Espanjalainen ruoka valloittaa värikkyydellään

Espanjan ruokakulttuuri häilyy Euroopan ja Afrikan välimaastossa. Pohjois-Afrikasta tulleiden maurien mukanaan tuomat arabivaikutteet ovat tyypillisiä etenkin Andalusian ruokakulttuurille.

Maurien mukana Espanjaan tulivat muun muassa sitruuna ja appelsiini, pinaatti, munakoiso, minttu sekä sokeri, sahrami, kaneli ja anis.

Rusinat ja mantelit sekä niiden käyttö tahnana niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa ovat mauriperinnettä. Samoin lihavartaat, grillaaminen ja savipadan käyttö.

Tapas

Espanjalaisen aterian aluksi nautitaan tapaksia. Joskus pääruokaa ei edes tarvita. Tapaspöydässä voi olla vaikka ilmakuivattua kinkkua eli jamón serranoa, salameja, marinoituja kaloja ja äyriäisiä, kuten valkosipulisia ja sitruunaisia jättikatkarapuja, juustoja, kasviksia, munakasta, oliiveja ja rapeaa leipää, joka kastetaan oliiviöljyyn. Tapasten kanssa nautitaan täyteläisiä punaviinejä, raikkaita valkoviinejä, cavaa tai lasillinen sherryä.

Paella

Paella oli valencialainen piknikherkku, jonka miehet valmistivat laakealla pannulla. Nykyään se on juhlaherkku koko Espanjassa. Sahramilla ja tomaatilla värjättyyn riisiin kätketään pekonia, broileria, kania tai porsasta, makkaraa, meren herkkuja ja kasviksia.

Munaruokia

Espanjalainen munakas on ruokaisa ja edullinen ateria, johon käytetään perunaa, sipulia, tomaattia, paprikaa tai herneitä.

Kuuluisa jälkiruoka flan eli paahtovanukas on pikkuisissa muoteissa vesihauteessa kypsennettävä munavanukas. Munat vatkataan maitokermaseokseen, joka kaadetaan vuokiin paahdetun sokerin päälle. Rapeaksi poltetulla sokerilla katettu Crema Catalana on Crème Brüleen kantaäiti.

Kokeile myös muita espanjalaisia ruokia:

Biskajan tapas
Xavierin tapas
Kylmä vihanneskeitto eli gazpacho
Andalusialaiset churrot
Katalonialainen kantarellikeitto
Espanjalainen uunimunakas
Nauhamakaronia äyriäisten kera
Sangria

Kuvat: Norman Ojanen

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Espanjalainen ruoka valloittaa värikkyydellään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X