Ruoka

Parhaat blinit ja täytteet – katso kaikkien aikojen herkullisimmat reseptit!

Blinit on vuodenvaihteen sesonkiherkku. Paista vino pino pulleita blinejä, taio pöytä täyteen helppoja lisukkeita ja kutsu ystävät tai perhe riemukkaille blinikutsuille.

Blinit ovat parhaimmillaan sisältä pehmeitä ja päältä rapeita. Kokosimme vinkit blinien valmistukseen sekä parhaat ideat ja reseptit lisukkeisiin. 

Blinit: Aloita ajoissa

Bliniohjeita on lukuisia, mutta yleensä blinitaikina tehdään tattarijauhoista ja kohotetaan hiivalla. Blinien omintakeinen maku ja ihanan kuohkea koostumus syntyy siitä, että taikinajuuri saa käydä rauhassa jääkaapissa yön yli. 

Ennen paistamista joukkoon sekoitetaan loput jauhoista sekä keltuaiset. Kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset käännellään taikinaan juuri ennen paistamista, jotta taikina säilyttää kuohkeutensa. Tilkka olutta tai tujaus vodkaa tuo blineihin upeaa lisämakua.

Blinireseptejä on kuitenkin useita. Kokeile taikinassa vaihteeksi ruis– tai spelttijauhoja tai vaikka soseutettua perunaa

Perinteinen blinitaikina tehdään sekoittamalla yhtä paljon tattari- ja vehnäjauhoja, mutta gluteenittomat blinit syntyvät, kun teet taikinan kokonaan tattarijauhoista. 

Vegaaniset blinit syntyy korvaamalla voi rypsiöljyllä, maito soijajuomalla ja kananmunat kikherneiden säilöntäliemellä eli aquafaballa. 

Meillä perinteiset blinit ovat pieniä ja pulleita, mutta autenttinen blini on todellisuudessa iso, litteä ja rapeareunainen kuin tuttu muurinpannulettu. Itse asiassa emännän ylpeys on niin ohut blini, että valo paistaa sen läpi. Lisäämällä taikinaan sokeria blineistä saa myös makeita.

Blinit: paistaminen

Kärytön tapa paistaa blinit on käyttää kirkastettua voita. Voin kanssa ei kannata nuukailla. Käännä blinejä useamman kerran paistamisen aikana ja sivele samalla paistopinnalle vielä vähän lisää voita, jotta saat rapean paistopin­nan. 

Blinit ovat parhaimmillaan suoraan pannulta kuumana voita tihkuen. Jotta yksi ei ole sidottu keittiöön hellan ääreen, kannattaa ottaa uuni avuksi ja lämmittää se 90-asteiseksi. Lado blinit leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille yhteen kerrokseen sitä mukaa, kun ne valmistuvat. Uunissa odottaneita blinejä voi vielä valella ennen tarjoilua voilla jos haluaa. 

Blinit voi paistaa myös kokonaan uunissa astetta kevyemmin. Ota avuksi valurautapannu tai uuninkestävä matala paistos- tai muffinipelti, jossa on mahdollisimman laakeita koloja. Voitele pannu tai vuoan kolot reilusti voisulalla. Jaa taikina koloihin parin sentin paksuudelle ja paista pikkublinit 225-asteisessa uunissa blinien koosta riippuen 10-20 minuuttia. Laakealla pannulla valmistettu uuniblini kypsyy noin 25 minuutissa. 

Hauska, helppo ja herkullinen tapa kypsentää blinit isolle joukolle on tehdä taikinasta yksi muhkea blinipannukakku uuninpellillä. Voit leikata kypsästä pannarista paloja piparkakkumuotilla ja tarjota blinit täytteiden kanssa sormisyötävänä. Pannarin voi myös kääriä täytteiden kera rullalle ja tarjota kääretortun tapaan. Kokeile myös leikata pannari samankokoisiksi paloiksi ja kasaa täytteiden kanssa kerrosleiviksi. 

Tai mitäpä jos kokeilisit paistaa blinit vaihteeksi vohveliraudan välissä? Vohveliraudalla blinien paistaminen sujuu ilman hellan ääressä hikoilua. Lisäksi blineihin syntyy hauskat kolot, joihin täytettä on ihana latoa reilusti. 

Blinitäytteet: mätiä, kalaa ja savuporoa – tietysti!

Blinien kera tarjotaan perinteisesti ainakin smetanaa, suolakurkkuja, hunajaa, punasipulia ja mätiä. Perinteisten lisukkeiden rinnalle voi myös pyöräyttää muutaman omatekoisen lisukkeen, jotka täydentävät blinipöydän ja tuovat siihen virkistävää vaihtelua.

Se kaikkein paras blinitäyte sisältää kulhon täydeltä kaikkea ihanaa: sieniä, mätiä, kermaa ja yrttejä. 

Savuporotahnaa helpompaa lisuketta on vaikea keksiä. Se sekoitetaan yksinkertaisesti vain tuorejuustosta ja savuporoleikkeleestä.

Savusärkimousse pyöräytetään kotoisesta säilykekalasta ja ranskankermasta.

Suussa sulavan lohimoussen tai -viettelyksen salaisuus on graavilohen ja kylmäsavulohen yhdistelmä. Punasipuli ja sitruuna tuovat makuun ihanaa raikkautta. Vähintään yhtä hyvää blinien kanssa on myös perinteinen skagenröra, joka sekoitetaan ranskankermasta, majoneesista ja katkaravuista.

Blinitäytteet kasvisruokavalioon ja vegaaneille

Blinit on mahdollista nauttia myös kasvistäytteillä tai vaikka kokonaan vegaanisina. Paista vegaaninen blinitaikina ja aseta tarjolle toinen toistaa herkullisempia vegaanisia täytteitä: porkkalaa, punajuurimoussea sekä kikherneistä valmistettua tonnikalan makuista vegaanista blinitäytettä

Myös sienisalaatti on blinien perinteinen kumppani. Se syntyy helposti haaparouskuista tai suolasienistä, sipulista ja ranskankermasta sekä vaahdotetusta kermasta.

Lue myös Anna.fi: Mätiä perinteisesti ja uudella tavalla – voileipäkakku ja huumaavat graavilohi-mätileivät

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat blinit ja täytteet – katso kaikkien aikojen herkullisimmat reseptit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.