Ruoka

Noutopöytä ja parhaat juhlatarjoilut – näin kokoat buffetin ja valitset sopivimmat ruoat seisovaan pöytään

Noutopöytä ja sen parhaat juhlatarjoilut ovat varmasti mielessä, kun kekkerit ovat ajankohtaiset. Kokosimme tähän noutopöydän suolaisia ja makeita tarjottavia, joista voit rakentaa helposti mieleisesi menun. Poimi myös juhlien järjestäjän parhaat vinkit sekä ohjeet toimivan noutopöydän kokoamiseen. Näin onnistut taatusti!

Noutopöytä, seisova pöytä tai buffet – juhlien vakiovieras on monipuolinen myös nimeltään. Eikä ihme, sillä parhaat juhlatarjoilut kootaan ehdottomasti seisovan pöydän ääreen. Poimi tästä tärpit, joiden avulla rakennat stressittä onnistuneen tarjoilun. Näin onnistut!

Noutopöydän kokoaminen alkaa huolellisella suunnittelulla 

Aloita noutopöydän rakentaminen suunnittelulla, jotta tiedät kuinka paljon ja millaista ruokaa on hyvä varata tarjolle. Erityisen tärkeää on pohtia, kuinka paljon vieraita on tulossa ja mihin aikaan.

Hyvin suunniteltu buffettarjoilu antaa myös isäntäväelle enemmän aikaa juhlista nauttimiseen.

Noutopöytä – näin kokoat buffetin 

Noutopöytä kannattaa sijoittaa niin, että sen ympärille jää riittävästi tilaa kulkea ja ottaa ruokia lautaselle. Jos tilaa ja vieraita on vähän, pöydän voi sijoittaa seinää vasten. 

Huoneen keskellä olevassa noutopöydässä voi olla yksi tai kaksi aloituspistettä. Jos aloituspisteitä on kaksi, katetaan pöydän molemmat puolet samanlaisiksi, toistensa peilikuviksi.

Yleensä noutopöytää kierretään myötäpäivään. Seinän vieressä oleva noutopöytä katetaan alkavaksi siitä päästä, mikä sopii tilaan parhaiten. 

Aseta aloituspisteeseen lautaset ja sijoita niiden läheisyyteen ruokailuvälineet sekä lautasliinat. Lautasia on hyvä varata 1-3 ruokailijaa kohden, sillä lisää ruokaa hakiessa vieraat saattavat ottaa uuden lautasen. Astioiden pinoaminen päällekkäin säästää pöytätilaa, mutta kaikkia lautasia ei ole välttämätöntä kattaa pöytään yhtä aikaa, vaan voit täydentää lautaspinoa tarpeen mukaan. 

Ruoat katetaan tarjolle siinä järjestyksessä, kun ne on tarkoitus ottaa lautaselle. Toisin sanoen: ensimmäiseksi pöydässä ovat tarjolla alkuruoat, sitten pääruoat ja viimeiseksi jälkiruoat. Jälkiruokaa varten voi myös olla oma pöytänsä.

Mieti ruokien järjestystä vielä tarkemmin: miedot ruoat katetaan ennen voimakkaan makuisia, kylmät ruoat ennen lämpimiä ja kalaruoat ennen lintu- tai liharuokia. Leivät ja levitteet sijoitetaan siten, että vieraan on helppo ottaa niitä annoksensa täydennykseksi ruuhkauttamatta noutopöytää. Juomat kannattaa asettaa tarjolle eri pöytään, mikäli mahdollista. 

Noutopöytä kannattaa suunnitella niin, että asettelet korkeille vadeille pöydän keskelle paloina tarjottavat ruokalajit, joita on helppo ottaa lautaselle. Etualalle on parasta kattaa itse annosteltavat ruoat ja salaatit.

Huolehdi, että lautasille on tarpeeksi laskutilaa. Joidenkin ruokien ottamiseen tarvitsee kaksi vapaata kättä. Valmiiksi paloiteltu piirakka ja valmiiksi avattu salaatinkastike helpottavat ja nopeuttavat ruoan ottamista.

Noutopöydän alkuun voi tehdä menukortin tai jokaisen ruokalajin kohdalle voi kirjoittaa erikseen ruokalajin nimen. Erityisruokavaliot on myös hyvä kirjoittaa selkeästi näkyviin. Huolehdi lisäksi, että jokaiselle ruokalajille on oma ottimensa. 

Makeat tarjoilut ja niille tarkoitetut ruokailuvälineet olisi hyvä kattaa eri pöydälle kuin suolaiset. Kahvinoutopöytä katetaan siten, että ensin otetaan lautaselle tarjottavia ja lopuksi kahvi tai tee. Jos noutopöydässä on kakku, kata kakku makean pöydän etualalle, josta sitä on helpoin leikata. Muutoin kahvinoutopöytää koskevat samat neuvot pöydän kiertosuunnasta ja laskutilasta kuin suolaistakin noutopöytää varten.

Mitä tarjolle noutopöytään? 

Juhlien ruokatarjoilu rakentuu kätevimmin noutopöydän ympärille. Kylmät ruokalajit ovat helpoimpia tarjottavia etenkin, jos vieraita on paljon. Tarjottavien suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä juhlien luonnetta. Jos vieraat saapuvat juhliin oman aikataulunsa mukaan, lämmin ruoka ei välttämättä ole järkevä. Kylmänä tarjottavat ruokaisat salaatit, suolaiset piiraat ja voileipäkakut varmistavat, että vieraiden vatsat tulevat täyteen.

Noutopöydän ruokien tulisi olla helposti haukattavia tai haarukalla syötäviä. Suosi helppoja ja nopeita tarjottavia, jotka voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin tai ainakin esivalmistella mahdollisimman pitkälle. Siten myös isäntäväelle jää aikaa nauttia karkeloista. Varaa pöytään myös vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja. 

Kuinka paljon ruokaa ja juomaa pitää varata seisovaan pöytään?

Ruokaa kannattaa varata riittävästi, mutta pöydän ei tarvitse notkua useista erilaisista tarjottavista. Muutama huolella valittu suolainen ja makea tarjottava riittää. 

Hyvä nyrkkisääntö on varata jokaista vierasta kohti ruokaa 300–400 g. Menekki riippuu juhlien luonteesta. Esimerkiksi lakkiaisissa vieraat kiertävät usein saman päivän aikana useita juhlia, jolloin ruokaa menee vähemmän. 

Juhlat aloitetaan usein alkumaljalla, joka voi olla kuohuviiniä, shamppanjaa tai boolia. Sitä varataan noin desi vierasta kohti. Alkuruoan kanssa viiniä varataan yksi lasi vierasta kohti ja pääruoan kanssa yhdestä kahteen lasillista. Alkoholipitoisten juomien lisäksi tarjolla tulee aina olla myös alkoholiton vaihtoehto. 

Kahvia tulee varata yhtä vierasta kohden kaksi kupillista. Esimerkiksi puolen kilon kahvipaketista riittää 25 vieraalle. Muista varata myös teetä ja kylmiä juomia niille, joille kahvi ei maistu.

Lue myös: Kuinka paljon ruokaa juhliin? Näin varmistat, ettei ruoka lopu kesken juhlissa

Noutopöytä – parhaat juhlatarjoilut, näin onnistut juhlajuomien valinnassa

Juhlat aloittaa usein maljan nosto onnittelun merkiksi. Perinteinen ja kelpo juhlajuoma on samppanja tai kuohuviini. Jos haluat virkistävää vaihtelua siihen, rakenna alkudrinkki kauden mauista. 

Perinteisen Pommacin sijaan voit tarjota aikuisille myös alkoholitonta kuohuviiniä. Lapsille maistuu lasillinen raparperimehusta ja kivennäisvedestä valmistettua kuplajuomaa.

Noutopöytä – parhaat lämpimät juhlatarjoilut

Noutopöydän lämpimät tarjottavat kannattaa valita niin, että niitä on helppo tehdä kerralla suuriakin määriä eivätkä ne hätkähdä pienestä odottelusta. 

Toimivia ruokia ovat erilaiset kiusaukset sekä vuokaruoat. Myös uunilohi sekä esimerkiksi paahtopaisti ovat suosittuja noutopöydän tarjottavia. Perinteiset lihapullat sekä uunijuurekset maistuvat myös takuuvarmasti juhlavieraille, erityisesti lapsille. Kesällä noutopöydässä ihastuttavat myös varhaisperunat. 

Noutopöytä – näin onnistut suolaisissa juhlatarjoiluissa

Jos tarjolla ei ole lämmintä ruokaa, vieraiden vatsat voi täyttää esimerkiksi ruokaisilla salaateilla, voileipäkakulla sekä suolaisilla piirakoilla. Täyttävyyttä tarjoiluihin voi tuoda myös erilaisilla leivillä ja levitteillä, jotka eivät vie paljoa kylmäsäilytystilaa.

Noutopöydän parhaat kakut

Suolaisten ruokien jälkeen pöytään katetaan kakku, joka on parhaimmillaan juhlakalun näköinen ja makuinen sekä tietysti juhlan luonteeseen sopiva. Kakkupohjat voi leipoa pakastimeen valmiiksi, mikä helpottaa huomattavasti juhlajärjestelyitä. 

Noutopöytä – näin onnistut makeissa tarjottavissa

Juhlien kahvipöydästä ei tarvitse löytyä sen seitsemää sorttia. Jos vieraita on paljon, erilaiset peltileivonnaiset ovat käteviä. Pikkuleipiä voi valmistaa jo pari viikkoa ennen juhlapäivää ja säilöä ne ilmatiiviissä rasiassa. Pulla säilyy hyvin pakastimessa ja sulaa tarjoilukuntoon, kun se nostetaan huoneenlämpöön juhlapäivän aamuna. 

Lue myös Anna.fi: Näin loihdit täydellisen noutopöydän – katso vinkit kesäjuhlien tarjoiluihin

Noutopöytä – näin onnistut pitämään ruoan kylmänä

Kesällä noutopöytä katetaan ulos. Lämpimänä kesäpäivänä kannattaa kuitenkin huomioida ruokien säilyvyys, sillä bakteerit alkavat lisääntyä huomattavasti jo tunnin kuluessa. Herkästi pilaantuvat ruoat, kuten kalat, kermakakut ja majoneesit on syytä unohtaa, mutta muidenkin ruokien kohdalla kannattaa olla huolellinen. 

Nosta ruoat tarjolle vasta juuri ennen ruokailua ja muista huolehtia siitä, että ne ovat esillä korkeintaan pari tuntia. Ruokaa kannattaa laittaa tarjolle vain pieniä määriä ja täydentää menekin mukaan. Erilaiset kannet auttavat ruokaa säilyttämään lämpötilansa ja ne suojaavat myös kutsumattomilta vierailta, kuten kärpäsiltä. Sijoita noutopöytä varjoisaan paikkaan ja rakenna tarvittaessa kylmähaude esimerkiksi jääpaloista tai kylmävaraajista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Noutopöytä ja parhaat juhlatarjoilut – näin kokoat buffetin ja valitset sopivimmat ruoat seisovaan pöytään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.