaa kokeilla myös peruna-, ruis– tai spelttiblinejä. Gluteenittomat blinit ilman kananmunaa, valmistetaan pelkistä tattarijauhoista.
Vinkkejä blinien paistamiseen
1. Taikinan valmistus kannattaa aloittaa ajoissa. Se säilyy jääkaapissa hyvänä jopa pari päivää. Lisää vaahdotetut valkuaiset, keltuainen ja suola juuri ennen paistamista, jotta lopputulos olisi mahdollisimman kuohkea.
2. Paista blinit miedolla lämmöllä kirkastetussa voissa. Paras lopputulos syntyy valurautapannulla.
3. Voit paistaa blinit myös etukäteen. Levitä paistetut blinit uuninpellille, valuta päälle voisulaa ja lämmitä niitä muutama minuutti ennen tarjoilua 225-asteisessa uunissa.
Blinien täytteet – tarjoa muutakin kuin mätiä ja smetanaa
Blinit tarjotaan yleensä mädin, smetanan ja punasipulisilpun kera. Myös kuutioitu suolakurkku ja tilkka hunajaa kuuluvat perinteisten täytteiden joukkoon, mutta blinit maistuvat uskomattoman herkullisilta myös muiden täytteiden kera.
Lihaisan täytteen blineille valmistat kylmäsavuporosta ja tuorejuustosta. Lisätwistiä saat silppuamalla joukkoon maustekurkkua, punasipulia tai ruohosipulia.
Perunablinit maistuvat täydellisiltä inkiväärillä maustetun savulohitartarin tai paistettujen katkarapujen ja raikkaan sitruuna-tillikastikkeen kera. Herkullinen täyte syntyy myös savusärjestä ja ranskankermasta.
Kasvissyöjä puolestaan valitsee kaveriksi vanhan ajan sienisalaattia, venäläistä punajuurisalaattia ja herkullista munakoisokaviaaria.
Yllätä hauskalla blinipizzalla tai -piirakalla
Jos blinien paistaminen ja huhkiminen lieden ääressä ei houkuta, kokeile hauskaa blinipizzaa tai –piirakkaa. Ne ovat erityisen hyvä valinta silloin, kun vieraita on paljon. Pohjat voi paistaa etukäteen ja täytteitä levittää päälle menekin mukaan.
Keskustelu
Kommentoi juttua: Blini on keskitalven herkku – ohjeet parhaaseen taikinaan ja täytteisiin