Etikkasäilykkeitä kasvimaan ja metsämättäiden antimista

Vihannes- ja sienisato säilötään mausteiseen etikkaliemeen. Kirpeän makeat etikkasäilykkeet antavat potkua pääruoille.

Mummin suolakurkut maustetaan tillillä, piparjuurella ja mustaviinimarjan lehdillä. Kurkkurelissi saa makua valkosipulista ja sinapinsiemenistä.

Kesäkurpitsa-kurkkupikkelsi maistuu hampurilaisten ja lihapiirakoiden välissä tai liharuokien lisukkeena.

Tuore korianteri ja chili antavat aasialaisen säväyksen itämaiselle kesäkurpitsasäilykkeelle.

Korianterilla ja appelsiinilla maustetussa liemessä marinoituja punajuuria voi tarjota liha- ja kalaruokien lisukkeena, leivän päällä sekä juustojen kera.

Marinoidut minitomaatit saavat makua chilistä ja valkosipulista.

Neilikalla ja kanelilla maustetussa etikkaliemessä marinoidut sipulirenkaat sopivat sillin, leikkeleiden tai salaatin kumppaniksi.

Kokonaiset tai lohkoiksi leikatut punasipulit voi marinoida inkiväärillä ja neilikalla maustetussa liemessä ja tarjota liharuokien kera.

Valkosipulinkynsien marinointiliemi maustetaan rosmariinilla, roseepippurilla ja hunajalla.

Sienisato etikkaliemeen

Etikkaliemeen säilöminen sopii myös syksyn sienisadolle. Etikkasienien ohjeella voi valmistaa säilykettä niin kantarelleista kuin muistakin pienistä sienistä.

Pikkuisiin etikkakanttarelleihin voi lisätä lisämausteeksi yrttejä, kuten tilliä, rakuunaa tai timjamia.

Marinoidut rouskut valmistuvat muutamassa päivässä, kun karva- tai kangasrouskut purkitetaan yhdessä etikan, oliiviöljyn, valkosipulinkynsien, laakerinlehtien ja rosmariinin tai timjamin oksien kanssa.

Syksyinen suppilovahverohilloke saa lämmintä makua neilikasta ja kanelista.

Lisää vinkkejä säilöntään:
Säilö vihannessato talteen
Säilöminen varastoi suven sadon
Avomaankurkkua purkkiin ja pikkelssiin
Sienet säilöön
Ruoka.fi: Hilloa helposti

Kuvat: Jorma Marstio ja Tommi Tuomi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Etikkasäilykkeitä kasvimaan ja metsämättäiden antimista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X