Blinit maistuvat myös kotona

Monissa ravintoloissa on juuri nyt perinteiset bliniviikot, jotka jatkuvat pitkälle helmikuuhun tai parhaimmillaan jopa maaliskuun loppuun saakka. Blinien valmistus onnistuu myös kotona.

Blini on venäläisestä keittiöstä peräisin oleva tattari- ja vehnäjauhoista valmistettu ohukainen. Blinejä nautitaan perinteisesti laskiais- eli voiviikolla juuri ennen paastoa.

Blinitaikinan kuohkea rakenne ja miedosti hapan maku saadaan aikaan sillä, että taikinan annetaan käydä ja kohota huoneenlämmössä vähintään muutaman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään.  Lisäkuohkeutta taikinalle antavat vaahdotetut valkuaiset. Taikinan nesteenä käytetään usein olutta, joka myös kuohkeuttaa taikinaa, kuten Nevskin blineissä.

Gluteenittomissa blineissä ei ole myöskään kananmunaa. Yllätysblinit kätkevät sisäänsä savusilakkaa.

Parhaimmat blinit paistuvat valurautaisella blinipannulla. Kotioloissa paistamiseen sopii myös ohukaispannu. Jotta pinnasta tulisi rapea, rasvaa ei kannata paistaessa säästellä.

Mäti, hienoksi leikattu sipuli tai punasipuli ja smetana ovat blinien itseoikeutettuja lisäkkeitä. Mädin valinta on makuasia, hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi muikun-, siian- ja kirjolohen mäti sekä mateen mäti.

Mädin sijaan blinit voi tarjota myös lämminsavustetun, kylmäsavustetun tai graavisuolatun kalan kera tai katkaravuilla höystettynä. Maukas lisäke on myös sillikaviaari.

Vinkki! Smetanaa voi ”kuohkeuttaa” vatkaamalla sitä sähkövatkaimella. Smetanan sekaan voi myös sekoittaa vaahdotettua kermaa. Vähärasvaisempia vaihtoehtoja smetanalle ovat ranskankerma, kevytranskankerma ja kermaviili.

Avainsanat

Keskustelu

Helmikuussa teen blinejä, gluteenittomana. Pannu on valurautainen blinipannu jolla tehdään yksi vähän isompi kerrallaan.

Meillä blinitellään myös helmikuussa . Sain juuri mateenmaksan ja mädin . Putsasin mädin ja se odottaa pakasessa. Siis mädit , sipuli, sienisalaatti ja graavikala kuuluvat meidän blinipöytään Alkupalaksi teen kalaseljankan vaaleasta kalasta . Ja juomina olut ja tietenkin VOTKOO .

Meillä myös tehdään blinejä, joissa on tattari- ja ohrajauhoja. Tarjolle perunasalaatin ja kalan kanssa

Täytyypä ottaa listalle blinitkin herkuteltavaksi.Tavallisesti olemme tyytyneet kaupan ohukkaisiin,vaikka oikeita räiskäleitä ei mikään voita.

blinit ovat ehdoton talven herkku. olen tehnyt niitä ystäville muutamia kertoja ja aina on suosio taattu. en ole erityisen hyvä ruuan laittaja, mutta nämä on ok. tarjoan lisänä mätiä, sipulia, erilaisia äyriäissalaatteja, smetanaa ja vodkaa, olutta ja pelkkää kivennäisvettä. aloitamme kuohuviinillä.ja sitten vain paistamaan. taikinaan muuten myös olutta. ´taikinaa jää yleensä ja nautimme blinejä sitten ”pitkin viikkoa”. tattarijauhoja ei voi oikein korvata, muuten ei maku ole aito. mielestäni. hyvää talvea..

Blinit kuuluvat meillä paastoon valmistautumisaikaan.
Blinit kannattaa paistaa kirkastetussa voissa. Etnisista kaupoista voi ostaa purkitettua kirkastettua voita ”ghee”, joka on erinomaista myös intialaisruokien valmistuksessa. Kotona voi helposti ”valmistaa” kirkastettua voita. Laita mielellään suolatonta voita kasariin. Anna sulaa. Kuori sitten kirkas voi talteen. Pohjalle jäänyt sakka sopii hyvin pullataikinaan. Jos käytät tavallista voita, kuori sulamisen yhteydessä vaahto pois pinnalta. Tätä voita ei tarvitse mitenkään runsaasti. Suosittelen levittämistä pannulle silikonisudilla.

Kalalisukkeiden lisäksi meillä maistuu myös poromousse.

Jälkiruoaksi sopivat syrnikit eli rahkalettuset. Nautiskellaan!

Kommentoi juttua: Blinit maistuvat myös kotona

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X