Ruoka

Espresso on taivaallinen kahvielämys – katso täydellinen opas espresson valmistukseen kotona

Espresso on pieni ja täyteläinen kahvijuoma. Oikein valmistettuna se on taivaallinen kahvielämys ja väärin valmistettuna karvas pettymys. Kokosimme vinkit, joiden avulla valmistat maukasta espressoa.

Espresso on käytännössä kahvia, joka on uutettu hienoksi jauhetuista kahvipavuista korkealla paineella. Kun kaikki sujuu niin kuin pitää, kahvi valuu 25-30 sekuntia espressokoneen suodattimesta ja tuottaa 35–40 millilitraa kahvijuomaa, jossa on runsas crema.

Crema on espresson päälle muodostuva vaahto, joka syntyy kahvista vapautuvasta hiilidioksidista sekä kahvin kasviöljyistä, proteiineista ja sokerista. 

Espresso luotiin Italiassa noin sata vuotta sitten. Sen keksijänä pidetään milanolaista Luigi Bezzeraa. Hän uutti kahvia ensimmäisenä höyrymenetelmällä, jolla hän sai aikaan vahvaa kahvia nopeammin kuin koskaan ennen. 

Juuri valmistusmenetelmästä espresso onkin saanut nimensä: caffé espresso tarkoittaa ulos puristettua kahvia, joka viittaa siihen, että vesi puristetaan hienoksi jauhetun kahvin läpi erittäin suurella paineella. 

Espresson suosio kasvoi kahvin kysynnän kasvaessa 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa. Espresson valmistusprosessi oli 1940-luvulle tultaessa jalostunut. Tuolloin oli syntynyt espresso, joka tunnetaan ja jota juodaan nykyisin ympäri maailmaa.

Espresso on herkullista tiivistettyä kahvia, joka tarjoillaan shotteina © iStock

Espresso: Valmistus ja keittimet 

Espresson onnistumiseen vaikuttavat useat tekijät, ja vain harjoitus tekee mestarin. Täydellinen espresso on tasapainoinen juoma, jota eivät hallitse sen kummemmin kitkeryys kuin happamuuskaan. Suutuntuma on lähtökohtaisesti täyteläinen, pyöreä ja pehmeä. 

Lyhyt suodatusprosessi asettaa korkeat vaatimukset niin kahville, kahvin jauhatukselle, koneelle kuin tietysti itse kahvin valmistajallekin eli baristalle. 

Käytännössä kotibaristan kannalta keskeisin asia on jauhatuskarkeus sekä kahvin annostelu ja pakkaus filtteriin, sillä kotikoneiden painetta tai vedenlämpötilaa ei yleensä voi säätää. Tämän ei pitäisi olla ongelma, koska säädöt on hoidettu tehtaalla yleensä hyvin lähelle oikeaa. 

Aloita espresson valmistus täyttämällä säiliö raikkaalla vedellä ja käynnistä espressokone. Odota, että kone lämpenee ja merkkivalo syttyy. 

Täytä sitten sihti tuoreella sopivan hienoksi jauhetulla kahvilla. Voit käyttää joko yhden tai kahden annoksen sihtiä, jolloin kahvia menee 7 tai 14 grammaa. Käytännössä espresso kannattaa aina valmistaa tuplafiltterillä, sillä uutto tapahtuu siinä paremmin.

Tasoita pinta sormella ja pakkaa eli tamppaa kahvi sitten tiiviiksi tätä tarkoitusta varten tehdyllä tampperilla. Mikäli koneessasi on niin sanottu paineistettu kahva, ei kahvia pidä tampata liian tiiviisti. Pyyhi kahvan reunat puhtaaksi ja laita kahva paikoilleen. 

Käynnistä espressokoneen pumppu ja sekuntikello: 25–30 sekunnin jälkeen kupissa pitäisi olla noin 35 millitraa kahvia, jonka pinnalla on tummanruskea crema. Jos kahvia tulee enemmän, jauhatus on liian karkea tai tamppaus epäonnistunut. Jos kahvia ei tule lainkaan tai se tulee filtteristä vain tiputtamalla, jauhatus on liian tiheä tai tamppaus liian voimakas. 

Muista myös, että espresso on pieni juoma, joten se jäähtyy nopeasti, varsinkin jos kuppi on kylmä. Lämmitä siis kupit joko koneen kupinlämmittimessä tai vaikka kuumalla vedellä. 

Itse espressokone kannattaa laittaa hyvissä ajoin päälle ennen kahvin valmistusta, jotta sen osat ehtivät lämmetä tasaisesti ja kahvi valmistuu oikeassa lämpötilassa. Laita myös kahva ilman kahvia kiinni koneeseen lämmityksen ajaksi, jotta myös kahva on riittävän lämmin kun ryhdyt valmistamaan espressoa. Voit myös juoksuttaa jonkin verran kuumaa vettä koneen läpi käynnistämällä vesipumpun, jolloin koneen sisäosat lämpiävät hieman nopeammin.

Millaiset espressopavut valita?

Oma kahvimylly on espressoa valmistettaessa välttämätön, sillä valmiiksi jauhetusta kahvista on mahdoton saada kunnollista espressoa. Laitteet ovat erilaisia ja päivittäin vaihteleva ilmankosteus vaikuttaa kahvikakun kykyyn läpäistä vettä. Lisäksi kahvin pitää olla tuoretta. 

Kahvipapuja on tarjolla karkeasti jaoteltuna kolmea tyyppiä: vaalea-, keski- ja tummapaahtoisia. Jos mietit, mitä kahvia espressoon kannattaa käyttää, voit käyttää mitä paahtoa tahansa – valmistusprosessi on espressokahvissa oleellisempi. Parhaan espressokahvin saat kuitenkin yleensä espressopavuista tai tummapaahtoisista kahvipavuista. 

Eniten espresson onnistumiseen voi vaikuttaa jauhatusasteella. Kahvin tulee olla tarpeeksi hienoa, jotta vesi ei lorahda vauhdilla läpi, mutta se ei saa myöskään olla liian hienoa, jolloin vesi ei pääse kahvin läpi. Oikea jauhatus löytyy kokeilemalla, ja siihen vaikuttavat muun muassa kahvin laatu, paahto ja tuoreus. Jauhatus saa yleensä olla hyvin hieno, niin että purut juuri tuntee sormien välissä.

Mitä kaikkea espressosta voi valmistaa?

Espresso voidaan siemailla sellaisenaan, mutta siitä voidaan valmistaa myös muita espressopohjaisia juomia. Espressosta syntyy cappuccinoa, kun juomaan lisätään vaahdotettua maitoa. Jos maitoa lisätään edelleen, syntyy Cafe latte. Americano puolestaan on kuumalla vedellä jatkettu espresso ja macchiato espresso pienellä maitovaahtonokareella.

Espresso toimii hyvin myös alkoholipohjaisissa drinkeissä. Sekoita espressosta, kahvilikööristä ja vodkasta espresso martini. After eight -kahvi puolestaan mukailee suosikkisuklaan makuja. Kuuman espresson joukkoon sekoitetaan hieman maitoa, kaakaojauhetta sekä minttulikööriä ja viskiä. Makeutta voi tuoda lusikallisella ruokokidesokeria. 

Tai jos nautit drinkkisi mieluummin alkoholittomana, pidennä espresso tonic-juomalla ja jäähtytä muutamalla jääpalalla.

Espresso maustaa jälkiruoat ja makeat leivonnaiset

Espresso ei ole pelkästään juomista varten, vaan se taipuu myös yksinkertaiseksi, mutta sitäkin paremmaksi jälkiruoaksi yhdistämällä se vaniljajäätelön kanssa.

Yksinkertaisimmillaan affogato ei ole kuin vaniljajäätelöpallo kuumalla espressolla viimeisteltynä, mutta makuelämyksen voi viedä astetta pidemmälle keittämällä espressosta kinuskin tai viimeistelemällä jälkkäriannoksen keksimurulla, suklaarouheella sekä tilkalla kahvi- tai pähkinälikööriä. 

Myös hyydytetyssä juustokakussa maistuu espresso, kun kakun täyte sekoitetaan espressosta, vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta sekä tuorejuustosta. Liivatteella hyydytettävän cappuccino-juustokakun voi valmistaa kylmään hyytymään jo tarjoilua edeltävänä päivänä. 

Lue lisää Anna.fi: Täydellinen kahvi – kahvitrendeissä vaalea paahto on nyt pop ja maitotilkka kruunaa tumman paahdon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Espresso on taivaallinen kahvielämys – katso täydellinen opas espresson valmistukseen kotona

Sinun täytyy kommentoidaksesi.