Ruoka

Ethän sorru näihin 8 kinkkumokaan? Vältettävissä helposti

Joulukinkun paistaminen on joulun tärkein tehtävä. Joulusta ei tule mitään ilman mehukasta kinkkua.

Muista kinkkumittarin testaus ennen joulua.

Paista tänä jouluna kaikkien aikojen paras kinkku. Varo etenkin näissä kohdissa ja vältä mokat. Listasimme asiat, joissa voi mennä pieleen.

1. Sulatus

Jos paistat kinkun perinteisesti sulatettuna, muista laittaa kinkku ajoissa sulamaan jääkaappiin. Iso kinkku ei sula kovin nopeasti.

Kinkun sulatus jääkaapissa kestää kinkun koosta riippuen kahdesta päivästä jopa viiteen päivään: 2 kg:n kinkku sulaa 2 päivää, 10 kg:n kinkku 5 päivää.

2. Ota ajoissa huoneenlämpöön

Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta uuniin mennessä, kun se paistetaan perinteisellä menetelmällä.  Paistoaika on noin 1 tunti per kinkkukilo.

3. Muista testata paistomittari

Jos paistomittari ei toimi, kinkun paistosta ei välttämättä tule mitään. Ei kannata luottaa siihen, että paistomittari on toiminut jokaisena jouluna ennenkin. Nekin menevät rikki ajan mittaan. Testaa siis mittarin toimivuus, esimerkiksi kastamalla kärki keitettyyn veteen, ja katso nousevatko mittarin lukemat. Jos käytät digitaalista mittaria, varmista että paristot toimivat.

4. Älä laita mittaria väärin päin tai väärään kohtaan

Muista työntää mittari oikeaan kohtaan. Se ei saa osua luuhun ja se pitää työntää paksuimpaan kohtaan. Jos käytät perinteistä mittaria, muista työntää mittari lihaan niin päin, että näet mittarin lukemat uunin luukun läpi.

5. Hiljaa hyvä tulee – älä mokaa lämpötilan kanssa

Monet keittiömestarit ja kokit suosivat kinkun paistossa hidasta paistamista miedossa lämmössä. 80-asteisessa uunissa tulee mehevä kinkku, eikä se pääse kuivumaan. Mutta voi kinkun paistaa kuumemmassakin. Suositeltu astemäärä uunin kuumuudelle on yleisesti 100–125 astetta. Kinkun paistolämpötila on makuasia. Toiset tykkäävät paistaa kinkun kovemmassa lämpötilassa, toiset suosivat mietoa lämpöä.

6. Älä paista liian kauan tai liian vähän aikaa

Valmiin kinkun sisälämpö on 70–80 astetta. Ota kinkku pois uunista alle 70 asteessa, eli noin 67-68 asteessa. Lämpötila nousee vielä uunista ottamisen jälkeen. Ylikypsää kinkkua haluavat voivat paistaa sen jopa 80 asteeseen.

7. Vältä sotkuinen uuni

Kinkun rasvasta käristynyt uuni ei ole helppo puhdistaa. Suojaa uuni paistamalla kinkku paistopussissa. Jos paistat sen ilman pussia, nosta kinkku ritilälle ja laita alle pelti, jossa on vettä. Näin kinkusta sulava rasva ei käryä pellillä.

8. Muista kuorrutus ja koristelu

Kaunis kuorrutus viimeistelee joulukinkun. Poista verkko ja osa rasvasta. Kuorruta haluamallasi tavalla. Esillepanon voi vielä koristella esimerkiksi luumuilla, klementiineillä tai jouluomenilla. Granaattiomena on näyttävä koriste kinkun kylkeen. Siemenillä voi koristella kinkun pinnan.

Kinkun voi koristella kauniisti myös granaattiomenoilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ethän sorru näihin 8 kinkkumokaan? Vältettävissä helposti

Tuija H

Hyvin selkeää tekatiä ja hyvä muistutus!

Jartsa

👍

Sinun täytyy kommentoidaksesi.